Louis M. Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon - 5 tähden viini Kaliforniasta

Napa Valleysta tulee Kalifornian parhaat cabernet sauvignonit. Alueen viinien hintojen kivutessa yhä korkeammalle on sitäkin mukavampaa löytää huippulaatua kohtuullisella hinnalla. Louis M. Martini saa meiltä täydet viisi tähteä.


Louis M. Martini Cabernet on malliesimerkki Napa Valleyn tyylistä

Tausta

Vain 12 vuoden iässä vuonna 1899 Louis M. Martini muuttaa Genovasta San Franciscoon isänsä luokse. 1906 hänet lähetetään takaisin Italiaan opiskelemaan viinialaa.

1920-luvulla kieltolain aikaan ja aina vuoteen 1933 viinitila selviytyy valmistamalla ehtoollisviinejä. Kun siitä on selvitty, yhtiö perustaa uuden viinitilan Napan kaupungin pohjoispuolelle St. Helenaan.

1938 Martini hankkii huippuluokan viinitarhan, joka nimetään Monte Rossoksi. Tarhan viini Louis M. Martini Monte Rosso Vineyard Cabernet Sauvignon 2016 (139€) on saatavilla myös Alkosta.

Louis M. Martini jatkaa itse ohjaksissa vuoteen 1951, minkä jälkeen yhtiön johto pysyy perheen piirissä pitkään. Gallo-yhtiö hankkii Martinin omistukseensa 2002.

Tänä päivänä Martinilta löytyy aivan loistavia viinejä Napa Valleysta ja Sonomasta. Vaikka varsinkin Napan hinnat jatkuvasti nousevat, pääsee alueen erinomaista laatua maistamaan jo neljällä kympillä. Napa Valley Cabernet Sauvignon on Martinin ns. "signature cabernet", joka ilmentää alueen tyyliä puhdaspiirteisellä tavalla.

Jos haluaa maistaa, miltä täydet sata pistettä maistuu, tarjolla on myös Louis M. Martini LOT No. 1 Cabernet Sauvignon 2016 (220€), jonka vuosikerralle 2013 Wine Advocate antoi 100 pistettä. Napan perusversiossa on kuitenkin jopa 95 pisteen laatua huomattavasti huokeammalla hinnalla.

Napa Valleyn laatu sai kansainvälistä huomiota vuonna 1976 Pariisin viinikilpailussa, joka tunnetaan nimellä "Judgment of Paris". Ranskalaiset tuomarit valitsivat sokkotestissä Napa Valleyn Stag's Leap Cellars Cabernet Sauvignonin parhaaksi viiniksi sen kilpaillessa Bordeaux'n huippuja vastaan. Tämä aiheutti suuren kohun, mikä houkutteli Kaliforniaan paljon uusia yrittäjiä.

Luonnehdinta

Rypäleet on kerätty usealta Napa Valleyn tarhalta, jotta viiniin on saatu tasapainoa eri kasvuympäristöistä ja korkeuseroista.

Viiniä on kypsytetty 16 kuukauden ajan ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista 30% oli uusia. Tammen hienot aromit ovatkin viinin kantava voima. Muun muassa alueelle tyypillinen setrisyys on todella hieno piirre.

Täyteläinen viini on runsas aromeiltaan, mutta kuitenkin ryhdikäs ja kypsän tanniininen.

Hedelmäisyydestä löytyy Cabernet Sauvignonille tyypillista mustaherukkaa, mutta myös tummaa kirsikkaisuutta ja karhunvatukkaa sekä tummaa suklaata, yrttejä ja mustapippuria.

Kokonaisuus on tasapainoinen ja pehmeä. Jälkimaku on pitkä.

Louis M. Martini edustaa parhaalla tavalla Napan tyyliä. Tämä korkealaatuinen viini toimii etenkin liharuokien kumppanina. Sitä voi ajatella grillikesän huipennukseksi, mutta se soveltuu upeasti myös hienommille ruoille, kuten pippuripihville kermaisella kastikkeella. Tai nauti se sellaisenaan suuresta lasista.

Louis M. Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016 (39,98€), 5/5 tähteä
Rub-maustetut naudan short ribsit haudutettiin uunissa, minkä jälkeen ne hiiligrillattiin ja siveltiin BBQ-kastikkeella. Täydellinen ruoka Napan Cabernetille.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit