Tampereen Riesling & Spätburgunder -viikot 18.–30.5. - kiersimme mukana olevat ravintolat etukäteen

Saksan viinitiedotus järjestää jo viidennen kerran Riesling-viikot. Tällä kertaa mukaan nousee toinenkin rypäle - Pinot Noir, joka Saksassa tunnetaan nimellä Spätburgunder. Mukana on 31 ravintolaa kuudesta eri kaupungista. Ravintolat tarjoavat kyseisiä saksalaisia viinejä sekä erikoismenuja. Viinikartta ja kolme muuta tamperelaista blogia kiersi Saksan viinitiedotuksen kutsumana Tampereen ravintolat. Kierros oli upea ja monipuolinen kokemus. Kuvien kautta kerromme tunnelmista. Menossa oli mukana Savusuolaa, Ripaus tryffeliä ja Pullonhenki.

Mukana olevat ravintolat:
Ravintola C (innovatiivisin)
Hella & Huone (taiteellisin, käy ylikapellimestari Rouvalin konsertin jälkeen)
Näsinneula (laadukas, upeat näköalat)
Tuulensuu (pubimeininkiä laajalla valikoimalla)
Henriks (klassinen, lämminhenkinen)
Champagne bar Santé (käy Stockan ostosreissun jälkeen lasillisella)
Masuuni (Hotelliravintoloiden parhaimmistoa - Rotisseurs)
Tiiliholvi (aloittaa viikot 25.5.)


Saksalaiset viinit juhlistavat kevättä kaksiviikkoisella kevätkampanjalla.


Näsinneula. Markus Molitor on pärjännyt sokkosteissämme. Samalta tuottajalta Riesling Sekt Brut, raikkaan tyylikäs alku kierrokselle. Premium-Sektit ovat perinteisellä menetelmällä valmistettu, kuten tämäkin.


Näsinneula. Soijaglaseerattua Hauhalan hanhea.


Näsinneula. Saksan eteläisimmän viinialueen Badenin mausteinen spätburgunder toimii hyvin rasvaisen hanhen kanssa.


Näsinneula. Järvikuhaa, kampasimpukkaa ja parsaa.


Näsinneula. Saksan suurimmalta viinialueelta Rheinhessenista tuleva Riesling on hunajaisen makea ja petrolinen. Selvästi ikääntynyt (2011) ruokaviini, jota ei ehkä nauttisi sellaisenaan.


Näsinneula. Mansikkaa, marenkia ja jogurttia. Kaunis ja monivivahteinen jälkiruoka.


Näsinneula. Myöhään poimituista ja valituista rypäleistä tehty Moselin makea auslese komppasi hienosti mansikan kanssa.


Gastropub Tuulensuussa on mittava valikoima oluita ja viinejäkin.


Tuulensuu. Maistoimme kuivaa melko keltaista Riesling-kuohuviiniä, jossa oli rouhea meininki omenankota-aromeineen. Täysin eri tyyliä kuin Näsinneulan hienostuneemmassa kuohuviinissä.


Tuulensuu. Mittava lista viinejä lähes kaikilta Saksan viinialueilta. Paljon ravintolan omilta retkiltä tuotuja viinejä, joita ei saa muualta. Ruoaksi löytyy parsaa ja lammasta.


Kodikas Henriks.


Henriks. Uppomuna - parsa- hollandaise. Klassikko.


Henriks. Moselin kuuluisan viinintekijän Dr. Loosenin raikas, kuiva ja tasaisen hedelmäinen riesling pelasi parsan ja munankin kanssa.


Henriks. Porsaan kassleria ja korvasieniohrattoa.


Henriks. Makeahkon hapokas Riesling Grauschiefer trocken tarjottiin meille pääruoalla. Toinen viini, jota emme maistaneet, on Spätburgunder ja tulee olemaan vaihtoehtona luultavasti toimivampi.


Henriks. Kinuskinen sitruunapiiras lakritsihillokkeella ja jugurttisorbetilla oli varsin onnistunut.


Jens tunnelmoi samppanjabaari Santén peräkammarissa.


Santé. Tunnelmaa jatkettiin seurustelun merkeissä maittavalla historiallis-nostalgisella Belle Epoque Brutilla, Moselin riesling. Raikas, kirpeä, aromikas, hyvä mousse.


Santé. Kruger-Rumpfin mineraalinen erikoisuus "valkoista mustista" spätburgunder Nahesta.


Masuunin sipulipiiras, keitettyä parsaa ja sitruskreemiä. Toimitusvaikeuksien vuoksi tarjottiin ranskalaista rieslingiä.


Kyyttöä, perunaterriini ja sinappikastiketta.


Kyytölle Alkon uutuusviini, kirsikkainen ja tasaisen mausteinen Münzberg Spätburgunder Trocken. Tarjotut perusviinit toimivat ruoilla, mutta viinitarjontaa voisi laajentaa ja laittaa tarjolle mielenkiintoisempia vaihtoehtoja.


Ravintola C:n viinihylly.


Ravintola C. Possun kylkeä grillattuna ja mallasporkkanaa.


Ravintola C. Kaikki viinit samalta talolta -teema: luomutuottaja Karl Schaefer, Pfalzin palkituimpia viinitiloja. Tämä makea, Alkon viinejä hapokkaampi, riesling paritettiin yllättävästi liharuoalle. Possun rasvaisuuden ja porkkanan makeuden vastapainoksi hapokas ja makeahko viini.


Ravintola C. Haudutettua kuhaa, maa-artisokkaa, palsternakkaa.


Ravintola C. Saman tilan Schaeferin spätburgunder -punaviini kalalle. Yllättävä, mutta toimiva yhdistelmä varsinkin annoksen lisukkeiden kanssa. Lihalle valkoviini ja kalalle punaviini on jotain, mitä tämän tason ravintolalta voi odottaakin: kuinka poiketa säännöstä ja tehdä se tyylikkäästi.


Hella & Huoneessa viinit esitellään antaumuksella kädet heiluen.


Hella & Huone. Riimihevosta Vammalasta - pääosassa kasvikset. Viiniksi vadelmainen, luumuinen ja savuinen Rheingaun Kloster Eberbach Pinot Noir. Upean aromikas viini nousi sipulin makeuden ansiosta korkealle - uudelle tasolle.


Heinällä savustettua kuhaa Pyhäjärveltä.


Perinteiseltä näyttävän, mutta taidolla valmistetun kuhan kaveriksi tarjottiin Moselin alueelta raikasta ja puolikuivaa Mülheimer Sonnenlay Riesling Zeppeliniä. Tilan viinejä tarjottiin aikoinaan ilmalaivoissa, siitä nimi Zeppelin. Täydellistä makuparitusta savuiselle kalalle.


Hapokkuuden ja aromit säilyttäen kylmässä marinoitu raparperi ansaitsee erityishuomion. Raparperi lisukkeineen oli lähes taivaallinen makean Moselin auslesen kanssa.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit