Ogier Artesis Blanc - pirteä Rhônen valkoinen sekoiteviini

Rhônesta tunnetaan paremmin punaviinit, mutta myös alueen valkoviineistä löytyy omaleimaisuutta ja usein aivan mahtavaa hinta-laatusuhdetta. Otimme testiin pirteän kuuden rypälelajikkeen sekoiteviinin Ogierilta.

Ogier Artesis Blanc 2019 (13,99€)
Ranska, Rhône

Rhônen valkoviinit paikallisia lajikkeita ja sekoitteita

Tausta

Kun Burgundissa valkoviinit ovat Chardonnaysta ja Loiressa usein Sauvignon Blancia, niin Rhônessa onkin hieman toisin. Vaikka Rhônestakin löytyy lajikeviinejä muun muassa Viognierista, alueen valkoviinit tehdään usein sekoittamalla montaa eri rypälelajiketta.

Artesis Blanc on hyvä esimerkki rhônelaisesta blendistä, sillä sen kuusi rypälelajiketta ovat alueelle tyypillisiä. Bourboulenc, Clairette Blanc, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne ja Viognier ovat rypäleitä, joihin ei törmää kovin usein tai niihin ei kiinnitä huomiota samalla tavalla kuin vaikka Chardonnayhin. Vastaavia Rhônen inspiroimia blendejä tehdään muuallakin, esimerkiksi Australiassa ja Etelä-Afrikassa.

Rhônesta löytyy kyllä huippulaatuisia valkoviinejä, joihin lukeutuu esimerkiksi Châteauneuf-du-Pape Blanc, mutta jo edullisemmasta päästä löytyy todella mielenkiintoisia ja hyvälaatuisia viinejä. Kannattaa tähyillä etiketeistä tekstiä Côtes-du-Rhône Blanc.

Côtes du Rhône -viineistä löytyy pirteitä ja hedelmäisiä viinityylejä, kun taas kalliimmissa valkoviineissä tyyli muuttuu runsaaksi ja paahteiseksi. Myös Artesis Blanc on Côtes-du-Rhône. Se onkin hyvä käyttöviini ja monipuolinen ruokaviini.

Luonnehdinta

Mahtavan hedelmäinen ja mineraalinenkin tuoksu.

Suutuntuma on täyteläinen, runsas ja voimakas.

Hedelmäisyys on kukkaisuuteen kietoutunutta ja moniulotteista sisältäen ananasta, aprikoosia, greippiä ja sitruunankuorta. Ripaus hunajaisuutta ja mausteisuutta tuovat lisävivahteita.

Makua kannattelee hyvä hapokkuus.

Kokonaisuutena tässä viinissä yhdistyy trooppinen hedelmäisyys, kukkaketo ja suolaisuuteen viittaava maaperän mineraalisuus.

Artesis Blancia voi hyvin ajatella vaihtoehdoksi chardonnaylle. Kasvisruokien lisäksi sen täyteläisempi luonne tekee siitä sopivan viinin myös kanaruoille.

Ogier Artesis Blanc 2019 (13,99€) 4/5 tähteä


Maistoimme viiniä kahden eri ruoan kanssa. Ensin kermainen parsakeitto sai hyvää nostetta maun mineraalisuudesta ja kana-ananaspastasta löytyi samanlaista hedelmäisyyttä kuin viinissäkin on.
Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit