Chianti Colli Fiorentini - mehevä punaviini pääsiäiseen

Maistoimme Colli Fiorentinin ala-alueelta tulevan chiantin testataksemme eroaako se chianti classicosta.


Colli Fiorentini sopii alkupaloille ja pääruoalle

Tausta

Toscanassa sijaitseva Chianti on ala-alueiden ja tyylien sekamelska. Siitä huolimatta kaikissa chianteissa on tunnistettava samankaltaisuus, mihin vaikuttaa Sangiovese-lajikkeen käyttö.

Arvostetuin chianti tulee ydinalueelta Chianti Classicosta, missä viineissä on tyypillisesti enemmän voimaa ja rakennetta.

Huonommin tunnettu Colli Fiorentini sijaitsee aivan Classicon pohjoispuolella Firenzen kukkuloilla. Enimmäkseen valmistustavasta johtuen alueen viinit ovat yleensä astetta kepeämpiä, hedelmäisiä käyttöviinejä.

Vuodesta 1987 valmistettu San Michele a Torri Chianti on kuitenkin alueen viiniksi yllättävän täyteläinen. Hieman classicoa kevyempi tyyli antaa viinille uusia mahdollisuuksia noutopöydän viininä ja antipastojen kumppanina. Maussa kuitenkin piisaa voimaa myös pääsiäisen lammasruoille.

Luonnehdinta

Tuoksussa on tummaa hedelmää, marjaa ja mausteisuutta.

Keskitäyteläinen maku on hapokas ja mehukkaan hedelmäinen. Heti tulee mieleen sopivuus antipastoille.

Maussa on marjaisuutta, mutta myös kevyesti kuivattuja hedelmiä ja patinoitunutta nahkarotsia.

Jälkimaussa nousee myös tammen mausteisuutta ja orvokin kukkaisuutta.

Miellyttävä ja tasapainoinen chianti, jossa aromien intensiteetti on keskitasoa ja maku helposti nautittavan suoraviivainen. Pääsiäispöydän yleisviini.

San Michele a Torri Chianti Colli Fiorentini 2021 (15,98€), 3.5/5 tähteä


San Michele a Torri Chianti maistuu etenkin antipastojen seurassa, mutta sopii myös lammasruoille yleisesti. Toimii myös pastojen ja pizzojen kanssa.


Kuvat: Viinikartta.fi
Maahantuojan näytepullo

Kommentit

Suositut tekstit