Viinilehden vuoden roseeviini on Julius Rosé

Pinot Noirista (Spätburgunder) tehdään tyylikkäitä punaviinejä ja meillekin tutun saksalaisen viinitalon "pinotrosee" alkoi kiinnostaa kovasti, kun Viinilehti valitsi sen vuoden roseeviiniksi.


Tyylikäs Julius Rosé tulee Rheinhessenistä

Vuonna 2016 arvioimme Weingut Juliuksen Silvanerin ja innostuimme kehumaan sitä vuolaasti. Talo oli onnistunut tuottamaan vähemmän tunnetusta Silvanerista aivan loistavan valkoviinin. Onnistuminen ei ollut tähdenlento, sillä nyt saman talon roseeviini teki vastaavanlaisen vaikutuksen.

Tämä Rheinhessenin suurtuotantoalueelta tuleva tyylikäs roseeviini todistaa, että alue ei ole pelkkää bulkkia ja koko ajatus Liebfraumilchiin perustuvasta viinialueesta kuulostaa vanhahtavalta. Rheinhessenistä löytyy kyllä todellisia helmiäkin.

Julius Rosé on tehty kahdesta rypäleestä, Spätburgunderista ja Merlotista. Spätburgunder tunnetaan myös nimellä Pinot Noir ja se on erityisen sovelias tyylikkään aromikkaiden punaviinien tuotantoon. Spätburgunder soveltuu myös roseeviineihin antaen niille samaa tyylikkyyttä, joka punaviineistä tunnetaan.

Viinilehti arvioi Julius Roséen ennemminkin hillityn tyylikkääksi kuin räjähtävän rotevaksi laaturoseeksi.

Myös Aamulehti otti Julius Roséen testiin (tähtijuttu lukijoille) yhdeksän roseeviinin sokkotestissä. Olimme itsekin mukana Aamulehden raadissa, joka oli samoilla linjoilla Viinilehden kanssa, kun valitsimme täysin sokkona Juliuksen voittajaviiniksi.

Selvä testivoittaja Julius siis on, mutta miltä se siis maistuu?

Viinin väri on hienon, muun muassa lohenpunainen, ja tuoksu hennon marjainen.

Viinissä maistuu kivan pirteä hapokkuus, selkeys ja puhdaspiirteisyys.

Punainen marjaisuus maistuu, eikä se ole pelkkää makeaa vadelmaa, vaan enemmänkin puolukkaan viittaavaa. Tämä sopii hyvin Spätburgunderin aromimaailmaan.

Maku on kuiva ja jossain määrin karpaloisen kitkerä, mikä tekee siitä makeahkoista kesäroseista poikkeavan viinin.

Se ei kuitenkaan ole erityisen haasteellinen säilyttäen helpon nautittavuuden ja hedelmäisyyden.

Keskivaiheilla mausta nousee pientä mausteisuutta.

Kun kuivaan makuun tottuu, alkaa makua tukevan Merlotin tumma hedelmäisyyskin nousta pintaan. Maku tasoittuu ja siitä alkaa löytyä kosiskelevampiakin piirteitä kuten mansikkasorbettia.

Julius Rosé on kuiva, tyylikkään punamarjainen ja hintaisekseen poikkeuksellisen monikerroksellinen roseeviini. Se on hieno yhdistelmä seurusteluviinin helppoutta ja ruokaviinin tyylikkyyttä. Kesäisissä ruokapöydissä se on moniottelija.

Julius Rosé 2018 (12,98€), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit