Viña Maipo Cabernet Sauvignon - Alkon kolmen kärjessä

Viinin tiedot Viinikartalla:
Viña Maipo Cabernet Sauvignon (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 440587
Hinta: 6,98 €
Vuosikerta: 2012
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot
Chile, Central Valley (Keskilaakso)
Hanapakkaus

Jens

Cabernet Sauvignon ja Merlot ovat molemmat viinilajikkeina melkoisia selviytyjiä, jotka kasvavat melkein missä vain ja melko vähäisellä huolenpidolla. Tämä ei kuitenkaan ole ainut syy, miksi niiden suosio on viinimaailman kovimpia. Etenkin kotikonnuillaan Ranskan Bordeaux'ssa näistä lajikkeista taiotaan mitä hienoimpia juomia, joita maailman viinipervot haalivat kellarinsa täyteen.

Chile on kuitenkin Bordeaux'sta katsoen melko kaukana ja jotain oleellista on näyttänyt hukkuneen matkalla. CS:n ja Merlotin täydellistä liittoa on vaikea saada pilattua, mutta Chilen pojat ovat kyllä olleet vaarallisen lähellä. Viña Maipo Cabernet Sauvignon on niin tasapaksu tapaus, että omalla viinikartallani koen sen jo virheeksi.

Alkon luokitukseltaan tämä Viña Maipo on "mehevä ja hilloinen", mikä kalskahtaa omaan korvaani aivan liian laimealta. Mielestäni jännittävässä viinissä on oltava rakennetta ja luonnetta. Valitettavasti Viña Maipon kohdalla luonne on lähinnä flegmaattinen. Plussaa Maipolle kuitenkin siitä, ettei se ole aivan yliampuvan hilloinen. Ryhti se on skolioottinenkin ryhti.

Tuoksultaan Maipo on syvä ja makean pyöreä. Tarkemmin nuuskimalla saattaa havaita lakritsia ja muita tummia sävyjä. Sama kaava toistuu myös suussa, sillä makean täyteläinen tuntuma on erittäin hallitseva myös viinin maussa.

Voisin kuvitella tämän viinin sopivan hyvin viinimaailmaan ensimmäisiä kertoja tutustuville ja siihen surullisen kuuluisaan noutopöytään, jonne tunnun tuomitsevan lähes jokaisen viinin näissä arvoissani.

TUOMIO: Vahvat puolitoista tähteä (1.5/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Viña Maipo Cabernet Sauvignon on Alkon kolmanneksi suosituin punaviini. Nyt mennään lempirypäleeni maailmaan. Tylsää? Ehkä, mutta vaikka Cabernet Sauvignon onkin maailman yleisin punaviinirypäle, monet siitä tehdyt punaviinit ovat myös maailman parhaita. Ja rypäleen nimi on oikein hauska lausua hienostuneesti: "Kabernee souwingjoon". Mahtavaa! Viña Maipo ei ole puhdas Cabernet, vaan se on tyypillinen Cabernet-Merlot-sekoite. Merlot tuo viiniin helposti lähestyttäviä pehmeämpiä ja hedelmäisempiä makuja tanniinisen ja hapokkaan Cabernetin täydennykseksi. Yhdistelmä on yleensä hyvä ja on nuorena juotavaa (etiketissä vuosikerta 2012). Pelkkä Cabernet vaatii tammikypsytystä.

Chile on yli 4000 kilometriä pitkä pitkulainen maa, toisella puolen Andien kirkaspuroiset rinteet, toisella puolen El Niño -ilmiö. Alueita ja viinitarhoja on lukuisia (tuhansien viinojen maa) ja ehkä kuuluisin alue on pohjois-eteläsuuntainen Keskilaakso, johon kuuluvat viinialueet Rapel, Maipo, Curicó ja Maule. Vain Chilessä viinikirvalta säilyneen Carmenère-rypäleen ohella Cabernet Sauvignon on alueen suosituin rypäle.

Viña Maipo on luokiteltu laajemmin Keskilaakson viiniksi, vaikka etiketissä alue "Maipo" kummitteleekin. Varmaan rypäleet on kuitenkin laajalta alueelta kerätty, Santiagosta Kap Horniin. Ensiksi Maiposta tulee mieleen Maito - linnunmaito (näin on minulla aina ollut siitä lähtien, kun viinin nimen ensi kertaa kuulin), koska koko kevyt ja lähes tuoksuton uutos on rakenteeltaan viiniksi ohutta, kärjistäen lähes maitomaista. Olisi Ben Johnsonkin pitäytynyt edes Maipossa. Maussa on nuorekkaan kypsää ja marjaisaa hedelmäisyyttä ja herukkaisuutta, kevyen makeaa mausteisuutta ja yksinkertaisesti suuta kuivattavia tanniineja.

Maistelimme Viña Maipoa kolmen muun alle 7 euron Cabernet Sauvignonin kanssa ja eroja oli vaikea löytää. Kaikki olivat keskitanniinisia, kevyttä ja helppoa juotavaa. Luonnetta ei juuri löytynyt tai jos löytyi, se oli karheaa. Ei löytynyt tälläkään kertaa täysin kevollista viiniä, mihin vaaditaan 2,5 tähteä. Toivomme totisesti löytävämme edes yhden 3,5 tähden viinin alle 7 euron setistä. Pysy lukijana ja näet, toteutuuko tämä ihme.

Viña Maipo on yleisviini, joka sopii pastalle, porsaalle ja pataruualle. Seurusteluun en suosittele, koska parempiakin vaihtoehtoja säilyttää tai luoda parisuhteita löytyy. Koska hinta on alhainen, tätä voi suositella kalaretkelle tai kairaan. Nuotiotulilla maistuu kaikki nielua lämmittävä. Piilota boksi kaverin reppuun.

TUOMIO: Viinikartalle tähtiä kaksi (2/5).

Anna omat tähtesi >


Alkon kolmanneksi suosituin punaviini Chilen Keskilaaksosta.Chilen viinialueet ovat keskellä maata Santiagosta etelään ja pohjoiseen ja kuuluisa Keskilaakso on pitkittäin keskellä viinialueita.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit