Shirazia lammasviiniksi pääsiäiseksi - Brown Brothers Shiraz?


Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen


Brown Brothers Shiraz edusti tastingissamme viileämmän alueen Shirazia.


Viinin tiedot Viinikartalla: Brown Brothers Shiraz 2013 (14,99 €)

Brown Brothers Shiraz karitsan kanssa

Victorian viinialue

Brown Brothers Shiraz 2012 tulee Australian eteläkärjessä sijaitsevalta Victorian viinialueelta. Vaikka Victorian alueella sijaitseekin eniten viinitiloja koko kengurumaassa, yli 600 kappaletta, jää niiden kokonaistuotanto selvästi muista alueista. Tämä tarkoittaakin, että toisin kuin Ausseissa yleensä, Victoriassa panostetaan enemmän laatuun kuin määrään. Ei mitkään huonot lähtökohdat Brown Brothersin tuottamalle lammaskandidaatillemme.

Kaiken lisäksi lampaankasvatus on tuttua puuhaa australialaisille, joten voimme karkeasti yleistäen olettaa, että aussiviini voisi olla suhteellisen hyvä valinta pääsiäislampaalle. Tosin tällainen "syö ja juo saman alueen tuotteita" -nyrkkisääntö taitaa perustua enemmän perinteille ja klassikkoyhdistelmille, vaikkakin down under -väki on alkanut pikkuhiljaa heräilemään tarkemmalle aluemääritykselle. Toivotaan, että taika toimii myös tehotuotetun lampaan ja muualta tuodun viinin yhdistelmälle.

Brown Brothers Shirazin tuoksu on voimakas, suuri ja tumma. Siinä on viitteitä tammikypsytyksen tuomista erikoisemmista aromeista, kuten raakakumista. Tuoksun runsaus viittaisi perinteiseen australialaiseen hilloiseen täyteläisyyteen, mutta yllätymmekin onnellisesti maistaessamme viiniä. Vaikka viini onkin kieltämättä täyteläisen suuri, siinä on toisaalta kevyempi jälkimaku, ja siitä löytyy mukavasti tanniineja ja happoja antaakseen sille sopivasti selkärankaa. Paahteinen pippurisuus tuo konaisuuteen lisäulottuvuutta. Ensivaikutelma on hyvä.

Testiruuan kanssa viini ottaa kuitenkin takkiinsa melko pahasti. Hapot eivät kuitenkaan riitä kantamaan voimakasaromisen ruuan yli ja viini käy nopeasti liian hilloiseksi. Tietynlainen ryhti katoaa. Raskaalla pääsiäisaterialla tämä latistaisi tunnelmaa varmasti jopa niin paljon, että voisimme harkita maistavamme epätoivoissamme vaikka mämmiä!

Älkää kuitenkaan ymmärtäkö väärin. Brown Brothersin Shiraz on kelpo viini sellaisenaan (ja ehkä porsaalle tai toisentyyppiselle mehevälle lihapadalle), mutta pääsiäispöytään suosittelemme ykkösvaihtoehtona viime viikolla maistettua Chiantia! Niin ja se mämmi - sitä emme suosittele kenellekään!


Karitsanpaisti toimi makutuomarina viinin sopivuudessa lampaalle.


Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

  1. Mämmi on hyvää ja possussa enemmän rasvaa kuin karitsassa!

    VastaaPoista
  2. Meidän paistissa oli loraus kermaa (mikä taisi jäädä mainitsematta), jonka myötä kokonaisuus oli täyteläinen ja hieman raskaskin. Siihen nähden Brown Brothersista loppui ryhti. Etukäteen arvioiden näin ei olisi pitänyt käydä. Ristiriitaisia fiiliksiä ruokaviininä. Ei toiminut meillä, mutta emme sano, etteikö sopivaa ruokaa löytyisi. Pääsiäiseen suosittelemme vertailun eleganttia ja varmaa tapausta, Chiantia.

    VastaaPoista
  3. Jep, kerma vaatii happoa, lammas ei niinkään; Lähes täysin hapoton rioja on klassinen lammasviini.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit