Louis Bouillot Crémant, kampasimpukoita ja chorizoa

Crémant on ranskalainen samppanjamenetelmällä tehty laadukas kuohuviini. Tämä crémantin roseeversio maistui chorizon ja kampansimpukoiden seurassa.


Kampasimpukat, chorizo ja paahdettua maissia

Kampasimpukat ovat ruokaisia simpukoita, joita saa helposti pakasteena. Kampasimpukoita valmistuu nopeasti ja niitä tarvitsee paistaa esimerkiksi vain kolme ruokailijaa kohti.

Valmistamisessa oleellista on sulattaa simpukat hitaasti jääkaapissa ja kuivata ne sitten huolellisesti. Ennen paistoa lisätty suola myös kuivattaa simpukkaa. Kun simpukat laitetaan kuivina kuumaan pannuun, niihin paistuu rapea pinta. Yhden tai korkeintaan kahden minuutin paistoaika per puoli on tarkka, sillä simpukka pysyy sisältä mehevänä vain jos se ei kypsy liikaa.

Ensin tulee kuitenkin leikata chorizo sopiviksi paloiksi ja paistaa ne pannulla. Me käytimme raakamakkaraa. Chorizosta irtoaa paljon öljyä, jossa myös simpukat paistetaan, jotta niihin tulee chorizon mausteista makua. Makkarat kannattaa kuitenkin nostaa syrjään simpukoiden paiston ajaksi. Pannulle simpukoiden päälle voi vielä puristaa sitruunanmehua.

Maissilisäkkeen teimme tuoreesta maissista, joka on sesongissa näin elokuussa. On mahtavaa, että maissi oli tuoretta ja suomalaista. Maissista irroitetaan jyvät leikkaamalla terävällä veitsellä ylhäältä alas, kun tähkä on esimerkiksi syvässä lautasessa pystyasennossa. Lautanen kerää irronneet jyvät.

Pannuun laitetaan valkosipulia ja pieni määrä oliiviöljyä. Kun sipuli on kuullottunut, lisätään maissi ja paistetaan sitä kuumalla pannulla. Käytännössä maissi paahtuu ja alkaa poksahdella, mikä on tarkoituskin. Kun maissi alkaa saada väriä, lisätään nokare voita ja lopuksi lorautetaan joukkoon sitruunanmehua maun mukaan.

Ruokien maut tukivat toisiaan todella hienosti. Jos osaa asetella ruuan hienosti lautaselle, se on myös näyttävä ja värikäs. Meiltä tämä puoli tarvitsee vielä harjoitusta!

Tämän ateriakokonaisuuden kanssa maistuu tyylikäs kuohuviini crémant, joka sopii upeasti juuri kampasimpukoille ja toimii myös vastinparina sitruunan hapokkuudelle. Roseekuohuviinissä on lisäksi tummempi aromimaailma, joka pitää chorizon mausteisuudesta. Tällaisen viinin saimme kokeiltavaksi Rosa Viini & Ruokakerhosta, jonka tarjoamia reseptejä kannattaa myös kokeilla. Esimerkiksi mansikkainen kanasalaatti sopii myös tälle viinille.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rose Brut

Crémant on kuin samppanja. Se on tehty samalla menetelmällä kuin samppanja, mutta jollain toisella Ranskan viinialueelle. Alsacen crémantit ovat meillä päin olleet tunnetuimpia, mutta tällä kertaa maistoimme Bourgognen eli Burgundin crémantin.

Alueen nimi mainitaan viinin nimessä, tässä tapauksessa Crémant de Bourgogne. Parhaimmillaan crémant pystyy haastamaan samppanjan ja koska hinta on huokeampi, se on useimmiten järkiostos. Maun intensiivisyydessä se saattaa kuitenkin jäädä samppanjasta jälkeen.

Louis Bouillotissa tuoksuu punaiset marjat, kuten vadelma ja mansikka. Tuoksussa on myös jotain pehmeämmän hedelmän, kuten persikan tapaista ja kukkaisuutta. Rypäleblendi on Pinot Noir -vetoinen. Sen lisäksi viinistä löytyy Chardonnayta sekä Gamayta (Beaujolais-rypäle), josta viinin väri ja osa aromikkuudesta ja marjaisuudesta on varmasti peräisin.

Maku on pehmeän raikas ja kepeä. Kuohu on kevyesti kermainen ja miellyttävä. Maussa on myös hieman sitruksisuutta sekä muitakin hedelmän häivähdyksiä. Punaisuus maistuu nyt puolukkana, mutta ei mitenkään liian happamana, vaan enemmänkin maku on kosiskeleva. Jälkimaussa nousee sitruksista kitkeryyttä, mikä kuuluu asiaan ja tuo maun lopetukseen ryhtiä.

Kokonaisuutena maun aromit ovat hieman piilossa ja yleisvaikutelma on hento ja tyylikäs.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rose on tyylikäs ja helposti lähestyttävä roseekuohuviini. Se on erinomainen seurusteluviini ja se pitää myös yksinkertaisista ja tyylikkäistä ruuista. Alkupaloista salaatit, merenherkut ja äyriäiset sopivat sille parhaiten. Todella miellyttävä ja nautittava kuohuviini kaiken kaikkiaan.

Kuva: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta, Rosa Viini & Ruoka

Kommentit

Suositut tekstit