Pago del Vicario 50/50 2009 - Viinivinkki joulukinkun sulatteluun ja kuusen kaatamiseen

Alkavatko jouluruoat ja -rallatukset käydä vähitellen kyllästyttämään? Kaada lasiin roteva punaviini ja paista sille kaveriksi kunnon pihvi!

Pian alkaa olla se hetki, kun jouluruokajämät alkavat maistua puulta ja ajatuskin kuivan kinkun särpimisestä panee puistattamaan. Sateisesta ja pimeästä säästä huolimatta synkkyyteen ei ole syytä vaipua, sillä vaivaan on helppo hoitokeino - kunnon pihvi ja sille sopiva punaviini. Tällä reseptillä elämän saa taas raiteilleen ja seuraavan joulun odotus voi taas alkaa.

Pago del Vicario 50/50 2009

Rypäleet: Tempranillo, Cabernet Sauvignon
Hinta: 14,99 €
Pihville ja härkäpizzalle
Espanja, La Mancha (keskellä Espanjaa)
Katso lisää Viinikartalta

Jens:
Viinikartan suositus kuusenkaatajaisten pihviviiniksi on espanjalainen Pago del Vicario 50/50. Nimensä mukaisesti se on fifty-sixty-sekoitus Espanjan omaa Tempranilloa ja rajan yli loikannutta Cabernet Sauvignonia. Sen tuoksu on todella voimakas ja siitä löytyy niin CS:lle tyypillistä mustaherukkaa kuin Tempranillon tummia ja vaniljaisia vivahteita.

Maku ei ole aivan yhtä täyteläinen, mitä tuoksu antaa olettaa. Tempranillon kovat tanniinit käyvät päälle voimakkaasti ja juuri se tekeekin tästä erinomaisen pihviviinin!

Jos pihvi ei ole sinun juttusi, vaan haluat katkaista joulukierteen esimerkiksi pizzalla, sopii tämä myös siihen. Vaikka valitsisit pitsaasi voimakkaan mausteiset täytteet, pärjää 50-50 niiden kanssa mainiosti.

Janne:
La Mancha löytyy Espanjan viinikartalta maan keskiöstä. Ilmasto on kesällä kuumaa ja talvella hyvinkin kylmää. Ainakin aurinkoa rypäleet saavat näillä leveyksillä riittävästi. Alue on maailman suurin yhtenäinen viinialue 190000 hehtaarillaan.

Pago del Vicario sisältää kahta tanniinista rypälettä, Tempranilloa ja Cabernet Sauvignonia. Sen huomaa nopeasti: tanniinit kuivattavat suuta melkoisesti. Vuosikerta on 2009, joten viini on ehtinyt kypsyä tammitynnyreissä, mutta varmasti kestäisi lisäkypsytyksen pehmentävää vaikutusta.

Viinissä on runsas vahva tuoksu. Maun täyteläisyys jää hieman vajaaksi, joten se ei ole erittäin täyteläinen. Maistuu aika happamalle, tumman marjaiselle, mausteiselle, nahkaiselle ja tummasuklaiselle (yli 70% kaakaota). Vahva tanniinisuus tosin peittää helposti muut vivahteet. Kiinnostava viini kaiken kaikkiaan.

Viini on omiaan naudanlihan kanssa, joten härkäpizza runsailla mauilla ja tuhdilla kerroksella aromikasta juustoa pehmentää tanniineja kummasti. Jätä joulu taakse runsasmakuisella pizzalla ja Pago del Vicariolla.


Viinialue La Mancha löytyy Espanjan keskiosista Madridista etelään.
Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit