Tiedätkö mikä viini on albariño?

Albariño on Espanjan ja Portugalin tärkeimpiä rypälelajikkeita. Espanjassa siitä tehdään samannimistä valkoviiniä. Portugalissa Albariño tunnetaan nimellä Alvarinho, ja viini on vinho verde.

Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño 2021 (23,99€)
Espanja, Galicia, Rias Baixas
Joulukauden 2023 viini myydään lahjapakkauksessa.

Sitruksista hapokkuutta, merellistä mineraalisuutta ja kivellisiä hedelmiä

Albariñoja löytyy monesta eri hintaluokasta. Edullisetkin versiot ovat tyyliltään tunnistettavia, mutta arvokkaammat ilmentävät hienosti valikoituja kasvuympäristöjä ja ovat huomattavasti intensiivisempiä maultaan.

Albariño fakta
 • Albariño = rypäleen ja viinin nimi
 • Valmistetaan Espanjassa ja Portugalissa
 • Portugalissa käytetään nimeä Alvarinho
 • Galician Rias Baixas tunnetuin alue
 • Portugalissa vinho verde
 • "Espanjan paras valkoviini"
 • Sitruksinen, viheromenainen, merisuolainen, yrttinen, kukkainen, persikkainen, greippinen
 • Korkea happoisuus
 • Maku muistuttaa rieslingiä, gewürztramineria, sauvignon blancia ja viogneria
 • Merellisten kalaruokien viini
 • Pullohinta 12 - 70€


Lajikeviinejä eli pelkästään Albariñosta tehtyjä viinejä löytyy Alkosta tällä hetkellä 40. Näistä 34 tulee Espanjasta ja 6 Portugalista. Albariñoa käytetään myös sekoiteviineissä. Esimerkiksi Portugalin vinho verde voi olla tehty monestakin eri lajikkeesta, kuten Alvarinho + Loureiro.

Portugalista löytyy yhtä lailla laatua kuin Espanjastakin, sillä Albariñon laatuun on alettu panostaa koko Iberian niemimaalla. Kuuluisin Albariño-alue löytyy kuitenkin Luoteis-Espanjan Galiciasta, jossa Rías Baixas on tunnetuin ala-alue. Rías Baixasissa viljellään myös muutamia muita lajikkeita, kuten Loureiroa ja Treixaduraa.

Rías Baixas sijaitsee aivan Atlantin rannikon tuntumassa, mikä tarkoittaa myrskytuulia ja sateita. Viinit eivät kasva täysin elementtien armoilla, sillä aurinkoakin riittää kypsyttämään rypäleet. Kosteuden vuoksi rypäleet kasvavat vettä läpäisevässä maaperässä kiinnitettyinä pergoloihin, jotka mahdollistavat tehokkaan ilman kierron.

Rías Baixasin albariñoissa korostuu merituulen raikkaus, kivelliset hedelmät, meren suolaisuus sekä tyypillinen sitruunankuoren vivahde.

Rías Baixasissa tehty Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño on yksi parhaista. Se on valittu neljä kertaa Espanjan parhaimmaksi valkoviiniksi.

Ámbar on kypsynyt keskimäärin 8 kuukautta sakkansa päällä, mikä antaa viinin maulle lisää kierroksia. Tätä viiniä voi myös kellaroida.

Värissä on keltaista ja vihreää. Syvänhedelmäinen upea tuoksu.

Suutuntuma on öljyisen runsas ja hunajainen.

Maku on erittäin hapokas, sitruksinen, kivellisen hedelmäinen ja sitruunankuorinen.

Maussa on myös Albariñolle tyypillistä suolaista mineraalisuutta sekä yrttisyyttä.

Albariño sopii tyypillisesti kaikille merellisille herkuille, mitä Atlantti tarjoaa. Jos meribassia tai mustakalaa ei löydy, kokeile cevicheä, katkarapurisottoa, kotimaisia rapuja, sinisimpukoita, valkosipulikatkarapuja tai vaikka paistettua siikaa salsa verdellä. Albariñon kanssa maistuu myös fetasalaatti, grillattu paprika, tomaattisalsa, tsatsiki, pehmeät juustot, purjorisotto sekä monet aasialaiset mausteiset ruoat, kuten thaimaalainen kanakeitto.

Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño 2021 (23,99€), 4.5/5 tähteä


Albariño on myös arvostettu lahjaviini. Jouluisin tätä viiniä saa lahjapakkauksessa.


Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit