Canti Millesimato Prosecco Rosé - erinomainen kippistelyviini

Roseeproseccojen tarjonta on Alkossa kasvanut ja erojakin viinien välillä on jo havaittavissa. Canti Prosecco Rosé on parhaimmillaan skoolatessa ja seurusteluviininä. Lue tästä jutusta miksi näin.


Cantin roseeprosecco on pehmeän hapokas

Tausta

Roseeproseccot tulivat myyntiin viime vuoden marraskuussa, kun Italiassa hyväksyttiin normaalisti kirkkaan proseccon roseekuohuviiniversio. Tuolloin myyntiin tulleet viinit olivat vuosikertaa 2019, kuten myös tämä viini. Heti vuodenvaihteen jälkeen myymälöihin alkoi ilmestyä myös vuosikertaa 2020. Valikoiman määrä onkin jatkuvasti kasvanut ja sitä voi sanoa jo huomattavaksi.

Katso myynnissä olevat roseeproseccot tästä

Tällä kirjoitushetkellä roseeproseccoja löytyy Alkosta yli 30. Olemme joitakin maistaneet ja vaikka makuprofiili onkin yllättävän samanlainen, erojakin kuitenkin löytyy.

Ensinnäkin jäännössokerin määrä vaihtelee aika paljon. Nyt myynnissä olevissa roseeproseccoissa jäännössokeria on 6 - 17 grammaa litraa kohden. Viinit ovat siis joko erittäin kuivia tai kuivia.

Makeuden aistimukseen vaikuttaa myös hapot, sillä korkea happoisuus saa makeammankin viinin maistumaan kuivalta.

Kaikki roseeproseccot ovat Alkon kuvailuissa joko hapokkaita tai keskihapokkaita.

Cantissa hapokkuus on keskitasoa ja jäännössokeria löytyy 17 grammaa litrassa, joten olemme asteikon yläpäässä hyvin lähellä puolikuivaa. Yhdistelmä (kuiva + keskihapokas) tietää helposti lähestyttää viiniä, mikä tekeekin Cantista nautinnollisen kippistelyviinin.

Luonnehdinta

Tuoksussa on vadelmaa, kukkaisuutta ja mineraalinen tai mausteinen vivahde.

Kuohun suutuntuma on pehmeä.

Hapokkuus on pyöreää ja suunmyötäistä.

Mausta löytyy mukavasti hedelmäisyyttä. Tyypillisen proseccon omenaisuuden ja päärynäisyyden lisäksi viinissä on pehmeää aprikoosia ja vadelmaisuutta. Vivahteista löytyy myös sitruunankuorta ja kevyesti mausteisuutta.

Alkoholia on maltilliset 11%, joten maku on kyllä kaikin puolin suunmyötäinen ja helposti kulauteltava.

Pehmeän hapokas, hedelmäinen ja puolikuivaa lähestyvä puhdaspiirteinen maku on ideaalinen tervetulomaljaksi, aperitiiviksi ja seurusteluun. Ja kun ilmat tästä lämpenevät, sujauta pullo piknik-koriin.

Canti Millesimato Prosecco Rosé Extra Dry 2019 (11,68€), 3.5/5 tähteä


Väri ja myös punmarjainen makuvivahde tulee Pinot Noir -rypäleestä, jota viinissä on 10-15%.


Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit