Jouluviinit 2014: joulukalojen valkoviini on Riesling


Christmas Riesling 2013 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Rypäle: Riesling
Sokeria: 14.00 g/l (puolikuiva)
Alkoholia: 12.5 t-%
Hinta: 8,90 €
Alkuperämaa: Saksa, Pfalz

Château Belá Riesling 2012 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Rypäle: Riesling
Sokeria: 5.00 g/l (kuiva)
Alkoholia: 14 t-%
Hinta: 18,80 €
Alkuperämaa: Slovakia

Saksalainen ja slovakialainen Riesling joulupöydässä

Joulu on ehdottomasti punaviinin kulta-aikaa, mutta hyviä valkkareita ei pidä unohtaa edes vuoden punaisimpaan juhla-aikaan. Tänäkin vuonna Alko suosittelee joulun valkoviiniksi napakan rapsakkaa rieslingiä, joten laitoimme Keski-Euroopan valkoiset risukat testiin jouluhenkisessä illallispöydässä.

Maistoimme jo vuosi sitten hieman kieli poskella Alkon jouluviinit, jotka valitsimme siksi, että viinien nimissä esiintyi sana "Christmas". Myös tämän vuoden valikoimasta löytyi näitä jouluviinejä ja valkoviiniksi on valikoitui tänäkin vuonna saksalainen riesling: Christmas Riesling. Itse asiassa se on samalta tuottajalta, mutta vuonna 2014 Alko luottaa mielummin puolikuivaan versioon; sokerimäärä on yli tuplaantunut.

Halusimme haastaa saksalaista hieman ja valitsimme testipenkkiin myös slovakialaisen risukan - Château Belá Rieslingin. Tämä on A-marketin ainut slovakialainen viini ja arvostelujen mukaan varsin laadukas sellainen.

Lergenmüllerin kevyen sitruksinen Christmas Riesling 2013 on tuoksultaan vaisu, mutta maultaan mukava tuttavuus. Jens ei itse asiassa pitänyt tätä ollenkaan liian makeana, vaikka yleensä nyrpisteleekin nenäänsä, jos valkkarin sokerit alkavat nousta yli kymmenen gramman litrassa. Janne piti viinin pirteästä ja kevyen pirskahtelevasta otteesta, koska on myös Vinho Verden ystävä ja tyylissä on samoja piirteitä. Janne myös ihmetteli, miten hyvin makeus pysyi kurissa riittävän hapokkuuden ansiosta.

Sopivuus jouluruoalle: Raikas valkkari sopi hyvin yhteen testattujen joulukalojen (graavi- ja kylmäsavulohi) kanssa. Testikaksikosta tämä oli kalojen kanssa jopa parempi, sillä hieman yksioikoinen viini sai suolaisesta kalasta hyvin tukea.

Haastajana toiminut Château Belá Riesling 2012 on huomattavasti kompleksisempi ja mielenkiintoisempi viini. Viinissä on laadukkaan risukan petrolia, mineraaleja ja hieman kalkkinen fiilis. Siitä löytyy myös kypsää, täyteläistä hedelmää, josta sitrus ja hento meloni on tunnistettavia. Tässä viinissä on hahmoa!

Sopivuus jouluruoalle: Château Belán slovakit ovat onnistuneet tuottamaan sen verran massiivisen viinin, että se nousee maistettujen kalojen yli, eikä siksi oikein tunnu sointuvan ruoalle. Viinin tarjoama kypsä hedelmäisyys on kevyessä riitasoinnussa graavilohen kanssa, kun sitä vertaa Christmas Rieslingiin. Belá uppoaakin kitusiin paljon mielummin sellaisenaan tai vaikka vähän maustetumpien jouluruokien kanssa.

Riesling on yleisesti ottaen yksi parhaita joulupöydän viinejä. Se sopii laajemminkin joulun monipuoliseen makumaailman kuin pelkästään kaloille.


Jouluviinien sarja aloitettiin rieslingillä.Riesling vai riesling?Viinit ovat meille varsin ryppyotsainen harraste.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit