Montalto Rosso Passivento 2019 - Sisilian lämpöä vähemmällä sokerilla

Alkon myydyimmät viinit harvoin tyydyttävät edistynytta viininharrastajaa, mutta viinien joukosta löytyy yllättäjä. Vuosikerran 2019 Montalto Rosso Passiventossa maistuu Sisilian lämpö tasapainoisella tavalla.


Montalto Rosso Passivento on nousija Alkon myydyimpien listalla

Tausta

Montalto Passivento on näkynyt Alkon 20 myydyimmän punaviinin listalla useita kertoja viimeisen vuosikymmenen aikana. Vuonna 2019 myynti hypähti seitsemänneksi.

Olen maistanut kaikki tai ainakin melkein kaikki listalla olevat viinit, useimmat sokkona maistellen, jotta oma arvio olisi puolueeton. Montalto Passivento on näissä maisteluissa noussut positiivisesti esille ja varsinkin uusi vuosikerta 2019 maistui erityisen hyvältä ja hintaansa arvokkaammalta.

Motalto Passivento on tehty Italialle tyypillisellä appassimento-menetelmällä, jossa rypäleitä kuivataan sokeripitoisuuden ja aromien vahvistamiseksi. Appassimento-viinit ovat Suomessa poikkeuksellisen suosittuja esimerkiksi muihin pohjoismaihin verrattuna. Samaa menetelmää hyödynnetään myös amaronen valmistuksessa.

Vaaranpaikka piilee siinä, että viinistä tulee liian hillomainen ja ryhditön, vaikka makua sinänsä riittäisikin. Montalto Passivento välttää tämän hienosti ja saavuttaa tasapainon. Uutta vuosikertaa 2019 on nimittäin tuunattu kepeämpään ja hapokkaampaan suuntaan. Sokeria on laskettu vuosikertojen myötä ja vuonna 2019 se oli alle puolet siitä, mitä vielä muutama vuosi sitten. Se on tehnyt viinille ihmeitä ja sopii paljon paremmin myös omaan makuuni.

Montalto Passivento tulee Sisiliasta, jossa hedelmällinen maaperä ja aurinko tuottavat helposti hyvän sadon ja runsaan viinin. Rypäleeksi on valittu Nero d'Avola, joka on tunnetuin sisilialainen rypäle. Se sopii erinomaisesti appassimento-viinin valmistukseen. Nero d'Avolan maussa on usein runsaasti tummaa hedelmäisyyttä, kirsikkaa ja luumua. Jos olet kiinnostunut sisilialaisista viineistä, lue kattava artikkelimme Opas Sisilian ruokaan ja viiniin.

Luonnehdinta

Kiinnostava tuoksu, jossa on hapokkaita marjoja, uutemaisuutta, kahvia ja salmiakkia.

Maku on runsas, mutta keskitäyteläinen, eikä siis sorru liikaan hillomaisuuteen. Tasapaino säilyy.

Maussa on monimuotoista tummaa hedelmäisyyttä, kirsikkaa, mustaherukkaa ja mansikkaakin.

Maussa on kivasti hapokasta runkoa tuomassa makean marjaisuuden hienosti esille.

Herkullinen ja elävä viini, jossa sokerimäärä, 11 grammaa litrassa, tekee viinistä pehmeän, mutta makeus on hyvin hallinnassa.

Montalto Rosso Passivento on lämmin appassimento-viini, jonka uudessa vuosikerrassa sokeria on edelleen vähennetty ja hapokkuutta nostettu. Raikkaampi uusi kokonaisuus on onnistunut ja viini ansaitsee paikkansa Alkon myydyimpien listalla.

Montalto Rosso Passivento 2019 (10,99€), 3.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit