Liettualainen kylmä punajuurikeitto Šaltibarščiai ja Grüner Veltliner
Kylmä punajuurikeitto piimällä kuulostaa todella erikoiselta, mutta ennakkoluulot kannattaa unohtaa. Šaltibarščiai on nimittäin kesäisen raikas ja viilentävä keitto, joka katoaa lautaselta nopeasti.
Tuoksussa on mukavasti hedelmäisyyttä ja yrttisyyttä.
Maku on kuiva, mutta runsaan hedelmäinen. Siitä löytyy aprikoosia, kypsää sitruksisuutta, päärynää ja loppumausta myös pehmeää melonisuutta. Maussa on selvästi myös yrttisyyttä, kuten salviaa sekä valkopippurinen häivähdys.
Kokonaisuus on eloisa ja gastronominen, etenkin kasvisruoille sopiva.
Viinin yrttisyys on täydellisesti sopusoinnussa keiton vihreiden makujen kanssa. Yllättävää kyllä, grüner veltliner toimii loistavasti yhteen myös punajuuren kanssa. En olisi voinut parempaa kumppania tälle keitolle löytää.
Loimer Lois Grüner Veltliner 2018 (6,65€/0.375l)
Loimer Lois Grüner Veltliner 2019 (15,98€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Šaltibarščiai
Liettualaisen šaltibarščiain väri syntyy punajuuresta, raikas happamuus piimästä (alunperin kefiiristä) ja tuoreet kasvikset tuovat kesän maun. Šaltibarščiai tuo mieleen borssikeiton, mutta on kuitenkin mielestäni aika kaukana siitä. Šaltibarščiai tarjotaan kylmänä alkukeittona tai pääruokana.
Resepti: Šaltibarščiai kolmelle
Ainekset:
Ainekset:
- 3 munaa
- Perunoita
- 2,5 dl piimää
- 200 g punajuurikuutioita
- 2 avomaan kurkkua (tai tavallista)
- 2 kevätsipulia
- 1 ruukku ruohosipulia
- 1 ruukku tilliä
- 1 rkl sokeria
- Suolaa
- Mustapippuria
- 1/2 sitruunan mehu
- Smetanaa
- Keitä munat ja perunat.
- Valuta punajuuret.
- Kuori ja pilko kurkku. Pilko myös kevätsipuli. Säästä toinen kurkku keiton päälle.
- Hienonna ruohisipuli ja tilli. Säästä osa koristeeksi.
- Laita punajuuret, 1 kurkku, kevätsipuli, ruohosipuli ja tilli tehosekoittimeen ja soseuta. Mausta sokerilla, suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.
- Annostele keitto kulhoihin ja koristele keitto kurkunpaloilla, kevätsipulilla ja tillillä.
- Lisää päälle kananmunan puolikas ja smetanaa.
- Tarjoa keitettyjen perunoiden ja valkoviinin kanssa.
Loimer Lois Grüner Veltliner
Loimer Lois Grüner Veltlineristä on tullut luottoviinini Itävallasta, sillä palaset ovat niin hyvin kohdallaan. Se on hieno esimerkki Kamptalin alueen grüner veltlinerien tyylistä.Tuoksussa on mukavasti hedelmäisyyttä ja yrttisyyttä.
Maku on kuiva, mutta runsaan hedelmäinen. Siitä löytyy aprikoosia, kypsää sitruksisuutta, päärynää ja loppumausta myös pehmeää melonisuutta. Maussa on selvästi myös yrttisyyttä, kuten salviaa sekä valkopippurinen häivähdys.
Kokonaisuus on eloisa ja gastronominen, etenkin kasvisruoille sopiva.
Viinin yrttisyys on täydellisesti sopusoinnussa keiton vihreiden makujen kanssa. Yllättävää kyllä, grüner veltliner toimii loistavasti yhteen myös punajuuren kanssa. En olisi voinut parempaa kumppania tälle keitolle löytää.
Loimer Lois Grüner Veltliner 2018 (6,65€/0.375l)
Loimer Lois Grüner Veltliner 2019 (15,98€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Missä vaiheessa se piimä lisätään, oletan että tehosekoittimeen .
VastaaPoistaOn varmaan ohjeesta unohtunut.