Pääsiäisen lammasviiniksi Chiantia - Frescobaldin Nipozzano Riserva


Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseenTanniininen, ryhdikäs, vivahteikas, tasainen


Viinin tiedot Viinikartalla: Nipozzano Riserva 2011 (19,99 €)

Lammasta syödään etenkin Välimerellä

Monissa Välimereen rajoittuvissa maissa ja Lähi-idässä lammas on oleellinen osa ruokakulttuuria myös uskonnollisista syistä. Lammas on joko osa pääsiäismenoja tai sitten se on vaihtoehto vieroksutulle possulle. Yleensä ruokien suosimisella tai kieltämisellä on käytännön syitä, joita voi jäljittää historiasta. Syy voi yksinkertaisesti olla se, että lammas on vaan parhaiten sopinut laidunnettavaksi paikallisissa oloissa. Lammas on suosittua myös Keski-Aasiassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa ja sitä syödään jossain määrin kaikkialla maailmassa. Mureampi liha löytyy karitsasta, joka tarkoittaa alle vuoden ikäistä lammasta. Karitsalle sopivat viiniparit on perinteisesti haettu Australiasta ja Shiraz-rypäleestä, siksi mekin otimme vertailuun mukaan peräti 3 down under -viiniä.

Frescobaldin Chianti on klassikko

Maistoimme taannoin Chiantia Hannibal Lecterin hengessä. Tällä kertaa tämä Italian tunnetuin viini parittui pääsiäisen tunnelmiin. Italian Toscanasta tuleva Chianti viittaa monenlaisiin punaviineihin: useimmiten keskitäyteläisiin tai täyteläisiin. Yhteinen nimittäjä on Sangiovese-rypäle, mutta Chiantit ovat harvoin puhtaita yhden rypäleen viinejä; ne ovat useimmiten blendejä.

Nipozzano Riserva on pitkäikäinen italialaisklassikko Toscanan sydämestä, jossa Frescobaldin suvulla on yli 30 sukupolven kokemus viinistä. Viini tulee aivan Firenzen lähettyviltä, Rufinan ala-alueelta. Nipozzanossa on Sangiovesen lisäksi peräti neljä muuta rypälettä tasaamassa tyyliä: Malvasia Nera, Colorino, Merlot ja Cabernet Sauvignon. Nipozzano on saanut useasti Wine Spectatorissa komeat 90 pistettä. Monipuolisen rypälecocktailin lisäksi huonoina satovuosina laatua tasataan Frescobaldin parempien viinien rypäleillä muilta alueilta, jolloin huippulaatu voi olla miellyttävä superyllätys. Nipozzano myös maistuu harkitun ja tasaisen tyylikkäälle.

Chianti karitsan kanssa

Tuoksu enteilee vahvaa viiniä. Suutuntumaltaan Nipozzanon Nipozzano Chianti on tiukka. Tämä onkin aika tyypillistä italoviineille, joten viini vastaa odotuksia hyvin. Maku on marjaisaa tyyliä, jota täydentää tamminen ryhti; tuntuu kuin viini olisi vajutettu suoraan tammitynnyristä. Aromeissa nousee Chiantin klassisia piirteitä: kirsikkaa ja luumua, joita ryydittää miellyttävä paahteisuus. Pääsiäismaistelussa Nipozzano oli jo ilman ruokaakin ehdoton ykkönen, vaikka vastassa oli mm. Vuoden viini 2015 - Durius Tempranillo! Todella tyylikäs old school Chianti.

Chianti tuntuisi toimivan pääsiäisen liharuokien kanssa erittäin hyvin. Karitsapadan kanssa nautittuna viinin marjat korostuivat vielä entisestään, mikä raikasti aterian raskaanpuoleista fiilista. Viinistä paljastui etenkin puolukkaista happoa, mikä leikkaa liharuokaa mukavasti. Ja lopuksi ehkä Cabernetista nouseva paahtunut seetrinen fiilis ja ryhdikäs tanniinisuus teki viinistä täydellisen liharuoan kumppanin. Onnistunut liharuokien blendi.


Kyllä, verimakkara on perinteinen suomalainen pääsiäisherkku. Tapolan mustamakkara oli kamalaa punaviinin kanssa. Valitse mieluummin maito.
Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit