3 Cru Amarone Classico - laadukas amarone puolikkaassa pullossa

Amarone on arvokas viini, joka maistuu etenkin jouluisin juustojen seurassa.

Guerrieri Rizzardi 3 Cru Amarone Classico 2017 (19,99€)
Italia, Veneto, Valpolicella
Kohtuullinen myymäläsaatavuus. Tilattavissa Alkon verkkokaupasta.

Puolikas pullo amaronea riittää hyvin

Tausta

Amarone on kotoisin Koillis-Italian Venetosta Valpolicellan viinialueelta.

Kuivatuista lähes rusinaisista rypäleistä tehty (=appassimento-menetelmä) amarone on klassinen joulukauden punaviini. Kuivattaminen tiivistää makua ja saa sokeripitoisuuden nousemaan. Tämä tarkoittaa usein viinin korkeampaa alkoholipitoisuutta sekä jäännössokeria, joka lisää maun täyteläisyyttä ja antaa sille ripauksen makeutta. Tässä viinissä alkoholia on 16 prosenttia ja jäännössokeria 6 g/l.

Ominaisuuksiensa puolesta amarone kannattaa nauttia jouluna pääruoan jälkeen juustojen seurassa tai sellaisenaan suuresta lasista. Ruokaviininä se on liian jyräävä perinteiselle jouluruoalle, mutta voi toimia esimerkiksi riistan kanssa.

3 Cru Amarone on tehty alueen perinteisistä rypäleistä Corvina, Corvinone ja Rondinella. Mukana on myös Piemontesta paremmin tunnettua Barberaa. Monen lajikkeen käyttö tuo makuun monipuolisuutta.

Rypäleet on kerätty Guerrieri Rizzardin parhailta palstoilta, joita on kolme, siitä nimi 3 Cru.

Viini kypsyy kolme vuotta tammitynnyreissä.

Luonnehdinta

Alkossa voi olla myynnissä jo 2018, mutta ainakin maistamamme 2017 on mukavasti kehittynyt ja väriltään jo ruskeaan taittava.

Mahtava tiivis tuoksu, jossa kirsikkaa.

Suuntuntuma on täyteläinen ja todella tiivis. Pieni määrä makeutta maistuu.

Maun hedelmäisyys on kirsikkainen, tumman marjainen ja viikunainen. Maussa on myös tummaa suklaisuutta ja paahteisuutta.

Makua tasapainottaa hapokkuus, joka antaa maulle myös raikkaan hedelmäisiä sävyjä.

Pitkä mausteinen jälkimaku.

Lyhyesti sanottuna tämä on hyvin tehty aito amarone, jonka maku on niin tiivis, että puolikas pullo tuntuu riittoisalta. Isokin pullo on myynnissä tilausvalikoimassa.

Maun osin hillomaiset piirteet toimivat voimakkaiden juustojen seurassa, mutta maku ei ole pelkkää hilloa, sillä pirteä hapokkuus nostattaa makua tavalla, joka sopii riistaruoille. Lisäksi amarone on nautiskeluun täydellinen viini ja testatusti toimiva myös suklaan kanssa. Loistava pikkupullo.

Guerrieri Rizzardi 3 Cru Amarone Classico 2018 (19,99€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit