Don Hugo - Vihainen espanjalainen

Viinin tiedot Viinikartalla:
Don Hugo Tempranillo (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 006856
Hinta: 6,25 €
Vuosikerta: 2010
Espanja, La Mancha

Jens

Espanjalainen Hugo on melko puiseva tapaus. Tuoksu on kuin kuivaa vanerilevyä haistelisi. Muutaman nuuhkaisun jälkeen hallitsevan puun lisäksi alkaa nenään tulla joitain maanläheisiä vivahteita, mutta ne peittyvät melko nopeasti nenän täyttävän halkopinon alle.

Maultaan Hugo on erittäin lyhyt, mikä saattaa kuitenkin tässä tapauksessa olla viinin pelastus. En ole aivan varma haluaisinko tämän maun viipyilevän suussani kovinkaan pitkään. Puolukkamehun kaukainen sukulainen kuivattaa suun totaalisesti ja jättää jälkeensä vain puisevat ikenet.

Tästä viinistä ei löydy mitään mielenkiintoista aspektia. Tempranillo-rypäleestä pitäisi saada melko vähälläkin vaivalla juotavaa tavaraa ja olenkin aina pitänyt siitä tehdyistä viineistä. Esimerkiksi Viini-lehden vuoden 2012 finalisteista löytyy mahtava tempranillosta tehty Viña Pedrosa Crianza. Don Hugo ei kuitenkaan pääse lähellekään tätä tyyliä.

Jos Hugoa menisi kulauttelemaan tanniineja taittavan ruoan kanssa, voisivat viinin muut maut päästä paremmin esiin. Nykyisen kokemuksen nojalla en missään nimessä suosittele kokeilemaan moista tempausta!

TUOMIO: Kartalle puolikas tähti (0.5/5) ja viinin jämät glögin pohjaksi, ei siitä oikein muuhun ole.

Anna omat tähtesi >

Janne

Don Hugo, pistävää pikeä (tervaa ja maaöljyä) nousee selvästi tuoksussa ja sitä seurailevassa maussa. Kuvittelen itseni asfalttityömaalle: "Ei sitä ois kestänyt kukaan, jos ei ois otettu Stoppia mukaan." pärähtää päähän kasarimainoksesta. Stop-pastillilla voisikin saada bitumin käryn nenästä... Stop, nyt puhdistetaan mieli, katharsis, ja yritän löytää jotain mieltä ylentävää tästä espanjalaisesta viinistä.

Missä mennään? Etiketin aluekartta viittaa La Manchaan (=täplä), joka on suht. iso lätäkkö keskellä Espanjaa. La Manchan ja yhden rypäleen politiikasta (Tempranillo) huolimatta veikkaisin, että kyseessä ei ole "single vineyard", vaan juureton viini, sieltä täältä saatu keräilyerä, koska laadussa ei ole kehumista eikä tyyli muistuta hyviä espanjalaisviinejä. Viini on yksinkertainen, lyhyt, ohut ja läpikuultava pöytäviini. Maku on pistävä ja tanniinit lyövät läpi kuivattaen suun. Juuri mitään aromeja tai hedelmää keitoksesta on vaikea erottaa, korkeintaan vaimeita hapahkoja vivahteita puolukkaa, kirsikkaa ja ylikypsää omenaa.

Aatelisarvoinen nimitys "don" on hieman liioittelua. Don Hugo on viinien "hidalgo", alhaisempi aatelinen, ei sitä voi peittää edes Stopin saatikka Paxin voimalla. Kokeile glögin joukkoon tai Tabascolla terästetylle pepperonipizzalle. La Manchan oma juusto, suolainen Manchego (saa mm. Prismasta) voi pehmentää tanniineja. Ja jos mieliala ei tästä kohoa, Paxi poskeen ja baanalle.

TUOMIO: Viinikartan tähtiluokituksella puoli tähteä (0.5/5).

Anna omat tähtesi >


Etiketin kartta kertoo rypäleiden alkuperän: La Mancha.


2010: sarjan (4 ensimmäistä) iäkkäin viini.


Perinteikäs Bodegas.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit