Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir - nautiskeluviini toimii myös ruokaviininä

Syksy on Pinot Noirin aikaa, sillä tarjolla on monelaisia sille sopivia herkkuja sienistä riistalintuihin. Myös kukkakaalin satokausi osuu syksyyn ja päätimmekin testata Kalifornian pinotin soveltuvuutta ruokaviiniksi.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2018 (16,49€)
Naudan paahtopaistia ja kukkakaaligratiini.

Naudan paahtopaisti ja kukkakaaligratiini

Paahtopaisti

Noin 1kg kokoinen naudan paahtopaisti voidaan maustaa vain pippurilla ja suolalla. Vaihtoehtoisesti voit marinoida paistin. Marinadi syntyy punaviinistä, valkosipulimurskasta, kuivatuista yrteistä (esim. timjami), mustapippurista ja suolasta. Paahtopaisti ruskistetaan pannulla ja paistetaan uunissa 60-90 minuuttia 150 asteessa. Kun sisälämpö on 55-60 astetta, paisti on valmis. Kääri liha folioon vetäytymään ennen leikkaamista ohuiksi viipaleiksi.

Kukkakaaligratiini

Resepti: kukkakaaligratiini

Ainekset:
  • 1 kukkakaali
  • Kasvislientä
  • 25 g voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl kermaa
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 1 tl valkopippuria
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • 1 dl mozzarellaraastetta
Tee näin::
  • Irrota kukkakaalista nuput ja keitä niitä muutama minuutti kasvisliemikuution kanssa.
  • Voitele uunivuoka ja laita keitetyt nuput vuokaan.
  • Kuumenna teflon-kattilassa voi kiehuvaksi ja lisää jauhot. Sekoita.
  • Lisää kerma ja anna kiehua hetki koko ajan sekoitellen.
  • Lisää muskottipähkinä ja valkopippuri.
  • Lisää 1 dl parmesaaniraastetta.
  • Valuta kastike kukkakaalien päälle.
  • Ripottele mozzarellaraaste päälle.
  • Gratinoi uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kun juusto on saanut kauniin ruskeaa väriä.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

Tausta

Napa Valleyssa on juuri riehunut maastopaloja ja katselin surullisena lohduttomia kuvia kuuluisan Silverado Trailin varrella tuhoutuneista viinitilan rakennuksista. Napa Valleyssa vaikutti myös viinintekijä Robert Mondavi (1913 - 2008), italialaisen suvun vesa. Hän perusti oman viinitilansa Oakvilleen Napa Valleyhin ollessaan jo yli 50-vuotias vuonna 1966. Innovatiivisena viinintekijänä Mondavilla on ollut suuri vaikututus Napa Valleyn maineeseen. Tällä hetkellä Robert Mondavi on maailman tunnetuimpia viinibrändejä.

Katso Robert Mondavin viinit tästä

Vain joitakin Robert Mondavin viinejä on saatavissa Alkosta, joista juuri tämä Pinot Noir on aivan timantti hinta-laatusuhteeltaan. Talo tekee harmonisia ja laadukkaita viinejä, joista suuren vaikutuksen minuun on tehnyt myös legendaarinen Fumé Blanc.

Talolla on tuotantoa monista eri rypäleistä ja monissa eri hintaluokissa. Olisikin hienoa saada Alkoon nykyistä laajempi kattaus Mondavin viinejä. Mielenkiintoinen tämän vuoden uutuus on huippuviini Robert Mondavi The Reserve Cabernet Sauvignon To Kalon Vineyard 2015 (174,99€). Sitä saa tällä hetkellä Arkadian myymälästä.

Luonnehdinta

Robert Mondavi Pinot Noirista huomaa heti alkuun, että se on todella tasapainoinen ja herkullinen, oikea nautiskeluviini. Viiniä pyörittelee lasissa kuin huomaamattaan uudestaan ja uudestaan ja nauttii sen silkkisen pehmeästä, mutta aromikkaasta mausta. Viiniä pyöristää jäännössokeri, jota on maltilliset 6 grammaa litrassa.

Hedelmäisyys on tumman ja punaisen marjaista sekä kirsikkaista. Etenkin makeahko vadelmaisuus korostuu. Rakennetta tuovaa hapokkuutta viinissä myös on.

Parasta viinissä on selväpiirteinen ja tyylikäs tammisuus, jossa on pitkään suussa maistuvaa mausteisuutta, vaniljaa ja tummaa suklaata. Se on hienosti tasapainossa punamarjaisuuden ja hapokkuuden kanssa. Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä.

Testasimme viiniä ensin suppilovahverokeiton kanssa. Odotukset eivät olleet korkealla, mutta kokonaisuus toimi mainiosti. Viini toi kermaiseen sienikeittoon raikastavaa hapokkuutta ja aivan toisenlaista keitosta poikkeavaa aromikkuutta, jotka yhdessä täydensivät toisiaan.

Varsinainen täysosuma oli kuitenkin paahtopaisti ja kukkakaaligratiini. Jälleen kerran viini raikasti kukkaalin kerman ja juuston rasvaisuutta ja oli täydellisesti sopusoinnussa tiivistyneen ja hieman punertavaksi sisältä jääneen naudanlihan kanssa.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir on tasapainoinen, tamminen ja aromikas viini. Se on hieno kokonaisuus nautiskeluun, mutta sopii myös ruokaviiniksi gratinoiduille kasviksille, paahtopaistille, kermaiselle tai grillatulle lohelle, riistalinnuille sekä sieniruuille.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2018 (16,49€), 4/5 tähteä


Suppiskeitto


Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit