Västerbotten-piirakka ja valkoviinisuositus

Ruotsalainen västerbottensost on runsasarominen juusto, josta tehty piirakka kaipaa vierelleen lasillisen hapokasta valkoviiniä.

Västerbotten-juustopiirakka ja chardonnay.

Valitse västerbotten-piirakalle chardonnay tai riesling

Vuodesta 1872 valmistettu västerbottensost tunnetaan ruotsalaisena kansallissymbolina. Siitä tehty piirakka on loistava kaikessa yksinkertaisuudessan. Suolaiseen piirakkapohjaan tehdyn piirakan täyte sisältää
  • Västerbotten-juustoa
  • Kananmunaa
  • Kermaa
  • Suolaa ja pippuria
Piirakan maku tulee käytännössä yksinomaan juustosta. Lisukkeena toimii vatkattu smetana ja mäti. Päälle ruohosipulia koristeeksi ja mausteeksi.

Viinivalintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä piirakan kanssa tarjottavan valkoviinin tulisi olla hapokas ja mielellään myös aromaattinen, jopa pähkinäinen. Hapokkuus leikkaa piirakan rasvaisuutta ja aromikkuuden tulisi luontevasti tukea juuston makua.

Viiniksi valikoitui Church Road McDonald Series Chardonnay (19,99€), joka tulee Uuden-Seelannin Pohjoissaarelta Hawke's Baysta. Alue tunnetaan juuri Chardonnaystaan ja pidän alueen tyylistä kovasti.

Syksyllä testaamani saman alueen Giesen Chardonnay (16,28€) yhdessä smetanalohen kanssa toimi loistavasti, joten uskaltauduin kokeilemaan chardonnayta piirakan kanssa.

Uskoin, että tammitetun chardonnayn pähkinäisyys ja kermaisuus toimisivat juuston kanssa yhteen. Tammessa on kuitenkin riskinsä, joka ei yleensä realisoidu, koska nykyaikaisissa viineissä tammi on hienovaraisempaa.

Vaikka Church Roadissa on oikeat rakenneosaset, paahteinen tammisuus oli suoraan sanoen jyräävää. Tässä kohtaa viinin pähkinäisyys ei lämmittänyt. Piirakan paahtuneimmat reunat olivat ainoa osa, joka toimi viinin kanssa.

Tämä kertoo siitä, että ruoan ja viinin yhdistäminen on oikeasti taidetta ja pikkutarkkaa touhua. Jos joku sanoo, että valitse vain mieleisesi viini ruoalle niin mennään suurella todennäköisyydellä metsään. On kyllä olemassa niin sanotut "food friendly wines", joille ruokaparin löytäminen on helpompaa, mutta hyvin usein pienetkin nyanssit voivat pilata koko yhdistelmän.

Viinissä ja ruoassa ei kummassakaan ollut mitään vikaa. Tammen hallitsema viini oli tarkoitettu tyyli, eikä se ollut väärin tehty. Tammi ei vaan maistunut hyvältä tämän juuston kanssa. Ehkä savujuusto olisi toiminut?

Jos kokeilisin nyt toista viiniä piirakalle, valitsisin Alsacen grand cru rieslingin, koska alueen ruokakulttuuriin kuuluu kermaiset juustot. Tässä muutama vähemmän tammisempi ja siten varmempi suositus västerbotten-piirakalle:Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit