Hunawihr Pinot Blanc Klevner Réserve - uudistunut vuosikerta 2019

Jos Pinot Blanc ja sen ominaisuudet eivät ole niin tuttuja, muistia voi virkistää uudistuneella Hunawihrin Pinot Blancilla.

Hunawihr Pinot Blanc Klevner Réserve 2019 (11,98€)
Pinot Blanc, Alsace

Alsacen Pinot Blanc Hunawihrilta

Tausta

Pinot Blancin makua voi olla vaikea kuvailla. Rypäleenä se on Pinot Noirin mutaatio, mutta hedelmäinen maku on lähempänä Chardonnayta ja toissijaisesti siitä voi löytyä Sauvignon Blancin ja Rieslinginkin kaltaisia hedelmäisiä aromeita.

Saksassa ja Itävallassa Pinot Blanc tunnetaan nimellä Weissburgunder ja Italiassa lähes samalla nimellä Pinot Bianco. Mielenkiintoista on myös huomata, että valkoviinin lisäksi Pinot Blanc taipuu erityisen hyvin kuohuviinin valmistukseen. Alsacessa crémanteissa käytetään Pinot Blancia, mikä tekee niistä raikkaan hedelmäisiä. Myös mantelia tai pähkinää voi esiintyä maussa.

Alsacessa Pinot Blancia kutsutaan myös Klevner-nimellä ja viinissä saa olla myös Auxerrois-rypälettä. Alkon tiedoissa ei ole mainittu, mutta tämän viinin keskihapokkuus voisi viitata siihen, että mukana on Auxerroisia.

Alsacessa Pinot Blancilla ei ole samanlaista mainetta kuin Rieslingillä ja siitä tehdyt viinit ovat usein nuorena juotavaksi tarkoitettuja hedelmäisiä käyttö- ja seurusteluviinejä.

Tähän uuteen vuosikertaan on haettu lisää potkua vanhojen köynnösten (vieilles vignes) käytöllä. Viini kypsyi terästankissa, joka säilyttää raikkaat piirteet.

Hunawihr on 1954 perustettu alsacelainen osuuskunta, joka sijaitsee Hunawihrin kylässä Colmarin lähettyvillä.

Luonnehdinta

Hunawihr Pinot Blanc Klevner Réserve on pirteä valkoviini, jonka hedelmäisyydestä löytyy rypäleelle tyypillisesti omenaa, päärynää, persikkaa ja sitruunan kuorta.

Maussa on myös mausteisuutta ja kevyt kukkaisuus korostaa raikkautta.

Merkittävä makuun vaikuttava tekijä on pehmeä hapokkuus, joka korostaa sinänsä kuivan puolella olevan jäännössokerin makeutta niin, että viini maistuu makeahkon hedelmäiselle. Se tekee viinistä heposti nautittavan seurusteluviinin ja sillä on merkitystä, kun viinille valitsee ruokaa.

Kokeilin viiniä useiden eri ruokien kanssa ja kuten Alkokin suosittelee, itämaisesta ruuasta löytyi paras pari. Kanaa, kasviksia ja nuudelia hapanimelässä kastikkessa toimi todella hyvin tämän viinin kanssa. Viinin ja ruuan makeuden tuntemus oli tasapainossa, kuten myös neutraali hapokkuus chilisen potkun kanssa. Itämaisten ruokien lisäksi hakisin ruokaparia salaateista ja kasvisruuista tai yksikertaisista kalaruuista.

Pirteän raikas, hedelmäinen ja keskihapokas valkoviini seurusteluun, itämaisille ruuille ja kasvisruuille.

Hunawihr Pinot Blanc Klevner Réserve 2019 (11,98€), 3.5/5 tähteä


Pinot Blancin keskitason hapokkuus ja makeahko hedelmäisyys toimivat hyvin kanaa ja kasviksia sisältävien itämaisittain maustettujen nuudeliwokkien seurassa.


Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit