Pongrácz Blanc de Blancs Brut - mahtava parsan kaveri

Eteläafrikkalaisen Pongráczin kuohuviinit ovat olleet jo vuosia suosittuja Suomessa. Vihdoin tänä keväänä saimme myös Alkoon blanc de blancs brutin, joka jatkaa vakuuttavalla samppanjamaisella linjalla.

Pongrácz Blanc de Blancs Méthode Cap Classique Brut (19,49€)
Etelä-Afrikka, Western Cape
Chardonnay

Chardonnaysta tehty tyylikkään paahteinen parsaviini

Tausta

Desiderius Pongrácz eli dramaattisen elämän. Unkarilainen siniverinen Pongrácz valmistui maatalouskoulusta vuonna 1944 keskellä kiivainta vaihetta toisessa maailmansodassa. Liittyminen Unkarin armeijan ratsuväkeen johti sotavankeuteen ja vuosikymmenen komennukselle pakkotyöhön Siperian gulagille.

Pongrácz selviytyi takaisin Unkariin, mutta nyt keskelle kansannousua. Näissä olosuhteissa sukutilan johtaminen ei ollut mahdollista, joten hän päätti paeta länteen. Aatelisena hänellä oli kontakteja, joiden avulla pystyi matkustamaan ensin Namibiaan maataloustöihin ja sieltä Stellenboschiin Etelä-Afrikkaan vuonna 1958. Viiniopinnot hän aloitti 1963.

20 vuoden ajan Pongrácz toimi viinikonsulttina ja kehitti merkittävästi paikallista viininviljelyosaamista. Hänen 1978 kirjoittamansa Practical Viticulture on edelleen käytössä.

Hän oli myös tuomassa eurooppalaisia lajikkeita Etelä-Afrikkaan. Näistä Chardonnay ja Pinot Noir maistuvat tänäkin päivänä Pongráczin kuohuviineissä.

Pongrácz kuoli traagisesti 61-vuotiaana 80-luvun puolivälissä auto-onnettomuudessa kuljettaessaan Chardonnay-viiniköynnöksiä. Hänen merkittävä työnsä Distellin palveluksessa (Chief Viticultural Adviser) jäi elämään Distellin Pongrácz-kuohuviinissä, joka lanseerattiin 90-luvun alussa.

Perinteisellä menetelmällä (Etelä-Afrikassa MCC) tehtyjä Pongrácz-kuohuviinejä on Suomessa tällä hetkellä neljää laatua: Blanc de Blancs, Brut, Rosé Brut ja vuosikertakuohuviini Pongrácz Desiderius Brut 2011 (48,90€).

Luonnehdinta

Tuoksu on paahteinen ja mineraalinen kuin samppanjassa. Paahteisuus on briossimaista, mikä on hyvin tyypillistä juuri Chardonnaysta tehdylle blanc de blancsille.

Kuohu tuo kielelle kirpeää sitruksisuutta.

Maussa on intensiivinen luonne. Paahteisuus toistuu myös maussa.

Hedelmäisyydessä on makeaa sitruksisuutta, hillottua sitruunankuorta ja aavistus aprikoosia.

Maan mineraalisuus jatkuu läpi maun ja tuo viiniin kosolti eleganssia.

Kaikissa Pongráczin kuohuviineissä on samppanjamaista tyyliä varsin edulliseen hintaan. Mahtava paahteisuus, sitruksisuus ja puhdaspiirteinen tyyli tekee blanc de blancsista ehkä kiinnostavimman Pongráczin perushintaisista kuohuviineistä.

Pongrácz Blanc de Blancs Méthode Cap Classique Brut (19,49€), 4/5 tähteä


Blanc de blancs on mielestäni parsalle hienoiten sopiva kuohuviini. Kokeile esimerkiksi uunissa paahdettuja parsoja ilmakuivatulla kinkulla. Tarjoile hollandaisekastike dippinä. Parsan lisäksi viini sopii myös tyylikkäille kala- ja simpukkaruoille.Kuvat: Viinikartta.fi
Viini saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit