Andre Delorme Crémant de Bourgogne Rosé - elegantti roseekuohuviini

Roseekuohuviineihin on kohdistunut kiinnostusta varsinkin roseeproseccojen muodossa. Perinteisellä menetelmällä tehty crémant on kuitenkin piirun verran elegantimpi tyyliltään.


Rosécrémant tehdään samppanjamenetelmällä

Tausta

Roseekuohuviinit ovat olleet pitkään omia suosikkejani. Olenkin ollut erittäin tyytyväinen roseekuohuviinien trendaamiseen, sillä se on tarkoittanut myös valikoiman laajentumista.

Roseesamppanja on hienoin versio roseekuohuviinistä, mutta myös ranskalaisista crémanteista löytyy samantyylistä uskottavuutta. Crémant onkin tehty samalla menetelmällä kuin samppanja, mutta tulee joltakin Champagnen ulkopuoliselta alueelta, joka selviää myös viinin nimestä (Crémant de Bourgogne).

Samppanjasta poiketen crémanteissa on paljon laajempi kirjo rypälelajikkeita, sillä ne ovat aina paikallisia ja alueelleen tyypillisiä. Andre Delorme on neljän burgundilaisen rypälelajikkeen sekoitus. Aligoté ja Chardonnay ovat sekoitteen valkoisia lajikkeita ja värinsä viini saa tummista rypäleistä, Gamaysta ja Pinot Noirista.

Viini on kypsynyt makua ja vivahteita antavan hiivasakan kanssa 12-15 kuukautta. Andre Delorme toimii Burgundissa (ransk. Bourgogne), jossa se on tehnyt viinejä Rullyssa jo vuodesta 1942.

Luonnehdinta

Kestävä kuohu vaahtoaa kermaisena. Kuohun laskeuduttua värisävystä erottaa tummempaakin punaista sekä kuparinsävyä.

Tuoksusta aukeaa punaisia marjoja, kuten vadelmaa, hieman esanssisella tvistillä. Suutuntuma on pehmeä ja sulavalinjainen.

Maku on punamarjainen ja hedelmäinen. Siitä löytyy ahomansikkaa, omenaa, sitruksisuutta ja vadelmaa.

Hienon elegantin lisänsä tuovat miellyttävä paahteisuus, omenankodan vivahteet ja vieno mineraalisuus.

Jälkimaun viimeistelee kevyesti kitkerä puraisu.

Andre Delorme Crémant de Bourgogne Rosé on hyvin tehty roseekuohuviini samppanjaa jäljittelevällä tyylillä. Pehmeä, mutta yllättävän vivahteikas maku toimii upeasti aperitiivina, brunssilla, nautiskeluviininä sekä kasvisten ja kalan seurassa.

Andre Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Extra Brut (18,99€) 4/5 tähteä


Roseesamppanjasta sanotaan, että se toimii myös roseeksi jätetyn lampaanlihan viiniparina. Se innosti meitä kokeilemaan Andre Delormea lammaslihapullien kanssa. Aromikkuus löysi helposti parin lampaanlihasta, hapokkuus ja kuplat toivat hyvää vastapainoa kermaperunoille ja tomaattikastikekin oli viinin kanssa samalla kartalla.
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit