keskiviikko 24. elokuuta 2016

Libanonin Château Ksara ja uutuus Sunset Rosé

Libanonin Château Ksara tekee hyviä tasalaatuisia viinejä. Viime vuonna esiteltiin erittäin hyvä valkoviini ja toukokuussa tilausvalikoimaan ilmestyi rosee. Otimmekin roseen tarkasteluun.



Sunset Rosé
  • Cabernet Franc ja Syrah -rypäleistä tehty rosee
  • Ranskalaistyylinen ja on sellaisenaan kuivakkaa, mutta herää henkiin ruoan kanssa
  • Nautitaan yleensä vuoden ikäisenä, mutta säilyy parikin vuotta kellarissa
  • Roseeta tehdään muutamalla eri tavalla, Sunset on tehty Saignée-menetelmällä
  • Saignée on punaviinin oheistuote ja joidenkin mielestä ei rosee ollenkaan. Käymisen aikana osa punaviinistä valutetaan pois, jotta jäljelle jäävä punaviini voimistuisi. Valutettu viini saatettiin kaataa viemäriin aiemmin, mutta nyt siitä saada mitä parhaita roseita.
  • Viinin tuoksussa on hapanta punaherukkaa
  • Maku on todella kuiva ja kevyen hapokas
  • Maussa on aavistus vadelmaa ja mansikkaa
  • Viinissä on mausteisuutta ja vivahteikkuutta
  • Jälkimaku on aika raikas kitkerällä vivahteella


Sunset Rosé on ruokaviini


Ensipuraisulla Ksara Sunset Rosé ei ehkä tee vaikutusta, sillä ranskalaistyylinen rosee maistuu lähinnä kuivalta ja ohuelta, vaikeasti hahmotettavalta viiniltä, jota voisi tarjota ei-toivotulle vieraalle. Tässä roseessa on kuitenkin roppakaupalla ominaisuuksia ruokaviiniksi ja viinin vahvuutena onkin sisäänrakennettu happamuus, ryhdikkyys ja mausteisuus, jotka tulevat kunnolla esille vasta ruoan yhteydessä. Viini ei toisin sanoen jää ruoalle kakkoseksi.

Libanonin viinit ovat itäiseltä Välimereltä, mutta ranskalaisvaikutteisia. Kuivan valko- tai roseeviinin hauskaksi välimerellisyyden happotestiksi käy isot kaprikset eli ne rypäleen kokoiset kapriksen marjat. Kun haukkaa Välimeren keittiössä tunnettua kaprista ja siemaisee viiniä perään, täytyy syntyä miellyttävä makuyhdistelmä, joka nostaa veden kielelle. Jos näin ei käy, välimerellisyyden voi kyseenalaistaa, ja viinin alkuperä on ehkä hukassa. Pelko on turha, sillä kapriksien kanssa viinin aromit suorastaan räjähtävät ja jälkimaun kitkerät piirteet pehmenevät kuin suunnitellusti.

Nautimme Sunset Roséesta kylmien lihaleikkeleiden, kapriksien, juustojen, marinoitujen kasvisten ja grillatun kanafileen seurassa. Sunset Rosé todellakin on monipuolinen ruokaviini.

Muut Ksaralta:
Château Ksara Blanc de Blancs (13,79 €)
Château Ksara Reserve du Couvent (11,50 €)
Château Ksara (23,90 €)


Château Ksara
  • Suurin libanonilainen viinitila, joka vastaa 70%:sta koko maan tuotannosta.
  • Perustettu 1857, jolloin jesuiittamunkit alkoivat viljellä 25 ha:n aluetta.
  • Sittemmin viinitarhoja on hankittu lisää.
  • Tuotannossa ainakin 15 eri viiniä
  • Ksara on halunnut laajentaa Alkon tarjontaansa ja tällä hetkellä Alkossa on 4 viiniä
  • Tuotantoa noin 3 miljoonaa pulloa vuodessa
  • Vientiä yli 40 maahan
  • Ranskalaistyylistä viiniä ranskalaisilla opeilla
  • Tuotanto kehittyi ja uusia (ranskalaisia) lajikkeita esiteltiin 1970-1990.
  • Viinejä kypsytellään roomalaisaikaisissa kellareissa
  • Sijaitsee pohjois-eteläsuuntaisessa 120 km pitkässä hedelmällisessä Bekaan laaksossa 40 km Beirutista itään. Kaikki Libanonin viinintuotanto on samalla alueella.


Viinikartta Ksaran tastingissa

Lue myös: Chateau Musar 2005 - Libanonin huippuviini testissä

Kuvat: Viinikartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti