Pääsiäisviini Prioratista - upea punaviini juustoille ja lammasruoille
Mielikuvaharjoittelen ruoan ja viinin yhdistämistä usein. Prioratin viinistä syntyi vahva tunne juustoviininä, joten pakkohan sitä oli kokeilla.
Priorat ei ole viinialueena kovin tunnettu, mutta sieltä tulee Espanjan parhaimpia viinejä.
Karut vuoristoiset olosuhteet tuottavat hyvin intensiivisiä, mielettömän moniulotteisia ja persoonallisia viinejä, joissa on usein reilusti hapokkuutta, hedelmäistä runsautta, tanniineja, mineraalisuutta ja alkoholia. Laatu on huomattu kansainvälisillä kentillä 1990-luvulta lähtien.
Bellmunt on luokiteltu "vi de vila" eli viini tulee Prioratin ala-alueelta / kylästä, joita on kaiken kaikkiaan 12. Tämän viinin kylän nimi on Bellmunt del Priorat.
Rypäleinä on käytetty Grenache Noiria, joka on alueen tärkein rypäle, sekä jonkin verran Carignania ja Cabernet Sauvignonia.
Bellmunt toimii loistavana oppaana Prioratin tyyliin.
Muheva tumma tuoksu, jossa kypsynyttä hedelmää ja marjaisuutta.
Todella suuntäyttävän hapokas ja intensiivinen suutuntuma.
Vahva maku on tiiviin hedelmäinen ja moniulotteinen. Siitä löytyy karhunvatukkaa, karpaloa, kirsikkaa, vadelmaa sekä lakritsia, nahkaa ja tammea. Bonuksena viinissä on vielä appassimento-tyylisiä kuivatun hedelmäisiä piirteitä, mikä meni täydellisesti yhteen vanhan goudan ja viikunahillon kanssa.
Maku kasvaa loppua kohden nostaen mineraalisia sävyjä. Pitkää makua ryhdittää alkoholin lämpö ja jäntevät tanniinit.
Tammessa ja betosisammiossa kypsynyt viini onkin hyvä yhdistelmä raikasta hedelmäisyyttä ja tammen monipuolisia sävyjä.
Sain vahvan tunteen siitä, että tämän viinin tiivis marjaisuus ja kirsikkaisuus voisivat toimia saman tapaan kuin hillot juuston kanssa. Tunne osoittautui oikeaksi.
Mielenkiintoista oli maistella myös taateleita ja viiniä yhdessä. Maut sopivat ihme kyllä loistavasti yhteen.
Jos suunnittelet juustotarjotinta ja mietit viiniä, suosittelen tätä viiniä koville kypsyneille juustoille viikuna- ja marjahilloilla. Kokeile esimerkiksi goudaa, manchegoa ja parmesaania. Viini on loistovalinta myös pääsiäisen liharuoille, esimerkiksi pitkään ylikypsäksi haudutetun karitsan seuraan.
Bellmunt Vi de Vila 2016 (24,99€), 4.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Maahantuojan näytepullo
Moniulotteinen ja intensiivinen viini karuista olosuhteista
Tausta
Bellmunt Vi de Vila 2016 on laatuviini ja luomuviini Kataloniasta, tarkemmin sanoen Prioratista.Priorat ei ole viinialueena kovin tunnettu, mutta sieltä tulee Espanjan parhaimpia viinejä.
Karut vuoristoiset olosuhteet tuottavat hyvin intensiivisiä, mielettömän moniulotteisia ja persoonallisia viinejä, joissa on usein reilusti hapokkuutta, hedelmäistä runsautta, tanniineja, mineraalisuutta ja alkoholia. Laatu on huomattu kansainvälisillä kentillä 1990-luvulta lähtien.
Bellmunt on luokiteltu "vi de vila" eli viini tulee Prioratin ala-alueelta / kylästä, joita on kaiken kaikkiaan 12. Tämän viinin kylän nimi on Bellmunt del Priorat.
Rypäleinä on käytetty Grenache Noiria, joka on alueen tärkein rypäle, sekä jonkin verran Carignania ja Cabernet Sauvignonia.
Bellmunt toimii loistavana oppaana Prioratin tyyliin.
Luonnehdinta
Kirsikanpunainen sävy.Muheva tumma tuoksu, jossa kypsynyttä hedelmää ja marjaisuutta.
Todella suuntäyttävän hapokas ja intensiivinen suutuntuma.
Vahva maku on tiiviin hedelmäinen ja moniulotteinen. Siitä löytyy karhunvatukkaa, karpaloa, kirsikkaa, vadelmaa sekä lakritsia, nahkaa ja tammea. Bonuksena viinissä on vielä appassimento-tyylisiä kuivatun hedelmäisiä piirteitä, mikä meni täydellisesti yhteen vanhan goudan ja viikunahillon kanssa.
Maku kasvaa loppua kohden nostaen mineraalisia sävyjä. Pitkää makua ryhdittää alkoholin lämpö ja jäntevät tanniinit.
Tammessa ja betosisammiossa kypsynyt viini onkin hyvä yhdistelmä raikasta hedelmäisyyttä ja tammen monipuolisia sävyjä.
Sain vahvan tunteen siitä, että tämän viinin tiivis marjaisuus ja kirsikkaisuus voisivat toimia saman tapaan kuin hillot juuston kanssa. Tunne osoittautui oikeaksi.
Mielenkiintoista oli maistella myös taateleita ja viiniä yhdessä. Maut sopivat ihme kyllä loistavasti yhteen.
Jos suunnittelet juustotarjotinta ja mietit viiniä, suosittelen tätä viiniä koville kypsyneille juustoille viikuna- ja marjahilloilla. Kokeile esimerkiksi goudaa, manchegoa ja parmesaania. Viini on loistovalinta myös pääsiäisen liharuoille, esimerkiksi pitkään ylikypsäksi haudutetun karitsan seuraan.
Bellmunt Vi de Vila 2016 (24,99€), 4.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Maahantuojan näytepullo
Kommentit
Lähetä kommentti