Saaristolaisskagen ja André Delorme Crémant de Bourgogne Brut

Otimme testiin kevään 2023 uutuuden, brut-kuivan crémantin Bourgognesta. Loistava ruokapari löytyi skagenista.

André Delorme Crémant de Bourgogne Brut (19,99€)
Ranska, Bourgogne
Saatavuus: tilausvalikoima

Ranskalainen crémant-kuohuviini tehdään samppanjamenetelmällä

Tausta

Crémant on tehty samalla perinteisellä menetelmällä kuin samppanja. Kuplat muodostuvat toisen käymisen aikana pullossa. Valmistusmenetelmän ansiosta crémantissa on aina enemmän makua kuin esimerkiksi proseccossa.

Crémant eroaa samppanjasta siten, että sitä ei tehdä Champagnessa, mutta sitä tehdään useilla muilla Ranskan viinialueilla. Lisäksi käytetyt rypälelajikkeet ovat alueelle tyypillisiä, joten crémantissa maistuu aina alueiden omaleimaisuus.

Mielestäni Bourgognen crémantit ovat lähimpänä samppanjaa, mikä ei maantieteellisesti ole yllättävää.

Rypäleinä on käytetty Bourgognen lajikkeita: Pinot Noiria, Chardonnayta, Aligotéa ja Beaujolaisin Gamayta. Punaviinirypäleiden kuorista on viiniin jäänyt jonkin verran väriä ja viini muistuttaakin sävynsä puolesta roseekuohuviiniä. Piti oikein vilkaista etikettiin uudestaan, mitä tulikaan lasiin kaadettua.

Mielenkiintoista on, että André Delormelta on vuosien aikana nähty liuta muita kuohuvia, mutta ei perus-brutia. Luulisi, että olisi juuri toisinpäin, koska tämä on kuitenkin talon "signature crémant". No, nyt sekin asia korjaantui, kun tämä viini saapui keväällä Alkon valikoimaan.

Brut on kypsynyt makua ja vivahteita antavan hiivasakan kanssa 12 kuukauden ajan jatkaen samalla linjalla kuin muutkin André Delormen viinit: ovat varmoja tapauksia erinomaisella hinta-laatusuhteella.

Lue myös: Andre Delorme Crémant de Bourgogne Rosé - elegantti roseekuohuviini

Andre Delorme on tehnyt viinejä Bourgognen Rullyssa vuodesta 1942.

Luonnehdinta

Sävy ei ole täysin kirkas ja tuo mieleen kuparin.

Kivat pienet kuplat nousevat tasaisesti useassa jonossa.

Hedelmäinen tuoksu, jossa ripaus persikkaa.

Maussa on herukkaa, sitruksisuutta, valkopersikkaa ja vivahde punaviinirypäleiden tuomaa karpaloa.

Pitkä mineraalinen maku päättyy kevyeen paahteisuuteen.

Skagenin katkaravut viihtyvät tämän viinin seurassa erinomaisesti. Jäännössokerin puolesta viini toimii loistavasti myös seurustelun merkeissä.

André Delorme Crémant de Bourgogne Brut (19,99€), 4/5 tähteä


Nautin tämän kuohuvan kanssa saaristolaisskagenin (isoja katkarapuja, crème fraîchea, majoneesia, ruohosipulia, tilliä, sinappia, sitruunanmehua). Kuohuviini on aina hyvä valinta tälle ruoalle, mutta saaristolaisleipä kaipaa seurakseen runsaampaa kuohuviiniä. Siksi kannattaa valita leivän kaveriksi perinteisellä menetelmällä tehty kuohuva.


Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit