Sokol Blosser Evolution - Italian tyyliä Oregonista

Evolution on rento Oregonin punaviini, joka on tehty neljästä eri rypäleestä. Sekoite tuo mieleen Toscanan ja Etelä-Italian punaviinit.

Yhdysvaltalainen Sokol Blosser Evolution 2017 (19,98€)
on sekoite neljästä eri rypäleestä

Evolution on mehevä ja monikäyttöinen punaviini

Viinit voivat olla vain yhdestä rypälelajikkeesta, jolloin viiniä kutsutaan lajikeviiniksi. Tällainen viini ilmentää lajikkeen ominaisuuksia selväpiirteisimmin niin hyvässä kuin pahassa.

Sekoiteviini on taas tehty kahdesta tai useammasta rypälelajikkeesta, jolloin eri rypäleiden maut sekoittuvat ja tasoittuvat. Yksi kuuluisimmista sekoitteista on Rhônesta tuttu GSM (Grenache, Syrah ja Mourvèdre). Samaa sekoitetta käytetään paljon myös Autraliassa.

Yhdysvaltalaisen Evolution-viinin sekoite on rypäleistä, joista kaikista tehdään viiniä Italiassa. Syrah ja Pinot Noir ovat kyllä kansainvälisiä lajikkeita, mutta tuttuja myös Italiassa. Sangiovese ja Nero d'Avola ovat puolestaan tyypillisiä Italia-lajikkeita. Muun muassa Italian tunnetuin viini Toscanan chianti tehdään Sangiovesesta. Nero d'Avola-viinit tulevat Sisiliasta.

Välillä tuntuu siltä, että jotkut valmistajat uskovat, että mitä useampi rypäle, sitä parempi viini. Näin rypäleiden ominaispiirteet hukkuvat ja saadaan tasalaatuisesti maistuvaa tavaraa. Lopputulos voi kuitenkin olla mitäänsanomaton sotku.

Mielikuvani pyörivätkin tämän viinin rypäleiden ympärillä, kun yritin etukäteen miettiä, miltä Syrah-Sangiovese-Nero d'Avola-Pinot Noir voi maistua.

Perheyritys Sokol Blosser on erikoistunut sekoittamiseen. Tämän viinin rypäleet tulevat eri puolilta länsirannikkoa, Kaliforniasta ja Washingtonista, ja luultavasti myös Oregonista, mikä on viinin kotipaikka. Suoraan sanottuna tämä kuulostaa erikoiselta, mutta ennakkoluulottomasti sekoittaen viinistä on saatu irti juuri se monipuolisuus, mitä näin erikoiselta rypäleblendiltä voisi toivoakin. Oman pikantin lisänsä tuo Evolution-valkoviini, jota sekoituksesta myös löytyy.

Syrah-vetoisuus tuo viiniin tummia sävyjä, eikä Sangiovese tai Nero d'Avola jää tummuudessa jälkeen. Viini onkin tumman hedelmäinen hillomaisella tavalla. Siitä löytyy mustaherukkaa, mustikkaa, boysenmarjaa, karhunvatukkaa, kirsikkaa, luumua ja pinot noirista tuttua punaisempaa marjaa, kuten vadelmaa. Lisäksi löytyy lakritsisuutta ja mausteisuutta vaniljasta kaneliin.

Evolutionin suutuntuma on mehukas ja kivan hapokas. Viinissä on paljon samaa kuin Sisilian ja Apulian viineissä ja havaittavissa on jopa tiettyä italo-rustiikkisuutta ja maanläheisyyttä. Se ei kuitenkaan sorru samaan monotonisuuteen, joka vaivaa monia Etelä-Italian viinejä, vaan säilyttää mehukkuuden, raikkauden ja hauskuudenkin. Makeutta viinissä on havaittavissa määrin, mutta ei merkitsevästi. Tanniinit ovat pehmeät.

Evolution on erikoinen ja persoonallinen sekoite Yhdysvaltojen länsirannikon rypäleitä italialaisella tvistillä. Hauska viini onnistuu voittamaan maistajan puolelleen pienellä silmäniskulla kunhan ei ota sitä turhan vakavasti. Grilliruoka on tämän viinin oikeutettu kumppani.

Sokol Blosser Evolution 2017 (19,98€), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit