Lammasviinit pääsiäiseksi - Sopiiko Rolling Shiraz Viognier lampaalle?


Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseenRollingin rypäleet on kasvatettu korkealla viileämmässä ilmanalassa.


Viinin tiedot Viinikartalla: Rolling Shiraz Viognier 2013 (11,48 €)

Rolling Shiraz Viognier karitsan kanssa

Rollingin etiketissä komeilee sanat "Cool climate". Näin Suomen keväässä viileä ilmanala ja Australia eivät oikein tunnu sopivan samaan lauseeseen, mutta kaikki on suhteellista. Orangen alue Uudessa Etelä-Walesissa, mistä Rolling on peräisin, on huomattavasti Australian normaalia auringonporottamaa ilmastoa viileämpi. Sydneystä 254 kilometriä länteen sijaitseva Orange sijaitsee yli 600 metrin korkeudessa Canobolas-vuoren (1395 metriä) alenevilla rinteillä. Korkealla sijaitseva viinitarha saa osansa mikroilmaston viileistä talvista ja leudoista kesistä.

Viinille viileys tarkoittaa yleensä muutamaa asiaa. Viinirypäleet kypsyvät viileässä hitaammin kuin kovassa paahteessa. Hitaan kypsymisen vuoksi rypäleisiin ei myöskään muodostu niin paljon sokeria kuin kuumissa olosuhteissa.

Kun näistä viileän ilmanalan rypäleistä lopulta tehdään viiniä, on se yleensä hapokkaampaa ja vähemmän täyteläistä. Vaikka makuja on monia, voidaan yleistäen ajatella, että hapokkuus helpottaa viinin yhdistämistä ruokaan. Tämä taas kuulostaisi hyvältä ajatellen pääsiäistarjottavia!

Keskisyvän värisellä Rolling Shiraz Viognierilla on jonkin verran näitä viileän ilmanalan viinin piirteitä. Tuoksu on suhteellisen kliininen punkkutuoksu, josta löytyy myös tammen integroituneita aromeita, kuten nahkaa ja punaista lakritsia. Tuoksun kliinisyys viittaa teolliseen tuotteistamiseen: on tarkalleen mietitty keskiverto tuoksu, joka ei ärsytä, mutta ei ole erityisen kiinnostavakaan.

Maultaan tämä sekoitus on todella pehmeän marjainen, jossain määrin jopa ohut. Viinistä löytyy raikkaita happoja ja puolukkaista kirpeyttä sekä aavistus luumua, maustetta ja paahdetta. Makuun ja suutuntumaan vaikuttaa se, että Rolling on itse asiassa sekoitus punaisia ja valkoisia rypäleitä! Viognierista tehdään enemmän valkoviinejä, mutta sitä käytetään etenkin uudessa maailmassa punaviineissa tuomaan makuun kukkaisuutta ja tiettyä raikkautta.

Maistoimme kaikki viisi viiniä karitsanpaistin kanssa. Rollingin hapot tanssivat liharuoan kanssa mukavasti ja viini tuo aterialle mukavaa raikkautta. Teollisesta luonteesta huolimatta viini on laadukas ja riittävän kiinnostava. Kokonaisuutena voimme suositella pääsiäisruoille. Viini on helpon lähestyttävyyden vuoksi myös erityisen sopeutuva monenlaisiin seurustelutilanteisiin.

Kuva: Alko

Kommentit

Suositut tekstit