San Gimignano - Toscanan tunnetuin valkoviini

Italiasta löytyy aivan mahtavia valkoviinejä, jotka ovat kuin salaisuuksia. San Gimignano on yksi sellainen.


Ainutlaatuinen valkoviini keskiaikaisesta kaupungista

Tausta

San Gimignano on valkoviini, jota harvemmin edes muistaa, vaikka viiniä on tehty jo 1200-luvulta lähtien Sienan lähettyvillä. Itse pikkukaupunki San Gimignanon keskiaikainen keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja tunnettu korkeista torneistaan.

San Gimignano on Toscanan ainoa korkeimman DOCG-luokituksen saanut valkoviini. Luokituksen tarkoitus on antaa Italian valtion takuu sille, että viini tehdään aina samojen kriteerien mukaan.

Rypälelajike, josta viini on valmistettu, on Vernaccia di San Gimignano. Sitä kasvaa hiekkakivisessä maaperässä verrattain pienellä alueella ainoastaan San Gimignanossa, joten tätä viiniä ja rypälettä et muualta löydä. Alueella tehdään myös chiantia.

San Gimignano ei ole kuitenkaan lähtökohtaisesti kallis viini, ehkä sen vuoksi, että sitä pidetään perustason viininä esimerkiksi aperitiiviksi, tai sitten sen vuoksi, ettei se ole kovin tunnettu. Silti on helppo huomata, että siinä maistuu omaleimainen aromikkuus. Tähän viiniin riserva-kypsytys hiivasakkojen kanssa on tuonut lisää syvyyttä.

Alkosta Cesani Sanice Vernaccia di San Gimignano Riserva 2015 (14,99€) löytyy vakiovalikoimasta, mutta juuri tällä hetkellä sitä ei näytä löytyvän yhdestäkään Alkosta. Lisää saattaa olla tulossa. Koska Alko kuitenkin haluaa pitää valikoiman kattavana, jokin San Gimignano pitäisi aina löytyä. Fattoria Di Pancole Vernaccia di San Gimignano 2018 (14,87€) on tilausvalikoimasta saatava vastaava viini, ei tosin riserva.

Luonnehdinta

San Gimignano on kuiva, kypsän hedelmäinen, kevyesti mineraalinen ja vivahteikas.

Hedelmäisyydestä löytyy aprikoosia, melonia, omenaa, sitrushedelmää ja appelsiinin kuorta.

Maku on kuitenkin osin hillitty, vaikka sitä sävyttääkin mausteisuus ja yrttisyys.

Hapokkuus on raikasta ja melko pehmeää, mutta jälkimaussa on kitkerähkö vivahde, joka jää maistumaan pitkään.

Ja kuten aina, ruoan kanssa nämä Italian helmet loistavat. Nautimme San Gimignanoa kylmäsavulohesta ja parsasta tehdyn salaatin kanssa.

San Gimignanossa maistuu alkuperä vivahteikkaana mineraalisuutena. Maku ei ole helpoiten lähestyttävä, mutta ei toisaalta kovin haastavakaan. Keskittymällä makuun ja tarjoamalla sitä selkeiden ja vaikkapa yrttimaustettujen kana- ja kalaruokien kanssa viini voi parhaimmillaan tarjota ainutlaatuisen elämyksen.

Cesani Sanice Vernaccia di San Gimignano Riserva 2015 (14,99€), 4/5 tähteä
San Gimignano on kalaruokien viini, minkä vuoksi lisäsimme parsan seuraksi kylmäsavulohta tähän salaattiin.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit