Wakefield Jaraman Shiraz - häpeilemätön tammimonsteri

Maistoimme australialaisen uutuus-shirazin, jonka tamminen herkullisuus on monsteriluokkaa. Ja silti viini säilyttää tietyn raikkauden.


Jaraman Shiraz on kauden parhaita grilliviinejä

Tämä shiraz on valmistettu kahden eteläaustralialaisen viinialueen, Clare Valleyn ja McLaren Valen, Shiraz-rypäleistä. Clare Valley on tunnetumpi rieslingeistään, mutta McLaren Vale on varsinainen shiraz-alue pippurisella tyylillä. Molemmat sijaitsevat Adelaiden ympäristössä, kuten alueen tunnetuin shiraz-laakso Barossakin.

Tämän viinin osalta alkuperä ei ole niin tärkeä, vaan tavoiteltu lopputulos. Jaraman on nimittäin klassisen tamminen aussiviini, jossa kaikki on vähän "yli", mutta siltä tasapaino on säilytetty. Mikäs sen parempaa!

Ravintolan sommelier ei arvostaisi tätä viiniä sanoen ehkä, ettei ymmärrä viinin tarkoitusta tai mille ruualle sen voisi parittaa. Minä voin kertoa sen. Tällainen viini on nautiskeluun ja se on omiaan grilliruuan kumppanina. Tammen mahtava voima, tumma hedelmäisyys, kirsikkainen hapokkuus, tumma suklaa ja mausteisuus huutavat hiilillä kypsennettyä lihaa luokseen.

Jaraman Shirazin tuoksusta löytyy nahkaa, suklaata, luumuisuttta, lakritsia ja kappatolkulla tummia marjoja, kuten mustaherukkaa.

Myös maussa toistuu tammen vaikutus. Tummasuklaiseen ja mokkaiseen makuun liittyy lakritsia, tapenadea tummista oliiveista, raikastavaa marja-aromista hapokkuutta ja hieman kukkaisuuttakin.

Sokeria viinissä ei ole juuri lainkaan, sillä se ei tarvitse sen makua pyöristävää lisää. Jaramanin tammi pitää nimittäin tanniinitkin aisoissa ja sitä on helppo siemailla sellaisenaankin suuresta lasista.

Ylitsepursuava tammi täyteläisessä ja samettisen tasapainoisessa muodossa on monsteriluokkaa ja tämä australialainen punaviini on alkuperälleen uskollinen tyylinäyte. Siemaile tätä kesägrillin äärellä, kun lammas tai tirisevä pihvi kypsyy mediumiksi.

Jaraman Shirazilla on kypsytyspotentiaalia jopa 10 vuodeksi.


Wakefield Jaraman Shiraz (24,90€), 4,5/5 tähteä


Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit