Pongrácz Méthode Cap Classique Brut - samppanjamainen kuohuviini Etelä-Afrikasta

Pongráczin kuohuviinit ovat olleet jo 90-luvulta lähtien vakuuttava esimerkki Etelä-Afrikan kuplivien korkeasta laatutasosta. Tunnetuin talon tuote on Méthode Cap Classique Brut, jota voi verrata vakiosamppanjaan.

Pongrácz Méthode Cap Classique Brut (15,98€)
Etelä-Afrikka, Western Cape

Runsas ja paahteinen tyyli muistuttaa samppanjaa

Tausta

Unkarilainen aatelinen Desiderius Pongrácz valmistui maatalouskoulusta vuosi ennen toisen maailmansodan loppua, mutta sukutilan töiden sijaan hän pestautui ratsuväkeen. Unkarin antautuessa Neuvostoliitolle Pongrácz passitettiin lähes 10 vuoden työleirille Siperiaan. Vapuduttuaan vankeudesta, hän ei nähnyt tulevaisuuttaan Unkarissa, vaan pakeni kontaktiensa avulla länteen ja Etelä-Afrikkaan, jossa toimi arvostettuna viinikonsulttina kuolemaansa 1985 asti. Pongrácz jäi nimenä elämään suosittuun kuohuviinisarjaan.

Pongracz ymmärsi eurooppalaisten rypäleiden merkityksen ja oli tuomassa Chardonnayta ja Pinot Noiria Etelä-Afrikkaan. Juuri näistä rypäeleistä on valmistettu myös Brut-kuohuviini, jonka nimessä mainittu Méthode Cap Classique (MCC) on eteläafrikkalainen nimitys perinteiselle samppanjamenetelmälle. Siinä toinen käyminen tapahtuu pullossa, jolloin viiniin muodostuu kuplat.

Sokeria viinissä on 7 g/l, joten viini on erittäin kuiva. Nykyään Pongrácz Brutin valmistukseen käytetään jonkin verran myös Pinot Meunier -rypälettä, mikä lisää hedelmäisyyttä. Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier on yleisin yhdistelmä myös samppanjoissa.

Lue myös arviomme viinistä Pongrácz Blanc de Blancs Méthode Cap Classique Brut

Luonnehdinta

Kun pullon poksauttaa auki, paahde ja omenankodan tuoksu leviää koko kämppään. Tässä viinissä on kyllä mahtavaa vivahteikkuutta.

Tuoksu on tyylikkäällä tavalla rustiikki. Kuplat ovat kestävät.

Maku on runsas, hyvän hapokas ja pitkä.

Siitä löytyy omenaa, omenankotaa, kypsää intensiivistä sitruksisuutta ja sitruunan kuorta jälkimaussa.

Tärkein makua määrittelevä vivahde on kuitenkin paahteisuus, joka ylittää hedelmäisyyden, mutta ei tunnu päälleliimatulta. Siinä on myös mausteinen reunus.

Hedelmäisyyden tunne maussa kasvaa, kun viiniä maistelee lisää.

Pongrácz Brut on viini samppanjamaisella rakenteella. Se on etenkin tyylikäs juhlajuoma, mutta myös monipuolinen ruokaviini.

Pongrácz Méthode Cap Classique Brut (15,98€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit