Caballo de Mendoza - Suomen suosituin argentiinalainen

Viinin tiedot Viinikartalla:
Caballo de Mendoza (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 004551
Hinta: 6,49 €
Vuosikerta: 2010
Rypäleet: Sangiovese, Malbec
Argentiina, Mendoza
Hanapakkaus

Jens

Tämä Altian sotkottama viini keikkuu vuodesta toiseen Alkon myydyimpien viinien joukossa. Jos oletetaan, että kansa todella tietää, pitäisi litkun olla ihan kelvollista. Ei muuta kun nenä lasiin ja testataan.

Itse asiassa ensivaikutelma ei ole epämiellyttävä, muttei toisaalta myöskään innostava. Tuoksu on maltillinen, mutta taittuu hieman liikaa raakoihin vihanneksiin ja puunkuoren vivahteisiin. Tuoksussa on myös hieman lääkemäinen fiilis.

Raakojen vihannesten mielikuva tuntuu myös viinin maussa. Suuhun jää nopeasti kuiva tunne viinin puisevien tanniinien jäljiltä. Maku on melko lattea ja mehumainen, mitä ei heti odottaisi viinissä käytetyistä rypälelajikkeista. Lajikkeet ilmeisesti vaihtelevat vähän blendistä riippuen, mutta tällä hetkellä sekoituksessa pitäisi olla Malbec ja Sangiovese rypäleitä.

Viinissä ei kuitenkaan ole mitään selkeää virhettä tai haittapuolta, joten en tyrmää sitä täysin. Tätä voisi tarjota jollekin dokausorientoituneelle porukalle olosuhteissa, joissa viinin määrällä on enemmän merkitystä kuin laadulla. Ruokapöydässä tämä viini ei tule aiheuttamaan varsinaisia elämyksiä, mutta sopivan rasvaisen lihan kanssa tämä voisi olla ihan tasapainoinen kokemus.

TUOMIO: Viinikartan tähtiä tälle syttyy kokonaista yksi kappale (1/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Jos Argentiinasta voi tulla parasta pihvihärkää, miksei hevostakin. Caballo de Mendoza tarkoittaa "pampan hepoa". Nimi ei viitanne hevospihvin seuralaiseen, vaan varmaan haetaan mielikuvaa vapaasti pampalla laukkaavista villihevosista, joista Hanna Ekola teki menevän rallin. Siellä gauchot paimentavat ponchoineen.

Kyseessä on Suomen suosituin argentiinalainen viini. Minun on pakko huomauttaa parista muustakin mielikuvasta. Kun ensi kerran kuulin Mendozasta, kun sitä kysyttiin Trivial Pursuitissa, luulin sitä huumekartelliksi. Ja Caballosta tulee mieleen Disneyn veijarihahmot Tres Caballeros. Voiko kauempaa käydä? No, ei se Mendozakaan varsinaista pampaa taida olla, vaan Andien alarinteillä mennään hyvin lähellä Chilen rajaa.

Caballo de Mendozassa on tummaa punaa sävyssä. Tuoksu on puumaisen paahteinen, tiedättehän sen tuoksun, joka syntyy, kun raaputtaa männyn kaarnaa sveitsiläisellä. Maku on nuorekas ja kevyt, aromit ovat neutraaleja. Marjaisan kevyt tanniinisuus on yksinkertainen, lattea ja helppo. Jälkimaku on lyhyt. Viinissä ei ole mitään varsinaista vikaa.

Mihin tämä viini sitten sopii? Kuvitellaanpa juhlalliset iltamat työväentalolle, jossa pitää juottaa satakunta karaokea rakastavaa ja soraäänistä vierasta. Noutopöydästä löytyy konstailemattomia possu- tai kanaruokia ja pastasalaattia. Sinne punavalkoruudullisen pöytäliinan päälle kuin huomaamatta ilmestyy Caballo de Mendoza -hana juuri siihen Chill Out -valkoviinilaatikon, jäähileisen aitolonkeron ja Rekorderlig-siiderin seuraan.

TUOMIO: Viinikartan tähdillä 2 tähteä (2/5).

Anna omat tähtesi >


Caballo de Mendoza, "Pampan poni"


Alkon 6. myydyin punkkuKuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit