Montepulciano d'Abruzzo ja arrosticini airfryerissa

Montepulciano d'Abruzzo on herkullinen valinta, jos etsit helposti lähestyttävää ja edullista italialaista viiniä, joka sopii myös ruokapöytään.

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2021 (14,98€)
Italia, Abruzzo

Montepulciano d'Abruzzon perinteinen ruokapari on arrosticini-karitsavartaat

Tausta

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo tulee Abruzzon alueelta, joka sijaitsee Keski-Italiassa Rooman korkeudella. Hyvin vuoristoinen alue rajautuu Adrianmereen.

Tässä viinisä käytetty rypälelajike on nimessäkin mainittu Montepulciano, joka on Italian viljellyimpiä lajikkeita. Se on satoisa lajike, josta tehdään vientiin merkittäviä määriä hyvää käyttöviiniä.

Zaccagnini Montepulciano on myös sellainen, hedelmäinen ja helposti kulauteltava, mutta kuitenkin pätevä viini DOC-laatuluokituksella. On olemassa myös vuosikymmeniä säilyviä riserva-versioita, mutta ne ovat täällä meillä päin harvinaisuuksia.

Luonnehdinta

Tyypilliseen tapaan Montepulciano d'Abruzzo on keskitäyteläinen, mehevä ja aromeiltaan aika runsas viini. Eloisa hedelmäisyys on luumuista, tumman kirsikkaista ja punaisen marjaista.

Hapokkuus on hyvällä tasolla ja makeutta (käytännössä kuiva) on vähemmän kuin esimerkiksi Etelä-Italian Apulian viineissä. Tanniinit ovat pyöreät ja maku päättyy kivaan mausteisuuteen.

Viinissä on myös paahteisia, jopa savuisia, piirteitä, jotka vievät ajatukset grillin suuntaan. Perinteisesti Montepulciano d'Abruzzon kanssa tarjotaankin hiiligrillattuja karitsavartaita. Niitä kutsutaan nimellä arrosticini.

Arrosticinin valmistus

Koska viime viikonloppuna oli täysi talvi, ei ulos grillin ääreen päässyt. Päätinkin kokeilla vartaiden valmistusta airfryerissa eli "airissa".

Leikkasin lihan kuutioiksi ja laitoin ne tiiviisti (tämä on tärkeää) airin metallisiin varrastikkuihin. Lihan pintaan tuli yksinkertaisesti oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja tuoretta rosmariinia. Vartaat valmistui airfryerissa (Philips XXL) 6 minuuttia 180 astetta ja vielä 3 minuuttia 200 astetta. Lopuksi lihat sivellään oliiviöljyllä ja ripotellaan päälle suolaa.

Montepulciano d'Abruzzo ja karitsavartaat ovat hyvä vaihtoehto pääsiäispöytään tai kesäisiin grillijuhliin. Hiiligrillissä tulee parasta.

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2021, 3.5/5 tähteä


Kuvat: Viinikartta.fi
Viini on maahantuojan näyte

Kommentit

Suositut tekstit