Rapuviinit - vertailussa Sauvignon Blanc ja Chablis

Rapukausi alkoi 21. heinäkuuta ja jatkuu 31.10. asti. Suomen vesissä elää kaksi lajia, jokirapu sekä täplärapu. Vertailimme ravuille sopivia viinejä, jotka maistuvat toki myös valmiiksi keitettyjen (kiinalaisten) pakasterapujen kanssa. Maistelimme viinit pelkiltään, jotta voisimme paremmin arvioida viinien ominaisluonnetta. Viinien sopiminen ravuille on mielikuviemme varassa, mutta suoraan sanoen millään näistä viineistä ei voi mennä vikaan, jos valitset näistä jonkin rapujuhliisi.

Lue myös artikkeli: Rapuviinit - kooste kaikista vinkeistä

Ravut ja viini

Mikä viini sopii ravuille?

Moni valkoviini (Riesling, Sauvignon Blanc jne.) sopii ravuille, mutta toiset valkoviinit sopivat paremmin. Erityisen hyvin ravuille sopii kuiva, hienostuneen hedelmäinen, tyylikäs ja puhdaspiirteinen valkoviini, josta löytyy kohtuullisesti mineraalisuutta, aromikkuutta ja mielellään raikasta hapokkuutta. Tammen suhteen saa olla varovainen. Myös samppanja on oiva rapujen kumppani. Liian hento viini jää helposti suolan, sitruunan ja tillin varjoon.

Ranskalainen Chablis on tyylikäs klassinen rapuviini, kotoisin Burgundista. Chablis on aina Chardonnay-rypäleestä tehty, mutta ei muodosta samanlaista raskasta hedelmäisyyttä kuin lämpimässä ilmastossa kasvanut Chardonnay. Viinikartalta löytyy kohtuullisen monta Chablis viiniä.

Sauvignon Blanc (SB) on toinen ravuille erityisen hyvin sopiva rypäle. Sekin on kotoisin Ranskasta, mutta maailman parhaat Sauvignon Blancit löytyvät tänä päivänä Uudesta-Seelannista. Sauvignon Blancit ovat hapokkaita, sitruksisia ja niistä löytyy usein mustaherukan aromeja sekä ruohonvihreitä sävyjä. Sauvignon Blancit ovat sitä parempia, mitä nuorempana ne juodaan. Alkon hyllyllä kannattaa olla tarkkana, ettei osta edellisvuoden vanhentunutta viiniä.

Valitsimme vertailuun kaksi Sauvignon Blancia ja yhden Chabliksen. Mukana on halpis, alle 7 euron SB, 10 euron keskihintainen SB sekä kalliimpi Chablis. Kaikki viinit testasimme molemmat sokkoina siten, että tiesimme viinit, mutta emme järjestystä.


Testatut viinit:

J.P. Chenet Sauvignon Blanc, Ranska, 6,98 €.
Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc, Chile, 9,99 €.
Laroche Chablis La Jouchère, Ranska, 17,59 €.

Tuoksu

Jens: SB:t on helppo tunnistaa, vaikka täysin sokkona. Kolmikon hennoin tuoksu on ehdottomasti Chablis'lla, joka jää selkeästi kahden yrttipommin varjoon. Chileläisen Leyda SB:n mausteinen ja kirpeä tuoksu on kolmikon ehdoton ykkönen. Vaikka J.P. Chenet -halpiksen tuoksu onkin hieman vaimea, tunnistaa sen helposti SB:ksi, eikä se yllättäen kalpene chileläiseen haastajaan verrattaessa.

Janne: Mustaherukka tuoksuu Sauvignon Blanceissa ja se paljastaa nopeasti, mitkä edessämme olevista laseista sisältää SB:tä. Muutaman minuutin kuluessa varmuus kuitenkin haihtuu ja alamme epäröidä. Lopulta osuimme kuitenkin molemmat oikeaan ja osasimme laittaa sokkomaistelun viinit järjestykseen. Chabliksen tuoksu jää puhdaspiirteisen hedelmäiseksi ja yksinkertaiseksi.

Maku

Jens: Komikkoa maistellessa tuli vääjäämättä mieleen, ettei asetelma ollut Chablis'lle kaikkein otollisin. Arvotussa maistojärjestyksessä se joutui kolmikon viimeiseen lasiin, mikä tarkoitti sitä, että hento ja elegantti viini ei välttämättä päässyt oikeuksiinsa brutaalin SB:n murjottua makunystyrämme tunnottomiksi. Asiaa voisi spekuloida muutaman viinipullollisen verran, mutta tosiasia on kuitenkin niin, ettei tämä Chablis juuri säväytä. Hento maku ei toimi rapuaterian kanssa mitenkään, joten kannattaa etsiä joku stydimpi Chablis rapujuhlien iloksi.

SB-rintamalla ei hentoudesta ole tietoakaan! Molemmat viinit jytisevät kielen päällä voimakkasti ja hapokkaasti. Leyda on jopa salmiakkisen kirpeä. J.P. Chenet häviääkin hieman juuri intensiivisyydessään ja syvyydessään Leydalle, joka tarjoaa pitkään suussa maistuvan elämyksen.

Janne: J.P.Chenet on aromimaailmaltaan tyypillinen Sauvignon Blanc, mutta jää Leydan aromeista jälkeen. J.P.Chenetin aromeista löytyy hentoa leikattua ruohoa ja maun intensiteetti jää sekin hennoksi. Kokonaisuutena viini on kuitenkin kelpo, eikä siinä ole mitään erityisiä virheitä. Leydassa sen sijaan löytyy mustaherukan ja ruohon lisäksi voimakasta mauisteisuutta. Aromit ovat oikein hyvässä sopusoinnussa ja maku on tasainen. Chabliksesta löytyy omenaa, ohutta sitruksisuutta ja herkkyyttä. Hetken mietin, onko Chablis vain vetinen vai onko se hennon hienostunut.

Käyttötarkoitus

Jens: Minun rapujuhlissani kitattaisiin ehdottomasti Leydan SB:tä! Paksukuoriset saksiniekat vaativat voimakkaan vastuksen, mitä Leydasta todellakin löytyy. Budjettitietoiselle J.P. Chenet on melko hyvä vaihtoehto, mutta suosittelisin silti panostamaan muutaman ylimääräisen euron ja hankkimaan chileläistä.

Jos et pidä sauvignon blancin mausta, mikä ei ole ollenkaan ennenkuulumatonta, on Chablis klassisen viiniperimätiedon mukaan oikea valinta saksiniekoille. Kannattaa kuitenkin selailla a-marketin muuta chablisvalikoimaa ja jättää La Jouchère suosiolla hyllyyn.

Janne: Ravuille valitsisin ehdottomasti Leydan Sauvignon Blancin. Se on runsas, hapokas ja aromikas ruokaviini, jonka maku varmasti muodostaa äyriäisten kanssa parhaan kokonaisuuden. Myös J.P.Chenet toimii äyriäisten makumaailmassa. Sitä kannattaa tarjota 30 hengen rapujuhlissa, jossa viinitarjoilut voivat käydä kukkarolle. Viini on hinnaltaan vain 6,98 euroa. Chablis ei sen sijaan ole oikein ruokaviini. Viini on niin hento, ettei se oikein pärjää millekään ruuan mauille. Chablis kannattaa tarjota vieraille tervetulojuomana, siinä se on paikallaan.

Tuomio:

J.P. Chenet Sauvignon Blanc: 3 tähteäLeyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc: 4 tähteäLaroche Chablis La Jouchère: 3 tähteä


Ranskalainen ykkösbrändi maailmalla. Suomessa tunnetuin brändi on Gato Negro Chilestä.
Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit