Syksyn punaviinit: uutuus Finca Las Moras Reserva Sangiovese

Sangiovese on alunperin italialainen rypälelajike, eikä se ole kovinkaan suosittu muualla maailmassa. Nopealla vilkaisulla suurin osa Alkon Sangioveseista on Italiasta ja etenkin Toscanasta, koska Italian kuuluisin viini Chianti on enimmäkseen Sangiovesea. Argentiinalainen viinitalo Finca Las Moras on kuitenkin päättänyt tarttua haasteeseen ja tuottanut kelpo Sangiovesen tuhansien kilometrien päässä sen kotimaisemista.

Tuottaja Finca Las Moras tuntuu olevan viinien luottotoimittaja, kun Alkosta löytyy peräti 10 talon viiniä. Las Morasin viinit ovat Mendozasta pohjoiseen, San Juanista, lämpimältä viinialueelta Tulumin laaksosta. Sangiovese tykkää, kun se saa lämpöä osakseen. Olimme aiemminkin maistaneet talon viinejä ja pitäneet erityisesti jouluviiniksi hyvin sopivasta roseekuoharista. Talon punaviinit ovat olleet peruspäteviä suhteellisen edullisesta hintaryhmästä. Olimmekin innoissamme testaamassa, miten uutuus Las Morasin Sangiovese oli onnistunut.

Nenässä tämä viini herättää voimakkaita mausteisia tuoksuja: sikarilaatikkoa, savuisuutta, paahteisuutta, pippuria ja jopa pientä kahvia.

Tyyliltään tämä uutuus-sangiovese on selkeästi ruokaviini: se sopii esimerkiksi grillatulle naudalle tai selkeämakuiselle lampaalle (= ei niinkään pataruoalle). Ryhtiä, tanniineja ja happoja löytyy sen verran, että pelkiltään juotuna suu alkaa kuivua nopeasti. Hapot eivät ole kuitenkaan liian hyökkäävät eikä tammea ole vedetty överiksi. Päälimmäisenä on alkoholi ja tanniinit, jota seuraa kirsikkaisuutta ja muuta punaista marjaa. Jälkimaku on lämmin, joskin aika lyhyt. Tammi on hienosti kontrollissa.

Kokonaisuutena jälleen kerran perushyvä viini Finca Las Morasilta. Tarjoa tämä täyteläinen Sangiovese tummien liharuokien kanssa, joissa lihan maku on selvästi esillä. Makua voi pehmentää myös kovilla juustoilla, kuten Pecorino, Gruyère tai Emmental. Lue viinistä ja juustoista: Sokkotestissä viinit ja niille juustot

Finca Las Moras Reserva Sangiovese 2013 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tyyppi: punaviinit
Makutyyppi: roteva & voimakas
Alkoholi: 14,0%
Hinta: 10,90 €
Alkuperämaa: Argentiina, San Juan, Tulumin laaksi


Kuva: Alko

Kommentit

Suositut tekstit