Shirazin tarina - rypälelajikkeen nimen alkuperä

Etenkin pääsiäisenä lasiin kaadetaan tummia ja täyteläisiä Shiraz-rypäleestä tehtyjä viinejä. Mutta mistä ihmeestä rypäleen nimi on peräisin?

Château Tanunda, yksi kuuluisimmista Barossan shirazeista, on tehty yli 100-vuotiaista köynnöksistä.


Syrakusa, Syyria, Shiraz

Sama rypälelajike, mutta Ranskassa Syrah ja Australiassa Shiraz. Näinhän se menee. Taustalla on kuitenkin pitkä ja monipolvinen historia monine myytteineen.

Tiedetään, että Syrah-rypälelajike on kotoisin Pohjois-Rhônesta, jossa sen henkinen koti on kuuluisissa Hermitage-viineissä. Sitä ei tarkalleen tiedetä kuinka vanha lajike Syrah on, mutta historiallisten lähteiden perusteella on päätelty, että rypäle voisi olla jopa 2000 vuoden takaa, ehkä jopa kauempaakin.

Rypäleen nimen alkuperä on idenpänä. On ehdotettu Syrakusaa (kaupunki Sisiliassa) ja Syyriaa. Molemmat ovat sinänsä järkeenkäypiä ehdotuksia, koska itse rypäleenkin uskottiin tulevan idästä, joten nimi voisi kuvata rypäleen maantieteellistä alkuperää.

Tarinaan liittyy myös iranilainen kaupunki Shiraz. Kuulostaako tutulta? Shirazissa on noin 1,5 miljoonaa asukasta ja se on yksi Iranin suurimpia kapunkeja. Shiraz on historiallisesti merkittävä kulttuuri- ja matkailukohde. Kaupunki liittyy tähän tarinaan monella tavalla.

Ensinnäkin perimätietona kerrottiin tarinoita siitä, että Syrah-lajike olisi tuotu Shirazista Ranskaan. Tämä ei ole sinänsä outoa, koska Shiraz-kaupunki oli vuosisatojen ajan Iranin viininvalmistuksen keskus.

Aikoinaan Shirazin viinejä pidettiin maailman parhaina, mutta valmistus loppui tykkänään vuoden 1979 vallankumoukseen. Olisi siis sinänsä mahdollista, että antiikin aikojen osaamista olisi kulkeutunut Iranista Ranskaan.

Mutta kun ei kulkeutunut. Vaikka tarina kertoo ristiretkeilijästä nimeltä Henri Gaspart de Sterimberg, joka olisi vuosien matkasta uupuneena ja myöhemmin erakoituneena päättänyt downshiftata perustamalla Hermitagen (hermit = erakko) viinitarhat Shirazista tuoduista köynnöksistä, tämä tarina on myöhemmin osoitettu Shirazin osalta vääräksi.

1990-luvun lopulla Carole Meredithin johdolla kalifornialainen tutkijaryhmä (University of California, Davis) selvitti DNA-tutkimuksella useiden rypäleiden alkuperiä ja samankaltaisuuksia. He saivat selville, että Syrahin alkuperä on itse asiassa Ranskassa. Syrah on kauan siten syntynyt kahden lajikkeen spontaanina risteymänä. Nämä lajikkeet ovat valkoinen Mondeuse ja tumma Dureza. Siis tuiki tuntemattomia lajikkeita, joista kuitenkin syntyi jotain uutta ja ainutlaatuista.

Syrah pitää lämpimästä ja kuivasta ilmastosta. Olikin odotettavaa, että se löytäisi uuden kodin uuden maailman lämmöstä. 1830-luvulla viinintekijäksi opiskellut skotti James Busby vei Ranskasta keräämiään Syrah-köynnöksiä Australiaan ja tuli samalla perustaneeksi Australian viiniteollisuuden.

Syrah viihtyi niin hyvin Australiassa, että siitä on tullut Australian viinialan symboli. Muun muassa Barossan laaksosta löytyy yli 150-vuotiaita Shiraz-köynnöksiä.

Busby käytti lajikkeesta nimiä "Scyras" ja "Ciras", mitkä ainakin minulle kuulostavat samalta kuin "Syrah" ja "Shiraz". On esitetty, että Australian slangissa nimi muuntui Shiraziksi. Todennäköisempi selitys on kuitenkin se, että nimi tulee Iranin kaupungista, koska Busbyn kirjallisessa tuotannossa mainittiin jo 1826, että lajikkeen toi Persian Shirazista muuan erakko nimeltä Sterimberg.

Tiedetään, että nimet Syrah ja Shiraz on molemmat tunnettu Australiassa jo 1830-luvulta lähtien. Myöhemmin nimeksi vakiintui Shiraz. Siihen vaikutti lisäksi se, että lajikkeen alkuperää kuvaava nimi "Hermitage" oli myös käytössä kunnes EU-lait kielsi Australiaa käyttämästä nimeä Hermitage. Sen jälkeen on puhuttu vain Shirazista.

Tänä päivänä Shiraz-nimeä esiintyy joissakin viineissä kaikissa näissä maissa:
  • Argentiina
  • Australia
  • Chile
  • Espanja
  • Etelä-Afrikka
  • Italia
  • Kanada
  • Portugali
  • Ranska
  • Turkki
  • Yhdysvallat

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit