Vuoden 2013 jouluviinit: Christmas Riesling, Moomba Christmas Shiraz ja Infinitus Tempranillo

Vuonna 2013 Alkon hyllystä löytyy kolme viiniä, joiden nimestä löytyy sana "Christmas". Kokeilimme, miten tämä kolmikko toimii perinteisessä joulupöydässä.

Viinikartan tuoreet jouluaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit jouluun

Kokosimme yksinkertaisen joulupöydän marketin valmishyllystä. Pöytään katettiin perinteiset laatikot (peruna, porkkana, lanttu ja maksa), graavilohi, rosolli, kinkku ja tietysti juhlapöydän konvehteja.

Laseihin kaadettiin Alkon juhlakauden uutuudet:
Mikä viini sopii jouluviiniksi?

Yleensä jouluviiniksi mielletään erittäin täyteläinen suuri punaviini. Jouluruokien kanssa se on kuitenkin yhtä hukassa kuin joulupukki juhannustansseissa. Valkoviini on yleensä punaviiniä parempi joulumakujen sekasotkussa, mutta punaviineistä keskitäyteläiset ja jouluaromiset (merlot luumu tai pinot noir kirsikka) sopivat paremmin. Tämänkertaisesta kolmikosta ainoastaan australialainen Moomban shiraz on täyteläinen punainen, eikä sekään liian tuhti. Riesling on taas mukavan hapokas ja Infinitus vuorostaan sopivan vähätanniininen jouluaterialle.Christmas Riesling 2012

Jens: Sopii kalan kanssa, mikä ei ole yllätys. Mikä yllättää, on se, kuinka hyvin tämä hieman makea riesling sopii laatikoiden kanssa. Ainoastaan lanttulaatikko haraa vastaan, mutta se taitaa olla vain omista makutottumuksistani kiinni. En nimittäin voi sietää lanttulaatikkoa. Rosollin kanssa riesling maistuu oivasti, mutta kinkulle se ei tee oikeutta.

Janne: Riesling tuntuu hieman makeahkolta, vaikka se on täysin kuiva, vain 6 grammaa sokeria litrassa, kun kuivan raja on 9 grammaa. Hyvin hedelmäisenä ja hapokkaana se toimii ehdottomasti parhaiten monipuolisen joulupöydän kanssa. Kalan lisäksi varsinkin makeahkojen laatikoiden kanssa Riesling on parhaimmillaan ja sopeutumiskykyä riittää kaikille ruoille.

Tuomio: 3 tähteä
Moomba Christmas Shiraz 2012

Jens: Tuhti Moomba toimii parhaiten makeiden laatikoiden ja kinkun kanssa. Kalalle siitä ei ole kuin haittaa. Kuten arvelinkin, ei täyteläinen shiraz oikein istu joulupöytään. Ruokailun jälkeen se kyllä lähti uppoamaan, sillä melko mehumaisena sitä oli helppo siemailla täyteen vatsaan.

Janne: Shirazissa on heti potkua enemmän ja onneksi täyteläisyyttä säestää maltilliset tanniinit. Marjainen ja hilloinen aromimaailma sopii hyvin kinkulle, mutta kokonaisuutena ja liian täyteläisenä se ei ole nappivalinta joulupöytään.

Tuomio: 2.5 tähteä
Infinitus Tempranillo Christmas Special Edition 2009

Jens: Tanniininen tempranillo toimii etenkin kinkun kanssa, mutta muuten ei juuri vakuuta. Kalan kanssa Infinitus on parempi kuin Moomba, mutta se ei paljoa vaadi. Punaisista tämä toimi parhaiten suklaakonvehtien kanssa.

Janne: Aika kevyen ja tasapaksun tuntuinen, hieman hapahkoa hedelmäisyyttä (kirsikkaa) ja marjaisuutta (puolukkaa). Hento tai keskimääräinen hapokkuus pelastaa jonkin verran, mutta Infinitus on valmiiksi jo niin heikko viini, ettei sen sovittaminen joulupöytään tunnu mielekkäältä.

Tuomio: 2 tähteä

Joulusuositus

Valitse joulupöytääsi mukavan hapokas Christmas Riesling Saksasta!
Jens: Se sopii yhteen melkein kaikkien jouluruokien kanssa ja se on tästä kolmikosta ainut, jota joisin ihan sellaisenaankin. Tämä ei kavahtanut edes erilaisia konvehtimakuja, mikä on melkoinen saavutus. Janne: Täysin samoilla linjoilla. Moomban Shiraz oli myös suhteellisen hyvä viini, mutta ei joulupöytään. Infinitusta en halua maistaa uudestaan.

Seuraavassa jutussa jatkamme jouluteemalla ja testaamme, onko olemassa jokin paremmin joulupöytään sopiva punaviini. Eli kokeilemme miten pinot noir käy samaiseen joulupöytään. Pinot Noir joulupöydässä: jouluviini Trapiche Pinot Noir Oak Cask

Tasting-video:


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit