Brasilian viinit, papupata feijoada ja kalapata moqueca

Rion olympiahuumassa otimme testiin kaikki Alkon brassiviinit ja valmistimme niille kaveriksi pari brasilialaista perinneruokaa.Brasilian viinit

Alkon brassiviinivalikoima ei ole päätähuimaava, mutta löytyy sieltä sentään yksi joka lajia: kuohuviini, valkoviini ja punaviini. Kyseessä on epäilemättä olympiasaumaan isketystä tempauksesta, sillä viinejä on vain erikoiserä ja koko satsi on peräisin samalta tuottajalta. Edellinen erä poistui Alkosta pari vuotta sitten ja sen perusteella osasimme odottaa, että ainakin kuohuviineissä maassa on osaamista. Brasilia ei sinänsä sovellu kovinkaan hyvin viinintuotantoon ilmastollisista syistä. Viinejä tuotetaan yleensä 30-50 leveyspiirin välissä niin pohjoisella kuin eteläisellä pallonpuoliskolla. Rypäleet tulevatkin maan eteläisimmästä osasta, joka juuri ja juuri yltää 30 leveyspiirille. Sielläkin viljelyksille on enimmäkseen haettu korkealla sijaitsevaa mäkistä maastoa suotuisamman mikroilmaston vuoksi.

Kuohuviini

Kolmikon mielenkiintoisin yksilö on ehdottomasti kuohuva Brazil Intenso Brut. Kuiva kuohuviini on tehty italialasperäisestä Glera-rypäleestä, jota käytetään perinteisesti proseccon valmistamiseen. Tässä lienee taustalla Brasilian viinikulttuurin historia, joka juontaa juurensa maahan saapuneiden italialaisten viinintekijöiden perinteisiin.

Brassikuohari muistuttaa hieman Italian serkkuaan, mutta siitä löytyy vähän enemmän luonnetta. Viinin mousse on herkullisen täyteläinen, mikä innostaa siemailemaan skumppaa tämän tästä. Maku on runsaan hedelmäinen ja miedon kirpeä. Hedelmät vain voimistuvat ruuan kanssa, saaden jopa hedelmäkarkkimaisia vivahteita!

Valkoviini

Brassiperheen valkkarin tunnistaa helposti chardonnayksi. Salton Paradoxo Chardonnay on kuoharin jälkeen jopa pieni pettymys. Ei viinissä varsinaisesti mitään vikaa ole, mutta ei sen puoleen mitään erityisen kiinnostavaakaan.

Kuiva lämpimän maan chardonnay maistuu juuri siltä, miltä sen voisi kuvitella maistuvan. On hedelmää (sitrusta sekä hieman raakaa ananasta) ja pienen pientä happoa, mutta kokonaisuutena viini on kovin lattea. Tämän huomaa vielä paremmin kalaruuan kanssa. Ruuan liemi on kookospohjainen ja erittäin täyteläinen, joten se peittää viinin täysin.

Punaviini

Mielleyhtymä brasilialaisesta punaviinistä on helposti machon suuri ja voimakkaan pullisteleva. Salton Intenso Tannat ei kuitenkaan ole mitään sen kaltaista. Tuntuu, että viinistä on koitettu tehdä mahdollisimman helppoa juotavaa, jolloin maku on vedetty liikaa aisoihin. Jopa alunperin Lounais-Ranskasta kotoisin oleva tanniinimonsteri Tannat-rypäle on Brasiliassa lantrattu pehmeätanniiniseksi ja hengettömäksi. Mieleen jää vain mustaherukka-aromi ja jälkimaussa vaimeasti potkivat tanniinit.

Tuhdin liharuuan kanssa punkku on "ihan ok", mutta kuka kaipaa moista tohvelisankaria? Mahtava lihafiesta kaipaisi seurakseen jotain paljon voimakkaampaa ja suoraselkäisempää keikaria. Salton Intenson pyöreän pehmeä hillofiilis ei innosta ennätyssuorituksiin. Toivottavasti tätä ei tarjota olympia-urheilijoille!

Päätelmät

Brasilian viinikatsauksen kattaus on sanalla sanoen kapea, joten mitään laajoja johtopäätöksiä maan viinintuotannosta ei tällä perusteella kannata lähteä tekemään. Tässä kolmikossa on kuitenkin vahva yliyrittämisen leima. Viineillä ei ole juuri persoonaa, vaan ne ovat huolella tehtyjä tasalaatuisia maataloustuotteita. Ilman Rion Olympiakisojen tuomaa huomiota, olisi nämä pullot jääneet varmasti hyllyyn - mikä ei ole välttämättä niin huono asia. Tällä kertaa viinien hinnat ovat sentään kohtuulliset.


Moqueca

Kolmesataavuotias kalapata Moqueca tehdään Brasiliassa kaikenlaisista merenherkuista ja kypsytellään kookosmaidossa. Meidän versiossa kala oli haukea ja siikaa. Ruoan alkuperä on samalta suunnalta kuin viinit. Kuohuviini toimi tälle ruoalle parhaiten.

Ensin kattilassa freesattiin paprikaa, sipulia, valkosipulia ja tomaattia.


Sitten lisättiin kookosmaito, mausteet (mm. juustokumina ja korianteri) ja limemarinoidut kalafileepalat.


Valmis kookoskalapata (tai keitto) Moqueca. Todella herkullista.


Feijoada

Portugalilaista alkuperää olevaa lihaista papupataa Feijoadaa pidetään Brasiliassa kansallisruokana. Se tarjoilaan yleensä riisin kanssa ja kyseessä on viikonlopun parempi ruoka. Meidän Feijoadassa oli possua eri muodoissa: chorizoa, possunkylkeä ja pekonia. Pavut olivat mustapapuja.

Ensin valmisteltiin lihat: paistettiin pekoni, raaka chorizo sekä väriä uunissa pari tuntia kypsyneeseen possunkylkeen.


Sitten freesattiin kasvikset: sipuli, valkosipuli, porkkana ja selleri.


Lisättiin tomaattipyree ja mausteet - taas juustokuminaa.


Lopuksi kaikki ainekset pannuun hautumaan hetkeksi. Mustapapuja.


Valmis Feijoada on tuhti ja maukas herkku, jolle punaviini oli oikea kumppani.


Viinikartan valinta parhaaksi Alkon brassiviiniksi on kuohuva Brazil Intenso Brut.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit