Syksyn punaviinit: Obsession Red 2011 - jenkkiläinen jättiläinen

Jenkkien suosikkirypäleistä koottu kalifornialainen Obsession Red ottaa haltuunsa kuin suuri karhunhalaus. Valitettavasti rutistus jää kovin pinnalliseksi, eikä lohtua kestä kovin pitkään. Runsasta, mutta lyhyttä makua selittää tämä varsinkin Kalifornissa suosittu viinityyli.


Jäännössokeria sisältävä erittäin hedelmäinen viini.


Tämän viinin luonne paljastuu jo ensimmäisellä nuuhkaisulla: nenän täyttää suuret makeat aromit, mikä kielii, että kyseessä on erittäin täyteläinen ja hedelmäinen viini. Nokkaan tunkee melkoinen tuoksujen kirjo. Tunnistettavissa on ainakin suklaan vivahteita ja jopa todella pientä savuisuutta. Hillot, marjahyytelö ja karhunvatukka lyövät kättä kuin mummon hillokellarissa.

Sama kaava jatkuu myös kielen päällä. Viini on todella täyteläinen ja makea. Maku kuitenkin kestää suussa valitettavan vähän aikaa eikä pehmeät tanniinit pure karhun tavoin, mitä aloituksen karhunhalaus odotutti. Jens arvioi, että viinin makeus on aivan liian suuressa osassa makupalettia; muutaman kulauksen jälkeen makeus käy ylitsepääsemättömäksi ja viini alkaa vaikuttaa enemmän Coca-Colalta kuin viiniltä. Janne allekirjoittaa tämän arvion, mutta haluaa todeta, että kyseistä ominaisuutta voi arvottaa myös hyväksi, kun viini pääsee runsaan ja monipuolisen noutopöydän kulmaan.

Viinin tyyliä selittää Kalifornian jenkkien mieltymys (obsession) jopa yltiörunsaan kosiskelevaan hedelmäisyyteen ja marjaisuuteen samalla kun tanniinit pysyvät tarkasti kontrollissa. Viiniä on kypsytetty vain 3 kuukautta, jotta maksimihedelmäisyys säilyisi. Tyyliä on siis tavoiteltu. Alko luokittelee nämä viinit pehmeä & hedelmäinen -osastolle ja jenkkiviineissä on tässä kategoriassa runsas edustus. Tyylin viineissä on usein makeutta eli jäännössokeria, mikä sekin on tavoiteltua.

Pehmeät & hedelmäiset viinit ovat yleisesti ottaen Alkon halpisosastosta, minkä kertoo se, että listalta löytyy runsaasti Alkon myydyimpiä ja halvimpia viinejä. Katso tästä Alkon 52 pehmeän ja hedelmäisen viinin valikoima. Obsession Red on tämän kategorian kallein viini, joten hinnan puolesta siltä voi odottaa laatua. Ja kyllähän Obsession Red edustaa kunnialla tätä tyyliä. Tyyli on todella suosittu suomalaisilla viinimarkkinoilla.

Obsession Red on selvästi suunniteltu seurusteluviiniksi ja varsinkin noutopöytiin hakeutuu tämän tyylin viinejä - yleensä laatikoissa. Se sopii tyylillisesti jouluviiniksi. Makeutensa ja mausteisuutensa puolesta myös makeasti marinoidut grillatut liharuoat, joissa saa olla kevyttä tulisuuttakin, sopivat Obsession Redille. Makeahkona viininä sitä sopii myös viilentää ennen tarjoilua.

Obsession Red 2011 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tyyli: Pehmeä & Hedelmäinen
Rypäleet: Merlot, Zinfandel, Petite Sirah
Alko: 484797
Alkoholi: 14,5%
Sokeria: 11 g/l
Hinta: 14,14 €
Alkuperämaa: Yhdysvallat
Alue: Kalifornia


Kuva: Alko

Kommentit

 1. Tuo alkoholi kyllä polttelee varmaankin mausteisten ruokien kanssa, vaikke tanniinia niin olekaan. Etenkin, kun jenkeillä on tapana ilmoittaa prosentit vähän alakanttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän viinin sopivuus mausteiselle ja jopa tuliselle ruoalle perustuu viinin makeuteen, mikä tasapainottaa polttavuuden tunnetta. Viiniä myös suositellaan viilennettäväksi, mikä myös auttaa tässä. Tarkistin vielä muistiinpanoista, että alkoholi nousee kyllä jonkin verran läpi maussa, joten alkoholi voi tosiaan tuntua poltteluna makeudesta huolimatta. Hieman jäi mietityttämään sopisivatko hieman makeat punaviinit aasialaiselle ruoalle.

   Poista
 2. Ja pakko on vielä kommentoida, että nuo alkon makutyypit tulevat lähinnä satunnaisgeneraattorista: Jäännössokerillinen Savia viva tinto A on "vivahteikas ja kehittynyt"...
  Ja pelottavintahan tässä on se, että alko alkaa pian tehdä myös tuotetarjouspyyntönsä näiden makutyyppien mukaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo luokittelu karkea, mutta olen kuullut monta kertaa, miten tästäkin luokittelusta on hyötyä sellaiselle, joka ei ole niin viineihin perehtynyt. Makutyypin väri saatetaan muistaa ja ostaa aina samaa väriä, sitä mihin tyyliin on tykästynyt.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit