Casasmith Vino Pinot Grigio ja kesäinen gazpacho

ViNO Pinot Grigio jatkaa Charles Smithin onnistunutta ViNO-sarjaa, jossa italialaisista rypäleistä tehdään amerikkalaisia viinejä.

Casasmith Vino Pinot Grigio 2017 (15,89€)
Gazpacho-kasviskeitto

Gazpacho maistuu hellepäivinä

Alunperin Andalusiasta kotoisin oleva gazpacho, kylmä kasviskeitto, on myös meillä erittäin suosittu kesäruoka. Varsinkin näin hellepäivinä kylmä keitto viilentää mukavasti ja kasviksissa on mahtavasti makua.

Päätimmekin surauttaa monitoimikoneessa tomaattia, paprikaa, kurkkua ja varrellisia kesäsesongin keltasipuleita eli nippusipuleita. Keitto maustettiin muun muassa valkosipulilla ja basilikan lehdillä, jotka kannattaa lisätä kokonaisina soseutuksen jälkeen, jolloin hieno yrttinen maku maistuu selväpiirteisemmin.

Ulkomaan matkoilla kauppojen kätevät gazpachot ovat maistuneet meille välipaloina patongin kanssa, mutta itse tehty gazpacho on on aina tuoreen makuinen ja samalla saa runsaasti kasviksia helposti nautittavassa muodossa.

Vino Pinot Grigio by Charles Smith

Aiemmin arvioimamme Casasmith Vino Rosé oli jo vaikuttava roseeviini, eikä Pinot Grigio jää laadussa jälkeen.

Pinot Grigio on sama rypäle kuin Pinot Gris ja sitä löytyy monin paikoin maailmasta, mutta Alsacen ja Italian viinit ovat tunnetuimpia. Pinot Grigiosta voidaan tehdä lajikeviiniä ja yhtä usein sitä näyttää olevan erilaisissa sekoiteviineissä jonkin muun rypäleen kanssa. Valikoimaa Alkosta löytyy runsaasti ja hinnat vaihtelevat tyypillisesti bulkkituotteista keskihintaisiin. Alsacen Pinot Griseistä löytyy kyllä kypsytystä kestäviä arvoviinejäkin.

Pinot Grisistä tehty erikoisuus on oranssi viini, joka on toiselta nimeltään kuorikontaktiviini. Siinä rypäleiden kuorien annetaan vaikuttaa pitkän ajan, jolloin ne antavat valkoviiniin tummempaa väriä ja makua - siitä nimi "oranssi viini".

Tässä Pinot Grigiossa on mukavasti keltaista sävyä, kuten rypäleeltä sopii odottaakin.

Tuoksu on mineraalinen, hedelmäinen ja hieman kukkainenkin.

Maun hedemäisyydestä löytyy pääasiassa kypsää sitruksisuutta, mutta jonkin verran myös päärynää ja melonia.

Suutuntuma on aika täyteläinen ja kevyesti mausteinen, mutta viini on kuitenkin raikas ja pirteä.

Viinin tärkein ominaisuus on tuntuva mineraalisuus, jossa on ajoittain jopa salmiakkisia vivahteita. Mineraalisuus tarkoittaa usein hyvää ruokaviiniä ja Vino Pinot Grigio soundaakin gazpachon kanssa todella loistavasti. Viinin jopa suolainen mineraalisuus tukee keiton kasvisten aromikkuutta hienosti.

Testasimme viiniä myös kurkkumajoneesilla ja suolakurkulla päällystettyjen kylmäsavulohileipien kanssa sekä samaan syssyyn myös lohimurekepihvien ja tartarkastikkeen seurassa. Ja viini oli kuin kotonaan. Tätä tarkoitan mineraalisten viinien ruokaviiniominaisuuksilla. Niitä on helppo sovittaa erilaisille ruuille.

ViNO Pinot Grigio on todella puhdaspiirteinen ja taiten tehty valkoviini, jossa rahalle saa paljon vastinetta. Mineraalisuus jää maistumaan pitkäksi aikaa ja se antaa viinille mahdollisuuksia parittaa se monipuolisesti erilaisille ruuille. Rapukausi on alkanut!

Casasmith Vino Pinot Grigio 2017 (15,89€), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit