Keski-Euroopan joulutorin tunnelmaa kotiin - Glühwein Rauschgoldengel OrganicGlühwein on vähemmän makea lämmittävä saksalainen glögi.


Kunnon joulutunnelmaan pääsee viimeistään siemailemalla höyryävän kuumaa hehkuviiniä joulutorin vilskeessä. Etenkin Keski-Euroopassa joulutorilla kuljeskelu ja erilaisten herkkujen nauttiminen lukemattomista eri kojuista ovat suosittua hupia. Alkon luomu-uutuus koittaa tuoda tätä tunnelmaa pullotettuna myös suomalaisiin koteihin.

Rauschgoldengel Organic Glühwein (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tyyppi: glögit
Sokeria: 85.00 g/l (noin puolet siitä, mitä suomalais/ruotsalaistyyppisissä glögeissä)
Alko: 686088
Alkoholi: 10,0% Hinta: 9,98 € (litran leka)
Alkuperämaa: Saksa

Eurooppalaiset joulutorit ja -markkinat ovat maailmankuuluja lämpimästä tunnelmastaan. Joulutunnelma on korkeimmillaan pimenevissä illoissa, joita valaisevat runsaat jouluvalot ja kynttilät. Jens matkusteli pari vuotta sitten pitkin Keski-Eurooppaa juuri joulun aikaan ja vieraili joulutoreilla viidessä eri maassa. Vaikka eroja oli jonkin verran, oli kaava suurinpiirtein aina sama.

Torit ovat täynnä pieniä kojuja, joiden välissä ihmiset vaeltavat tiiviissä ryhmissä. Kojuista voi löytää jos jonkinlaista joulukrääsää tai erittäin taidokkaita käsitöitä. Pisimmät jonot alkavat kuitenkin aina kojusta, josta nousee komea pilvi kuumaa höyryä.

Näissä herkkukojuissa tarjoillaan joulukansaa lämmittäviä ruokia ja juomia. Ruokapuoli on yleensä melko makkaravoittoista, mistä suuri makkarakulinaristi ei voisi olla tyytyväisempi. Makeita herkkuja myydään enemmän mukaan, mutta kyllä torilta aina jonkun joululeivonnaisen tai piparin löytää.

Kyytipojaksi toreilta saa lähes ainoastaan kuumia juomia. Mutta niissä onkin sitten valinnanvaraa. Joka kojulla on oma hehkuviinireseptinsä, josta on vielä väännetty jos jonkinlaisia eri versioita. Toisista kojuista tarjotaan taas punssia, mikä on lähestulkoon sama asia. Tärkeintä on, että juoma on lämmintä, makeaa ja hyvin maustettua.

Hauska yksityiskohta on torien joulumukit. Juomakojuilla glögit tai punssit tarjoillaan yleensä pantilliseen mukiin, jonka voi halutessaan viedä muistona kotiin. Eri toreilla on omat mukinsa, joita suurimmat jouluintoilijat keräävät kokoelmiinsa.

Jens: Muistojen kultaamaa joulutunnelmaa on vaikea panna paremmaksi kotona. Rauschgoldengelin luomuhehkuviini herättää kyllä samoja vivahteita, mutta ei aivan pääse samalle tasolle. Kotisohvalla arvosteltasessa juoma voisi olla inasen makeampaa ja rutkasti mausteisempaa. Ehkä vika onkin ilmapiirissä. Kannattaa kokeilla juomaa ulkoilmassa ja mielellään jouluvalojen loisteessa!

Janne: Ajatukset virtaavat myös taannoiseen Espanjan reissuun, koska glühweinissa on samaa tyyliä kuin sangriassa. Glühweinia voidaan tarjota samaan tapaan appelsiiniviipaleella koristeltuna, mutta toisin kuin sangria, joka viilentää kuumaa kesäpäivää, glühwein lämmitettynä tuo kevyen joulumausteisuuden pintaan ja lämmittää kivasti sisintä. Jälkimaussa on kivaa appelsiiniin ja sitruunaan viittaavaa pirteyttä. Jos tykkäät vähemmän makeasta glögivaihtoehdosta, tartu glühweiniin.
Tämä onkin Milanon joulutorilta.
Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit