Chavin Special Christmas - Pikkujouluviini vailla vertaa

Viinin tiedot Viinikartalla:
Chavin Special Christmas (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 410177
Hinta: 6,98 €
Vuosikerta: 2011
Rypäleet: Grenache (55 %), Syrah (45 %)
Languedoc-Roussillon, Etelä-Ranska


Jens

Joulu on perinteisesti ollut kovin punaista viiniaikaa, eikä sitä punanuttuisten ja -nenisten tonttujen ympärillä tule edes ihmetelleeksi. Pimeät illat, kynttilät ja lämpimän fiiliksen kaipuu saavat jengin tarttumaan hanakasti punaviinipulloon, vaikka joulupöydän antimet saattaisivat hyvinkin maistua myös hyvän valkkarin kanssa.

Tähän punaviinisesonkiin Alko tarjoaa joulun 2012 uutuutena Chavin Special Christmas pullotetta suoraan Joulupukin loma-asunnon naapurista Etelä-Ranskasta. Jo nopealla nuuhkaisulla voi todeta, ettei tätä viiniä kannata tuoda joulupöytään sen muhkean luonteensa vuoksi. Onneksi jouluna on paljon muitakin tilaisuuksia avata pullo tai pari ja tämä sopiikin vallan mainiosti niistä hilpeimpään - eli pikkujouluihin.

Chavin'in jouluviini on erittäin täyteläinen ja makea tapaus. Mausteisesta ja tummasta tuoksusta tulee mieleen lämmin ja jouluinen fiilis, jonka kruunaa tammen mukava vaniljaisuus. Viini on makea myös maultaan - sen jälkimaku muistuttaa jopa toffeesta. Mausta löytyy onneksi sopivaa ryhtiä pitämään viini mielenkiintoisena. Pientä miinusta tulee öljyisestä suutuntumasta ja hienoisesta lääkemäisyydestä.

Tämä on oikein sopiva juoma pikkujoulufiilistelyyn, sillä se luo juuri sellaista tunnelmaa, mitä joululta odottaa. Lisäksi hinta ei päätä huimaa, joten tätä voi kaataa piparin nauttimisen ohella huoletta pullon jos toisenkin.

TUOMIO: Kaksi ja puoli joulutähteä. (2.5/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Kun fransmanni kypsyttelee viinin ja spekseissä lukee "jouluviini", onkohan mielessä käynyt lipeäkala, porkkanalaatikko ja perisuomalainen kinkku. Taitaa Seinen rannoilla ja Provencen kylissä maistua joulumessun jälkeen kalkkuna, hanhenmaksa, osterit ja jouluhalko, la bûche de Noël. Ja koko komeus huuhdotaan alas suomalaisittain törkeän halvalla samppanjalla. Jos tämä nimenomainen jouluviini on ikään kuin tilattu Ranskasta suomalaiseen joulupöytään, voin kuvitella, miten viinimestarille on yritetty selittää lanttulaatikon ja graavilohen merkitystä ja makua. No tässä suhteessa on onnistuttu tai sitten viini osui ihan randomilla suomalaiseen makuun.

Chavin Special Christmas on sen verran kevyt, että sitä voi ajatella pikkujoulujen kevyeen seurusteluun. Aterialla se myös puolustaa paikkaansa suhteellisesta keveydestä huolimatta. Viinissä on mukavan pehmeät tanniinit ja makeaa mausteisuutta, kuin joulun aromeja. Siinä on kuivattujen jouluhedelmien kuten luumujen makua. Viini on tehty jaloista rypälelajikkeista, Grenachen alkoholi, sokeri ja vähätanniinisuus yhdistyy Syrahin kirsikkaisiin ja mausteisiin aromeihin. Lopputuloksena on pehmeä ja helposti lähestyttävä perusviini. Tästä on turha etsiä hienouksia, mutta monipuolisten ja herkullisten joulumakujen seuraan se sopii mainiosti.

Kaikki arvioimamme viinit ovat hinnaltaan alle 7 euroa, niin myös tämä. Chavin Special Christmas on ensimmäinen viini, joka saavutti kelvollisena pidetyn 2,5 tähden rajan - molemmilla arvioitsijalla.

TUOMIO: Kolme tähteä (3/5).

Anna omat tähtesi >


Ei ole meillä hiutaleita paljon näkynyt, tuskin Ranskassakaan... tuskin tulee koko talvena."Antaa joulun hetkeen les plus ainutkertaista lumoa"Lisätiedon mukaan rypäleiden kotipaikka on Languedoc-Roussillonissa, Etelä-Ranskassa.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit