Mayu Gran Reserva Carmenere - mehevä laatuviini pääsiäiseen

Mayu-nimellä myydään useita viinejä Alkossa. Otimme testiin pitkään myynnissä olleen Mayu Carmeneren.

Mayu Gran Reserva Carmenere 2019 (14,98€)
Chile, Valle del Elqui

Pääsiäisen lammasviiniksi

Tausta

1800-luvulla maailmaa järkyttänyt viinikirvan aiheuttama tuho hävitti Ranskasta myös Carmenèren, josta tämä rypälelajike on kotoisin. Turvasatamaksi lajikkeelle muodostui Chile, joka on käytännössä ainoa maa, jossa Carmenère säilyi. Pieniä määriä viljellään tänä päivänä myös muualla maailmassa.

Vina Mayun viinejä löytyy Alkosta kuusi erilaista, hyviä viinejä vajaan 15 euron hintaluokassa, joista itselleni parhaiten on jäänyt mieleen yli 10 vuotta valikoimassa ollut carmenère.

Kun carmenère tehdään hyvin, se on maailmanluokan viini. Vaikka Mayu Gran Reserva Carmenere ei edustakaan premium-hintatasoa, se tarjoaa hintaluokassaan todella hyvälaatuisen ja luonteikkaan viinin, eli premium-luokan makua edulliseen hintaan.

Vina Mayu on perustettu vuonna 2005 tarkoituksena tuottaa persoonallisia viinejä karun Elquin laakson rypäleistä. Viininviljelykokeilut Pohjois-Chilen erämaaolosuhteissa alkoivat 1990-luvulla ja ovat tuottaneet erinomaisia tuloksia. Se maistuu myös Mayun viineissä.

Luonnehdinta

Muheva puolukkaisen marjainen tuoksu, jossa myös hienoa puumaisuutta.

Erittäin mehevä ja kypsyneen hedelmäinen suutuntuma, ryhtiä tuovia happoja ja tanniineja.

Appassimento-menetelmässä rypäleet kuivataan osittain, mistä syntyy täyteläinen ja tiivis maku. Se on täynnä tummaa hedelmäisyyttä, kuten kirsikkaa, johon yhdistyy myös tuoksun happamampaa marjaisuutta karpalon muodossa. Mansikkakin häivähtelee taustalla.

Jälkimaussa on lempeitä mausteita ja paahteisuutta.

Viini on ryhdikäs ja tasapainoinen, ja vähän glögimäinenkin.

Pääsiäisenä rosmariinilla maustetulle lampaanpaistille, pitkään haudutetuille pataruoille ja peurafileelle karpalokastikkeella. Kesällä myös grilliruoat.

Mayu Gran Reserva Carmenere 2019 (14,98€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Maahantuojan näyte

Kommentit

Suositut tekstit