Viinilehden Vuoden roseeviini Escapada Vinho Verde Rosé

Suurena Vinho Verde -fanina päätin, että myös Viinikartan täytyy ottaa maistoon Viini-lehden valinta vuoden parhaaksi roseeviiniksi.

Escapada Vinho Verde Rosé 2017 (8,98€). Ei ole hinnalla pilattu.

Vinho Verde DOC

Vinho Verde DOC on alkuperäsuojaus ns. "vihreälle viinille", jota valmistetaan Portugalin pohjoisosissa meren puoleisella kaistaleella. Nimestään huolimatta viini ei ole vihreää, vaan useimmiten valkoista tai roseeta, ja myös punaviinejä on olemassa. Vihreä viittaakin viinin nuorekkuuteen ja raakoina poimittuihin rypäleisiin. Lopputulos on kepeä viini, joka myös juodaan nuorena. Vinho Verde on ehdottomasti yksi parhaista kesäviineistä.

Alkossa on ollut saatavilla etenkin Vinho Verde -valkoviinejä, joista Casal Garcia (8,89€) on ollut pitäaikainen suosikkini. Vinho Verde -viinien maine perustuu ehdottomasti Casal Garcian tapaisiin valkoviineihin, joissa tyyli ilmenee parhaimmillaan. Viinit ovat edullisia, raikkaita ja usein mukavasti siiderimäisesti pirskahtelevia. Tyyli ihastuttaa ja pehmeän kepeästä hapokkuudesta on helppo pitää ja nauttia.

On toki myös niitä ihmisiä, jotka eivät tyyliä arvosta, koska kyse on halpisviinistä. Itse en halua nähdä näissä viineissä mitään negatiivista, koska kyse on kuitenkin vakiintuneesta tyylistä. Vinho Verde toimii myös loistavasti seurusteluviininä, koska alkoholipitoisuus jää alhaiseksi, esim. Casal Garciassa on vain 9,5%:a alkoholia.

Vinho Verdejä tehdään monista eri rypäleistä, joten makueroja voi olla, mutta pääsääntöisesti puhutaan sitrusmaisista, omenaisista ja kevyen kukkaisista viineistä. Alvarinhosta tehdyt Vinho Verde -viinit, kuten Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde (15,30€), edustavat vakavammalla otteella tehtyjä laadukkaampia ja kalliimpia viinejä, jotka voivat toki olla erinomaisia, mutta eivät ole tyyliltään sitä Vinho Verdeä, mistä alue on varsinaisesti tunnettu.

Escapada Vinho Verde Rosé

Vinho Verde -roseet eivät koskaan ole omasta mielestäni yltäneet valkoviinien tasolle, joten otin tämän kehutun viinin mielenkiinnolla testiin.

Escapada Vinho Verde Rosé on värisävyltään vadelmanpunainen. Siinä on samaa sävyä kuin toisessa kehutussa roseessa, Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé -viinissä.

Viinin tuoksu on makean marjainen ja hapokas. Myös jotain esanssimaisuutta on taustalla.

Maun pirskahteleva tyyli on maultaan herkullisen hapokas ja mehukkaan hedelmäinen.

Hedelmäisyydestä löytyy vadelmaa, mansikkaa ja vain kevyesti sitrusmaisuutta, joka viittaa hieman greippiin. Tämä kevyesti greippinen ja kitkerä puoli tuo viiniin jäntevyyttä, mikä on gastronomisesti ajatellen hyvä asia.

Kokonaisuus on hyvinkin suunmyötäinen ja kevyesti makea. Viini ei kuitenkaan sorru liikaan makeuteen.

Viinilehti valitsi tämän vuoden parhaaksi roseeksi toukokuussa. Viini on kyllä hintaansa nähden hyvä, mutta en olisi itse viiniin muuten kiinnittänyt huomiota. Täytyy kuitenkin myöntää, että kiinnostukseni Vinho Verde -roseisiin kasvoi tämän viinin myötä. Koska tämän jutun kirjoittamisen hetkellä Escapada-viinillä on toimitusvaikeuksia, toinen vastaava rosee olisi Casal Garcia Rose (8,89€), jolla pääsee myös helposti Vinho Verde -roseen makuun esimerkiksi juhannuksena.

Portugalissa eri värisiä Vinho Verdejä tykätään nauttia grillattujen sardiinien kanssa, joten rapeaksi paistetut muikut toimivat yhtä hyvin Vinho Verden kaverina. Tarjoa muikkujen kanssa perunamuusia ja jotain raikasta salaattia. Avokado-greippi-yhdistelmästä voisi löytyä hieno kaveri viinin hieman greippisen sitruksiseen jälkipotkuun.

Escapada Vinho Verde Rosé 2017 (8,98€)


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit