Kalleske Zeitgeist - australialainen naturaali shiraz pääsiäiseen

Luomu, biodynaaminen, vegaaninen, sulfiititon ja suodattamaton alkuviini. Tämä viini on kaikkea sitä.

Kalleske Zeitgeist Shiraz 2021 (22,98€)
Etelä-Australia, Barossa Valley

Kalleske tekee uskottavaa laatua biodynaamisella menetelmällä

Tausta

Barossa Valleyssa toimiva Kalleske on häpeämättömästi biodynaaminen. Kalleske uskaltaa sanoa sen suoraan. Ja näin sen pitääkin olla. Ei voi olla puoliksi biodynaaminen, kuten jotkut tuottajat täällä Euroopassa haluavat sanoa. Menetelmään liittyy taikauskoa, mikä tulee ottaa annettuna, jos haluaa kutsua viiniä biodynaamiseksi.

Biodynaamisuus näkyy jo viinin nimessä. Zeitgeist on mannermaisen filosofian käsite, jonka saksalainen filosofi Hegel teki tunnetuksi 1800-luvun alussa.

Sillä tarkoitetaan maailman tapahtumia ohjaavaa aikakauden henkeä (osapuilleen trendi), jonka ilmentymiä ovat esimerkiksi "etätyön nousu" tai "kiinnostus ympäristön tilaan".

Rudolf Steinerille, joka kehitti biodynaamisen viljelyn vuonna 1924, zeitgeist tarkoitti henkiolentoa tai arkkienkeliä, joka ohjaa ihmisen evoluutiota. Steinerin perua ovat myös Suomen 24 steinerkoulua.

Kalleske noudattaa Steinerin oppeja kirjaimellisesti. Kaikki on luonnomukaista hiivoja myöten. Tämä takaa sen, että viini ilmentää ympäristön olosuhteita täysin.

Tilalla kaikki tehdään holistisesti luonnon harmoniaa kunnioittaen. Astrologisen rytmiikan mukaan maahan haudataan preparaatteja, jotka toimivat kasvien elinvoimaa parantavien kosmisten voimien antennina. Homepaattiset valmisteet, kuten madoista tehty "tee", suojelee kasveja tuhohyönteisiltä (samankaltaisuuden periaate eli sama mikä aiheuttaa sairauden myös parantaa sen).

Biodynaamisuus pseudotieteellisine vivahteineen sisältää kosolti kokemusperäisesti perustelemattomia väitteitä. Minusta on kuitenkin hienoa ja etenkin rehellistä, että Kalleske sanoo uskovansa tähän kaikkeen sataprosenttisesti.

Itse suhtaudun biodynaamisiin viineihin käytännöllisesti. Menetelmät ovat luonnon kannalta kestäviä (luomuplus-taso), mikä on hyvä. Ja viinin maun osalta lopputulos ratkaisee. Pidän Kallesken viineistä todella paljon. Vaikka opeissa olisikin paljon hölynpölyä, viinit on tehty suurella sydämellä.

Luonnehdinta

Zeitgeistissa on kutsuva tuoksu, jossa tummaa lakritsia ja häivähdys multaisuutta.

Hapokas ja paahteinen maku on myös lakritsinen sekä pippurinen, kukkea ja sopivasti juureva.

Hedelmäisyys antaa tummia marjoja ja kirsikkaa. Viini on kypsynyt terästankissa, joten maku ilman tammea on puhdas ja aito. Tammen ystävä voi tosin jäädä kaipaamaan tuttua tammen makua.

Erinomainen alkuviini pääsiäislampaalle ja grilliruoille varsinkin jos haet vihreää valintaa tai haluat kokeilla jotain uutta.

Tässä viinissä ei ole natuviineille tyypillistä maalaismaisuutta ja maku onkin puhdaspiirteinen. Paras maistamani naturaali viini pitkään aikaan.

Kalleske Zeitgeist Shiraz 2021 (22,98€), 4/5 tähteä


Jos natuviinit eivät miellytä, maista Kallesken perinteisempää shirazia, sekin huippulaatua: Kalleske Greenock Shiraz 2021 (30,98€)


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit