Viinimaailmojen sota - Bordeaux vs. Kalifornia, osa 1

Viinimaat on tavattu jaotella uuteen ja vanhaan maailmaan jo pitkään. Ranska nähdään tyypillisesti vanhan ja perinteisen viinikulttuurin tyyssijana, kun taas USA edustaa monille uuden koulukunnan laadukkainta kärkeä. Järjestimme pienen sokkomaistelun selvittäksemme vastauksen ikuiseen kiistaan uuden ja vanhan maailman välillä.

Yhdysvaltalaiset viinit olivat aikanaan ensimmäisiä viinejä, jotka asetettiin samaan kategoriaan ranskalaisten mammuttien kanssa. Kuuluisin esimerkki lienee Judgment of Paris -viinitesti, jossa kalifornialainen Chateau Montelena, Napa Valley, chardonnay peittosi ranskalaiset kilpailijansa. Kuuluisasta tastingistä on tehty varsin viihdyttävä leffa Bottle Shock. Samassa kilpailussa oli myös punaviinien sarja: Bordeaux-punaviinit ja kalifornialaiset cabernet sauvignonit, johon meidän tämänkertainen vertailumme perustuu.

Hitto toi Alan Rickman on tässä snobi:Meidän sokkotestimme on hieman hillitympi versio kuuluisasta. Valitettavasti Alkon valikoimasta ei löytynyt alle seitsemän euron jenkkiviinejä, joten tällä kertaa vertaillut viinit ovat kaikki 10-17e hintaluokassa. Vertailuun päätyivät syksyn fiilikseen sopivat cabernet sauvignon -pohjaiset sekoitepunaviinit Bordeaux'sta ja Kaliforniasta.

Ranskalaista kansantuotetta Bordeaux'sta

Ranskalaiset osanottajat valittiin kuuluisalta Bordeaux'n viinialueelta. Alueen kuninkaita ovat punaiset cabernet sauvignon ja merlot-rypäleet, jotka ovat aloittaneet maailmanvalloituksensa juuri tämän alueen viinitarhoilta. Tarkoituksenamme oli valita mahdollisimman ikoniset lajikkeet ja kokeilla, kuinka erilaisia ne ovat maapallon eri puolilla.

Pierredon, 2011, Ranska, Bordeaux

Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Hinta: 9,99e
Lue viinistä lisää Viinikartalta

Jens: Tämä ryhdikäs ranskalainen on kolmen rypäleen sekoite, jonka pohja lepää vahvan cabernetin hartioilla. Tuoksu on voimakas ja tummanpuhuva. Makea kirsikka ja luumu tuoksuvat nenään selvästi.
Maku ei ole aivan tasapainossa tuoksun kanssa. Muhkeat aromit lupailevat enemmän, mitä maku pystyy lunastamaan. Tämä on ehdottomasti koko nelikon kuivin, mistä kielii suussa kummitteleva puinen fiilis. Yksinään Pierredon on haastava juotava. Kannattaa napata sen kaveriksi mehevä medium-pihvi!

Janne: Tuoksusta tulee mieleen mustaherukat ja hillot. Maku ei kuitenkaan ole hillomainen, vaan täyteläinen ja miellyttävän hapan - kirsikkaisella hieman makeahkolla tavalla. Alkoholi ja cabernetin hieman puumainen aromi yhdistyy aika tyylikkääksi soinnuksi muiden rypäleiden kanssa. Tiukka tanniinisuus on tasoittunut. Viini on lämmin ja suunmyötäinen. Itse asiassa luulin tätä jenkkiviiniksi ensipuraisulla, mutta lasissa kehittyessään sen tyyli alkoi tuntua yhä enemmän ranskalaiselta. En kuitenkaan siinä vaiheessa halunnut muuttaa arvaustani.

Tuomio Pierredon: 3 tähteä

Château Venus, 2010, Ranska, Bordeaux, Graves

Rypäleet: Merlot, Cabernet Sauvignon
Hinta: 16,88e
Lue viinistä lisää Viinikartalta

Jens: Venuksen tuoksu on nelikon rajoittunein. Yksinään tämän viinin maanläheiset ja erittäin mielenkiintoiset vivahteet voisivat tulla esiin huomattavasti paremmin. Verailussa Venus kuitenkin jää muiden mammuttien jalkoihin.
Maultaan Venus on melkoinen ruokaviini. Yksinään se tahtoo jäädä mitäänsanomattomaksi, ainakin tässä nelikossa. Olisin odottanut jotain jännittävämpää, sillä viini on saanut paljon kehuja.

Janne: Hieman epämiellyttävä tuoksu sanoisin - jotain maanläheistä, josta en pidä. Maku on laimea - kuin marjamehulitkua. On aika tanniininen ja kova ja tuntuu, että aromeja puuttuu. Olisko tässä ikääntymispotentiaalia? Ei parane lasissa ja hedelmäisyys ei kuoriudu pinnan alta. Jää maistumaan kovahkoksi ja tylyksi jälkimauksi suussa ja ei tee mieli maistaa uudestaan. Vaatii ehdottomasti ruokaa onnistuakseen, jos sittenkään. Tämän viinin tunnistaa ranskalaiseksi kilometrin päästä. Alkon myyjä kehui. Minä en uskalla. Sataan kertaan sen olen nähnyt, miten tällainen viini ei pärjää sokkotesteissä. Eikä toimi nytkään. Ei toiminut viilennettynäkään.

Tuomio Château Venus: 2.5 tähteä
Yhteenveto

Ranskalaiset viinijätit eivät kokonaisuutena täysin vakuuttaneet, vaikka Janne Pierredonista tykkäsikin. Viinit olivat samanlaisia niin maultaan kuin tyyliltäänkin. Perinteisellä viinialueella halutaankin keskittyä tasaiseen laatuun ja tehdä asiat samaan tapaan, kuin niitä on tehty vuosikymmenten ajan.

Seuraavassa kirjoituksessamme esittelemme yhdysvaltalaiset haastajat ja kerromme sokkotestin tulokset. Seuraa Viinikarttaa Facebookissa, niin saat tiedon seuraavasta kirjoituksesta ensimmäisten joukossa! TO BE CONTINUEDKuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit