Valkoinen 2u Duas Uvas ja leivitettyä siikaa

Leivitys on helppoa ja nopeaa ja sillä saa kalasta astetta hienomman ruuan. Raikkaan hapokas valkoviini tekee ateriasta tasapainoisen.

2u Duas Uvas Branco White 2018 (7,98€)
Leivitetty siika ja hernehummus herneenversoilla koristeltuna

Leivitetty siika ja hernehummus

Päätimme leivittää eli paneroida siikafileen. Tarvittiin kolme lautasta, ensimmäiseen vehnäjauhoja, toiseen kananmunaa ja kolmanteen korppujauhoja. Kun suolatun ja pippuroidun kalan käyttää jokaisella lautasella, saadaan kalaan kaksinkertainen leivitys.

Siian sijaan voi leivittää myös ahvenfileitä, mutta paksummasta siikafileestä saa astetta mehukkaamman lopputuloksen. Filee paistetaan voi-öljyseoksessa. Paistamisessa tulee olla tarkkana, ettei leivitys pala, mutta toisaalta liian kylmällä pannulla ei tule rapeaa pintaa.

Tällä kertaa onnistuimme hyvin. Filee oli päältä rapea ja sisältä sopivan kosteaa.

Siian lisäksi tarjosimme hernehummuksen. Se maistuu vihreälle, herneille ja kesäisen raikkaalle. Hernehummus tehdään kuten muukin hummus, mutta kikherneet korvataan kotimaisilla pakasteherneillä. Se maistuu siis herneiden lisäksi myös leivityksen makuun sopivalle tahinille, joka on hummuksen ainesosa.

Tämän ateriakokonaisuuden kanssa maistuu valkoviini, jossa on leivityksen rasvaisuutta leikkaavaa hapokkuutta sekä yrttisiä sävyjä, jotka sopivat hernehummuksen makumaailmaan. Tällaisen viinin saimme kokeiltavaksi Rosa Viini & Ruokakerhosta, jonka tarjoamia reseptejä kannattaa myös kokeilla. Esimerkiksi Mandariinilohi uunissa sopii myös tälle viinille.

Portugalilainen 2u Duas Uvas Branco White

Punainen 2u Duas Uvas on ollut jo vuosien ajan suosikkimme, joten toivotimme lämpimästi tervetulleeksi valkoisen version. Oli mielenkiintoista maistaa, yltäisikö valkkari samanlaiseen hinta-laatusuhteeseen.

2u Duas Uvas Branco White on hinnaltaan jopa hävyttömän halpa. Alkon hintojen jatkuvasti noustessa 7,98€:n hinta alkaa olla jo harvinaisuus tai sitten kyse on heikkolaatuisista bulkkituotteista. 2u yllättää kuitenkin todella positiivisesti ja voidaan puhua löydöstä. Viini on hintaansa nähden hyvinkin tasapainoinen ja puhdaspiirteinen esitys ja kaiken lisäksi siitä löytyy persoonallisuutta, jota tämän hintaisissa viineissä on harvoin.

2u:n keltaisessa värissä on myös vihreitä sävyjä, jotka sointuvat ruuan väreihin hienosti ja tuovat mieleen yrttisen makumaailman.

Viinin tuoksu on hedelmäinen, kukkainen, yrttinen ja mineraalinen.

Maku on kuiva. Sokeria löytyy 6 grammaa litrassa, joten varsinaisesta makeuden tunteesta ei voida puhua.

Viinin hedelmäisyys on leveää ja siitä löytyy muun muassa kypsää sitruksisuutta, limettiä ja omenaa. Myös aprikoosin sävyjä on havaittavissa, mikä tuo mieleen espanjalaisen suosikkiviinin albariñon.

Mausta löytyy myös yrttisiä ja mineraalisen merellisiä piirteitä suolaisilla sävyillä. Pehmeä, mutta kantava hapokkuus kipristää mukavasti kielellä.

Aromikkuus on hyvällä tasolla ollen jopa hieman mausteinen ja maku jää pitkäksi aikaa viipyilemään suuhun.

Kokonaisuudesta tulee mieleen aurinko, meri, puussa kypsyvät hedelmät ja tuore merellinen ruoka.

Suomen alkoholiveroon nähden on hämmästyttävää, miten hyvätasoisen viinin tähän hintaan saa. Tietämättä paikallista hintatasoa voisin kuvitella, että Portugalissa tämä viini voi maksaa pari kolme euroa.

Entäs se ruoka sitten? 2u Duas Uvas Branco käyttäytyy kalan ja kasvisten kanssa odotusten mukaan. Sen raikastavan hedelmäinen hapokkuus toimii leivitetylle kalalle oikein hyvin, mutta juuri hernehummuksesta viini saa täydellisen parin. Hummusta ja viiniä oikein haluaa nautiskella uudestaan ja uudestaan, sillä yrttiset ja mineraaliset aromit sopivat vihreälle hummukselle täydellisesti. Viiniä ajatellen aterialle kannattaakin kattaa tuoreita kasviksia jossain muodossa.

Portugalilainen 2u Duas Uvas Branco White on hintaansa arvokkaampi viini. Se on tasapainoinen viini persoonallisella otteella. Sovita 2u kotimaisille kaloille ja tuoreille kasviksille. Tätä on helppo suositella.

Kuva: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta, Rosa Viini & Ruoka

Kommentit

Suositut tekstit