Juhannus: viinit, savulohi, ribsit ja raparperi

Juhannus saapui Viinikartalle jo paria vikkoa etukäteen, kun testasimme perinteisiä juhannusruokia niille sopivien viinien kanssa. Jutun lopusta löydät viinilistan ja reseptit.

Ferrari Brut (29,75 €) oli täysin samppanjaan verrattava kokemus Pohjois-Italiasta.

Ferrari Brut on mahtava juhlajuoma juhannuksen kunniaksi. Tämä puhdaspiirteinen Chardonnay-kuohuva vetää hyvin vertoja ranskalaisille sukulaisilleen. Tuoksultaan Ferrari on hienostuneen raikas ja laadukkaan paahteinen. Laatu säilyy myös suussa. Suuret kuplat ja runsas mousse täyttävät suun jokaisella siemauksella. Mukavan hapokas maku kantaa hyvin loppuun saakka.

Juhannuksen ruokapöydässä Ferrari toimii hyvin suolaisen kalan kaverina. Jannen juhannus-menyyn tonnikala-hyve ja hieno sillinen perunasalaatti olivat molemmat toimiva yhdistelmä kuivalle kuohuvalle.

Silli sopii melko huonosti millekään viinille, mutta suolaiset maut tasapainottuvat silli-perunasalaatissa. Kuiva kuohuviini, kuten Ferrari Brut sopii loistavasti tälle ruoalle.


Tonnikalatahna maistui upeasti kananmunan puolikkaiden päällä sekä leivän levitteenä. Tämäkin huuhdeltiin alas saapasmaan kuohuviinillä.


Simonsig Roussanne (21,95€) yllätti meidät runsaalla ja moniulotteisella maullaan. Maun kiinnostavuus ja kehittyneisyys olivat täysin vertailukelpoisia Ranskan huippuvalkoisiin.

Rasvaisen savukalan seuraksi kaipaa kuitenkin jotain muuta kuin rutikuivaa kuohuvaa. Savulohen seuraksi päätimme kokeilla hieman harvinaisempaa rypälelajiketta Roussannea. Rypäle on perinteinen rhonelainen, mutta uuteen maailmaan se on levinnyt rajoitetusti ja ainakin Suomessa se on melko tuntematon kummajainen.

Testiin valittiin eteläafrikkalainen valkoviini Simonsig-viinitalon Roussanne. Viini oli todella intensiivinen heti ensikosketuksesta lähtien! Suuri makean melassinen tuoksu tuo mieleen sormiin tarttuvat tahmeat ananaskaramellit, joiden takaa löytyy myös todella kypsää aprikoosia. Tuoksu on hyvinkin omalaatuinen, eikä samantapaista ole tullut vastaan kovin usein.

Suussa viini on runsaan aromaattinen ja kuitenkin kuiva. Makua hallitsee suuri hedelmä, tammi ja öljyisyys, mutta viinissä on silti hapokasta ryhtiä. Tyylikkään tamminen viini sopii erinomaisesti savustetun lohen seuraksi. Lohen kanssa viinin hedelmäisyys korostuu, mikä täydentää kokonaisuuden hienosti.

Tämä on ehdottomasti viini, jota kannattaa kokeilla! Simonsig on tietääksemme vastuullinen tuottaja, joka panostaa laadukkaan viinin lisäksi myös työntekijöidensä hyvinvointiin. Tämä ei nimittäin aina ole ihan itsestäänselvää näillä alueilla.

Itse leppäpuulla savustettu lohi on parasta.


Viña Tarapacán upea huippuviini Tarapacá Gran Reserva Etiqueta Azul, jota ei valitettavasti löydy Alkosta. Viini on hankittu keväällä Viking Gracelta hintaan 27,50€. Se on enemmän kuin hintansa arvoinen. Vastaava Alkon Red Blend olisi Tarapacá Gran Reserva Organic Red Blend (16,39€).

Juhannuksen juhla-ateria on tapana kruunata isolla keolla grillattua lihaa. Yksi jokakesäinen kestosuosikki on pitkä rivi meheviä ribsejä. Makea grillikastike ja grillin hiillostama liha vaativat kaverikseen jotain tuhtia. Tarapacan lippulaivaosaston viini Chilestä on erittäin hyvä kaveri grilliherkuille. Tumma ja runsas viini on itsekin hieman savuinen ja mausta löytyy jopa pientä hiiltä. Lämmin mausteisuus istuu hyvin tukevan lihan kaveriksi.

Tämä viini kannattaa kaataa dekantoitumaan tai ainakin avata hengittämään pullossa hyvissä ajoin. Viini aukeaa hapen vaikutuksesta huomattavasti ja tekee siitä entistä lähestyttävämmän.

Naudan ja possunribsejä colakastikkeella. Runsas, mausteinen ja hillomainen Tarapaca oli hieno ja sopiva pari ribseille. Valitse kypsälle lihalle punaviini, jossa marjahilloiset aromit ovat pääasiassa. Voimakkaita tanniineja kannattaa välttää, koska ne sopivat pääsääntöisesti parhaiten medium-kypsälle lihalle.


Krone Night Nectar (16,35€) on laadukas puolimakea kuohuviini Etelä-Afrikasta.

Raparperipiirakka on klassinen juhannusjälkkäri. Vaikka piirakka on jo sellaisenaan yksi kesän kohokohdista, on sen kanssa tapana tarjota jotain makeaa lisuketta. Meidän valintamme on makea kuohuviini Krone Night Nectar.

Viini on luokituksen mukaan puolimakea, mutta suussa se tuntuu yllättävänkin kuivalta! Piirakan kanssa voisi tarjota helposti jotain vieläkin makeampaa, mutta mukavan hapokas Krone korostaa mukavasti raparperin makua. Kun piirakka on syöty loppuun, tai napa ei yksinkertaisesti enää vedä enempää, maistuu kepeä kuohuva vielä sellaisenaankin.

Raparperi ja Krone-kuohuviini tulivat erittäin hyvin toimeen keskenään. Kokeilimme myös makeaa mansikkasosetta piirakan päällä, joka ylitti viinin makeuden sietokyvyn ja sai sen maistumaan kuivalta. Valitse hyvin makealle jälkiruoalle täysin makea kuohuviini tai valkoinen jälkiruokaviini.


Maistetut viinit:

Ferrari Brut (29,75 €)
Trenton kuohuviini Pohjois-Italiasta. Menisi laadukkaasta samppanjasta sokkotestissä. Sillille ja alkuruoille.


Simonsig Roussanne (21,95€)
Valkoviini Etelä-Afrikasta: tamminen, öljyinen, hedelmäinen, erikoinen aromimaailma. Mieletön makupaletti ja savukala tykkää.


Tarapacá Gran Reserva Etiqueta Azul (27,50 Viking Grace)
Erittäin runsas ja voimakas viini, jollaisia saa harvoin maistaa. Savua, lihaisuutta, mustaa oliivia, mustaherukkaa, kirsikkaa ja tammista lakua. Lähes portviinimäinen suutuntuma. Poikkeuksellinen.


Krone Night Nectar (16,35€)
Puolimakea, mutta tosi tyylikäs ja paahteinenkin eteläafrikkalainen jälkiruoille sopiva kuohuva.


Tai maista vaihtoehtoisesti nämä hyvät viinit:

Rotari Riserva Brut (14,90€), Trentosta tämäkin.
Jekel Gravelstone Chardonnay (14,98€), tammitettu Chardonnay savulohelle.
Tarapacá Gran Reserva Organic Red Blend (16,39€), etenkin tumman grillilihan viini.
Dr. Loosen Riesling Beerenauslese (16,75€), makea jälkiruokaviini.
Valikoidut grilliviinit -lista

Reseptit

Silli-perunasalaatti
Ainekset:
Uusia perunoita
Silliä
Anjovista
Suolakurkkua
Kapriksia
Valkoiset pavut
Kesäsipulia
Majoneesia
Kermaviiliä
Sinappia
Sitruunanmehua
Siiderietikkaa
(Omenaa tai retiisiä)
Kirveliä
Valmistus:
1. Lisää pilkottu sipuli siiderietikkaan ja sitruunanmehuun ja anna hetken maustua.
2. Sekoita kastikkeeksi majoneesi, kermaviili, sinappi, sitruunanmehu, siiderietikka ja sipuli.
3. Puhdista, keitä perunat ja pilko perunat ainakin kahteen osaan.
4. Pilko muutama anjovisfile, suolakurkut ja makusi mukaan joko omenaa tai retiisiä.
5. Sekoita edellä mainitut ainekset sekä kaprikset ja pavut keskenään.
6. Laita salaatin päälle sillifileestä viipaloituja siivuja.
7. Koristele kirvelillä.


Tonnikalatahna
Ainekset:
2 purkkia tonnikalaa oliiviöljyssä
3 filettä anjovista
Valkosipulin kynsi
2rkl ranskankermaa ja/tai majoneesia
Sitruunanmehua tai valkoviinietikkaa
Ripaus pippuria
Valmistus:
1. Kaikki sekaisin tahnaksi esim. sauvasekoittimella.


Ribsit colakastikkeella
Ainekset:
Naudan ja/tai possun ribsejä
Sipulia
Valkosipulia
Colaa
Ketsuppia noin kolmasosa colan määrästä
Hunajaa
Punaviinietikkaa
Chilijauhetta tai -kastiketta
Ruokosokeria
Pippuria
Savupaprikaa
Valmistus:
1. Keitä ribsejä 1 1/2 tuntia liemessä, jossa on ainakin sipulia, valkosipulia, suolaa, pippuria ja chiliä.
2. Sekoita colakastike: cola, ketsuppi, hunaja, etikka, chili, ruokosokeri, suola, pippuri ja savupaprika.
3. Anna ribsien jäähtyä ja grillaa niihin rapea pinta sivellen colakastiketta moneen kertaan. Kastikkeen tulisi muuttua tahmeaksi.


Raparperi-mascarponepiirakka:
Piirakkaan inspiraatio löytyi Kodin Kuvalehden (31.5.2018) reseptistä.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit