Kuhaa Mannerheimin tapaan ja Steininger Sauvignon Blanc

Carl Gustaf piti hyvästä ruoasta ja kosmopoliittina myös tunsi maailman ruoat. Sota-aikana Mikkelin Klubilla hänelle maistui erityisesti paistettu kuha.


Paistettu kuha ja kermainen sienikastike pitää hapokkaista viineistä

Kuhaa Mannerheimin tapaan

Mannerheimin kuha on klassikkoannos, jota voi tänäkin päivänä löytää ravintoloista. Annoksen alkuperä on Mikkelissä, joka tunnettiin myös toisen maailmansodan aikaisena päämajakaupunkina. Päämajastaan Marski käveli torin kulmalla sijaitsevalle Mikkelin Klubille nauttimaan lounasta, joka oli usein lähijärvien kuhaa sienikastikkeessa.

Annokseen kuuluu korppujauhotettu ja paistettu kuha, piparjuurivoi, täyteläinen sienikastike ja keitetyt perunat.

Kuhaa Mannerheimin tapaan resepti:
  • Piparjuurivoi: Sekoita piparjuuritahnaa ja huoneenlämpöistä voita. Lisää lopuksi kalan päälle.
  • Keitä perunat ja herneet.
  • Herkkusienikastike: Pese ja pilko rasiallinen sieniä, lisää ne kuivalle pannulle ja anna veden haihtua sienistä. Lisää voita ja pilkottu sipuli. Kuullota ja lisää 2 rkl jauhoja. Paista hetki ja lisää noin 2 dl vettä tai lihalientä ja purkki kermaa. Anna kastikkeen saostua. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Kuhafilee: Suolaa, pippuroi, korppujauhota ja paista voissa.


Viiniparia miettiessäni ongelmaksi muodostui kermainen sienikastike. Kermaisuus kysyy viiniltä hapokkuutta. Sitä löytyisi rieslingistä tai sauvignon blancista. Mutta oikeastaan chardonnay mielletään sieniruokien ja kermaisten ruokien kaveriksi.

Päätin lisätä annokseen herneet ja vähän tilliä, jotta sain makuun vihreyttä. Aloinkin vakavasti miettiä vihreiden sävyjen sauvignon blancia, vaikka mielessäni pyörikin Uuden-Seelannin tyyli "pää mustaherukkapensaassa". Se aromi ei tässä kohtaa toimisi.

Sitten muistin miten hyviä sauvignon blanceja Itävallasta tulee ja vieläpä sellaisia, joissa ei ole korostuneesti mutaherukkaa, mutta kuitenkin runsaasti makua ja hapokkuutta. Tämän jälkeen Steininger oli helppo valinta.

Annan kymmenen pistettä niin ruoalle, viinille kuin yhdistelmällekin. Klassikkoruoissa on sitä jotain.

Steininger Sauvignon Blanc

Steininger Sauvignon Blancin tuoksusta löytyy kiinnostavia vihreitä aromeja (parsaa, parsakaalia, vihreää paprikaa) ja trooppista hedelmää.

Kuivassa maussa on kypsää sitruksisuutta, herukkaisuutta ja ripaus eksoottisempaa hedelmää.

Viinin mausteiset maut tuovat mieleen sitruunan kuoren, nokkosen, yrtit ja valkopippurin, vaikka se mielletäänkin usein Grüner Veltlinerille tyypilliseksi.

Pirteä hapokkuus antaa viinille hyvän rakenteen ja tuo hedelmäisyyden vahvasti esille.

Tasapainoinen ja hintaansa arvokkaampi sauvignon blanc on monipuolinen ruokaviini ja kestää vertailun esimerkiksi Sancerren viineihin. Kala ja sienikastike saa tästä viinistä täydellisen kumppanin.

Steininger Sauvignon Blanc (18,48€), 4.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit