Äitienpäiväksi vähäalkoholinen Brachetto d'Acqui on kuin vaahtokarkki

Italialainen makea kuohuviini Araldica Brachetto d'Acqui Dolce sisältää vain 7% alkoholia, joten se sopii täydellisesti äitienpäivän tunnelmaan.


Tämä historiallinen viini on tyylikäs kokonaisuus.


Araldica Brachetto d'Acqui Dolce
Kuohuviini, Italia, Piemonte
Rypäle: Brachetto (alueen alkuperäisrypäle)
Alkoholia: 7 t-%
Sokeria: 100 g/l, Hinta 11,99€


Vadelmavaahtokarkki

Viime viikolla vappusiman asemesta suosittelimme eteläafrikkalaista makeaa roseekuoharia ja nyt äitienpäivän juhlintaan olemme korkanneet samanlaisen italoviinin? Ei ihan näin, koska näissä viineissä on eroja: eteläafrikkalainen maistuu mansikalle, italo vadelmalle! Lisäksi Piemonten alkuperäisrypäleestä Brachettosta tehdyllä Brachetto d'Acquilla on pitkä historia aina Julius Caesariin ja faaraon hovin sulostuttajaksi asti. Piemonten toista makeaa suosittelimme jouluna tortuille.

Brachetto d'Acqui on kivasti kuohahtava, vadelmaesanssinen ja suutuntumaltaan silkkisen pehmeä. Pehmeän hapokkaassa tyylissä on hieman siiderimäisyyttä. Makea vadelmaisuus on pääasiassa, mutta mukana on myös aromaattista ruusulimonadia ja kukkaisuutta. Makean Brachetton vaahto on niin karkkimainen, että se sopii täydellisesti juuri vaahtokarkkien kanssa. Kuiva kuohuviini ei ole koskaan hyvä valinta vaahtokarkeille, koska makea saa kuivan viinin maistumaan kovalle.

Brachetto d'Acqui ei maistu läheskään niin makealle kuin mitä reilusta sokerimäärästä olettaisi. Fiilis on sokerista huolimatta melko raikas ja puhdaspiirteinen. Äitienpäivänä makeaa (dolce) kuohuviiniä voi hyvin tarjota aamiaisella croissantin ja vadelmamarmeladin siivittäjäksi. Se sopii hienosti kruunaamaan äitienpäivän marjaisia ja hedelmäisiä jälkiruokia tai äitienpäivän kahvipöytään vaikkapa ranskalaisten herkkujen marenkien ja macaronsien seuraan.

Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit