Joulutorttuja ja kuohuviiniä: Tosti Asti Dolce, italialainen muskatelli


...ja käsi käy.


Tosti Asti Dolce (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tyyppi: kuohuviinit, makea
Rypäle: Moscato d'Asti (Muskatelli, jota löytyy 200 sukulaislajiketta)
Sokeria: 110.00 g/l
Alko: 008776
Alkoholi: 7,5% Hinta: 10,39 €
Alkuperämaa: Italia
Luokitus: DOCG Asti
Maista myös Moscato d'Asti, joka on kevyemmin kuohahtava frizzante versio samasta viinistä, usein vähäalkoholisempi ja vähäsokerisempi. Maistoimme taannoin espanjalaisen frizzanten.Astin kaupungin läheltä tuleva kuohuva Asti Spumante

Makea muskatelli toimii torttujen kanssa

Jos ainainen glögi ei jostain syystä maistu, kokeile vaihteeksi joulutorttujen kanssa makeaa kuohuviiniä. Tämä epätavallinen yhdistelmä potkii kuin Petteri Punakuono! Fiiliksestä tulee mieleen vappumunkit ja sima.

Vaikka voitaikinasta ja luumuhillosta leivotut joulutortut eivät loppujen lopuksi ole kaikkein makeimpia jouluherkkuja, uppoavat ne kitusiin mukavasti vähän makeamman juoman kanssa. Yleensä palanpainikkeeksi valitaan jouluinen glögi, mutta me halusimme koittaa vaihteeksi jotain hieman raikkaampaa juomaa - italialaista spumantea. Frizzante versio Moscato d'Asti kelpaa räppäri Jay-Z:llekin, joka aloitti boikotin Cristal-samppanjaa vastaan ja siirtyi makeaan Muskatelliin. Muskatellin myynti onkin kokenut valtaisan nousun viime vuosina Yhdysvalloissa, kun samppanja ei kaikissa piireissä enää ollutkaan cool.

Kylmänä tarjottava italialainen makea kuohari Tosti Asti Dolce on virkistävä kaveri joulutortulle. Viini on todella makea ja aromaattinen, joten se sointuu hyvin luumuhillon ja tomusokerin makeuteen. Viinin tuoksu on makean hedelmäinen, muskatellin kukkainen ja melkolailla päärynävoittoinen. Tuoksusta löytyy kuitenkin myös kuivattuja hedelmiä, kuten rusinaa ja aprikoosia, jotka istuvat torttujen luumuiseen makumaailmaan mahtavasti.

Viinin kuplat rikkovat joulutortun raskasta suutuntumaa ja tekevät torttuhetkestä normaalia kevyemmän. Välillä torttutaikinasta jää suuhun ikävä rasvakerros, mutta kuplaviinin kanssa se ei ole ongelma. Jouluherkut ovat pääsääntöisesti raskaanpuoleisia, joten pieni kevennys on oikein paikallaan. Yllätyimme itsekin torttu-spumante-yhdistelmän toimivuudesta. Jemmaa siis pullollinen Tostia jääkaappiin joulunpyhien varalle ja tarjoa vieraillekin!Kuvat: Viinikartta.fi ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit